петък, 9 януари 2009 г.

Десетте заповеди на любовта


Много от нас сме чували за десетте Божии заповеди, има и хиляди, които внимателно се придържат към тях. Но не са много хората, които осъзнават че тези заповеди представляват принципите на истинската любов към Бога и към хората. Какво ни казват те за любовта? Ще направим един съвсем несъвършен паралел, като се опитаме да извлечем принципите на любовта от Божият закон. Това, което ще извадим е съвсем малка част от цялото му значение, но пък може да ни помогне неимоверно в опознаването на любовта.

1. За истинската любов ти си единствен и неповторим, други просто няма и това не е защото си най-добрият кандидат, а защото любовта може да съществува единствено в рамките на личните взаимоотношения между две личности.
2. Истински обичащият няма да позволи някой предмет или обстоятелство в живота му да те измести от първостепенното място .
3. Истински обичащият човек уважава и зачита твоя авторитет.
4. Истинската любов отделя специално време за теб, тя зачита това, което си направил за нея и никога не те забравя!
5. Истинската любов не бяга от изпълнението на земните си задължения към хората, роднините и приятелите имат своето значимо място.
6. Обичащият не убива с думи и дела, но лекува всяка появила се рана.
7. Истинската любов никога не се изчезва, нито се прехвърля към друга личност, защото любовта не е само чувството, но и принципите, които стоят зад него. Истинската любов изисква вярност, в телесно и емоционално отношение. Тя изисква това да се опазим чисти за нея във физически и духовен смисъл. Всеки вид блудство и нечистота са достойни за окайване, от една страна защото чрез това човек се стреми да измами себе си и да получи незаконно една нищожна част от нещо, което може да има съвсем законно и в пълнота.Но освен че ограбва и измамва себе си, той прави това и с други хора.
8. Не ограбвай чуждото щастие, дай не само част, но цялото си сърце. Обичащият търси щастието и просперитета на другият!
9. Не залъгвай никого, бъди винаги откровен за чувствата си, а когато обичаш, обичай докрай.Бъди верен на брачната клетва. Бъди верен настойник и пред Бога.
10. Не пожелавай нищо в сърцето си, което би те лишило от любовта, която си намерил. Радвай се на чуждото щастие и никога не гради своето на чужд гръб.

Източник: http://boji-dar.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар