неделя, 1 март 2009 г.

Да откриеш партньор – защо е толкова трудно?


Уенди Биъри, 25.07.2005



Пътешествието с цел да откриеш партньор (освен ако нямаш свръхестествения дар да останеш самотен) е изключително вълнуващо. Не съм сигурна дали винаги е кратко и приятно. Възможно е да има доста завои, задънени улици, дори и някои малки (или големи) произшествия. Хубавото е, че ние като хора, които вярват в Бога, искаме Той да ни направлява и да ни пази, за да вървим в правилната посока.
Ако вече сме започнали взаимоотношение с този, който евентуално ще бъде нашият партньор до края на живота ни, трябва да направим някои прозорливи проучвания. Една от ползите на изграждането на взаимоотношения с някого е тази, че имаме възможността да го видим в различни обстоятелства. Това ни прави способни да предотвратим изненади, които ще ни донесат болка.
Не бива да се срещаме с някого, освен ако това не е потенциален наш партньор. Да не си мислим, че ако излизаме сами с някого от противоположния пол, не е безопасно! Ако по някакъв начин се свържем романтично с него (нея), трябва да обмислим дали това е човек, за когото бихме се оженили. Много вярващи младежи прекарват време с невярващи, като мислят, че няма нищо опасно в това. В някои случаи те се обвързват емоционално с определения човек, а в други се женят за него. Понякога прекъсват взаимоотношенията и това оставя рани в сърцата и на двамата.

Взаимоотношенията ни с противоположния пол са свещени. Те трябва да отразяват нашата любов и уважение едновременно към Бога и към човека.

Ако започнеш взаимоотношение с някого, много е полезно да го наблюдаваш в различните ситуации! Какво прави, когато е порицан от приятел или лидер? Отворен ли е към съвети? Действа ли така, сякаш знае всичко? Как реагира, когато ти не си съгласен с нещо? Кой най-често отстъпва и оставя желанията на другия да надделеят?
Има голяма разлика между особеностите на характера и особеностите на личността. Особеностите на характера са особености на душата. Ако не можеш да разчиташ на човека, ако той не е честен, ако има проблем с гнева, тогава “червената лампичка” трябва да ти даде сигнал. От друга страна, ако човекът е екстроверт или интроверт; ако обича да върши основната си работа сутрин или вечер; ако е активен или повече обича да си почива… Обикновено тези неща могат да се синхронизират с времето.
Но ако липсват основните ценности и взаимното съгласие с тях, тогава ще си причините огромна душевна болка в бъдеще.
Благословението да познаваш някого, преди да се ожените, се състои в това, че ти можеш да прекратиш взаимоотношенията си, преди да сте се свързали завинаги. Много младоженци се изнервят преди сватбата. Все още усещат, че има нещо погрешно, нямат мир, защото са забелязали някои неща в партньора си, които са им били “червена лампичка”. Тогава за тях е по-добре да отложат брака.
Ако взаимоотношението продължи, има някои опасни области, които трябва да бъдат обсъдени. Прекрасно е да прекарваш колкото се може повече време с човека, за когото ще се грижиш! Откриваш, че имате да си говорите за много неща и искаш да посветиш цялото си свободно време на него. Взаимно споделяте дълбоките си вълнения с него и се свързвате на интелектуално ниво. Ако сте вярващи хора, има толкова много духовни връзки, които се създават, особено ако се молите и се покланяте заедно. Всичко това е прекрасно и вълнуващо!
Но също е и опасно. Бог ни е създал с физика, емоции, дух и ум. Когато развием една от тези области във взаимоотношенията си, другите области също се развиват. Все едно представляваме триъгълник. Ако едната му страна е емоционалната област, другата е умът, а третата – духовността. Ако една от тези страни нараства, другите две правят същото. Това е напълно нормално и функционира така, както Бог го е създал. Опасно е, ако прекарваме дълго време заедно и се сближим прекалено много с човека. Тогава ще започнем да се стремим към по-голяма физическа близост и към интимност. Това означава, че трябва да бъдем свръхвнимателни, докато се придвижваме напред във взаимоотношението. Нека да направя някои предложения:
 Никога не бъди сам в апартамент или на друго лично място с приятелката (приятеля) си, където да прекарвате неограничено време.
 Бъди отговорен пред пастора или пред друг духовен водач за физическите ти взаимоотношения. Съобщавай му често за тях!
 Не гледай сексуално възбуждащи филми и не чети нещо, което ще те накара да мислиш за човека по нечист начин.
 Бъди внимателен да усетиш кога трябва да ограничиш физическите си контакти!
Много харесвам начина, по който българските църкви подготвят хората за брак. Виждала съм двойки, които не прекарват време заедно, докато не са готови за сериозни взаимоотношения. Сгодяват се за известно време и после се женят. Надявам се това да се случи и с моите деца!

Източник: Евангелски вестник

Любовта е разбиране

Уенди Биъри, 12.12.2005

Казвали ли сте някога: “Бих искал някой да ме разбира!” Желанието да бъдеш опознат и разбран е част от това, да бъдем хора. Мисля си, че Адам и Ева са знаели, че Бог напълно ги разбира, но когато грехът навлиза в света, тяхното взаимоотношение с Бога завинаги се променя. Въпреки че Той ги разбираше все още, те изгубиха способността си да проумеят тази истина. Ние, хората, изгубваме способността си да се разбираме, освен ако не положим сериозни усилия.
Може да изглежда лесно да разберем думите, които някой казва. Дори си мислим, че разбираме езика на тялото и интонацията на гласа. Но да разберем какъв е всъщност човекът и как мисли, е много сложен процес. Обаче този процес е нужен, ако искаме да се наслаждаваме на общението и близостта, която Бог иска да имаме. Силни приятелства и пълноценни бракове се основават на този начин на разбиране.
Как можем да разберем някого? Първото нещо, което трябва да направим, е да разберем себе си. За това малко стана въпрос в предишната статия. Тогава трябва да спрем да мислим за себе си и да се съсредоточим върху човека, който бихме искали да разберем. Доколко е различен от нас и доколко е близък до нас? Какво го прави щастлив и какво го дразни? Обича ли да стои вкъщи, или повече излиза навън? Това беше една област, в която трябваше да се науча да разбирам съпруга си.
Съпругът ми аз имаме много силни и здрави взаимоотношения. Много сме близки, обичаме да бъдем заедно и сме често заедно във всичко. Личностите ни и даденостите ни са много еднакви. Но имаше една област, в която често нямахме съгласие. Или по-точно – една област, която много ме ядосваше. Винаги съпругът ми мислеше какво да купи или да продаде, за да вземе нещо различно. Спомням си, че веднъж той продаде доста от инструментите си, за да си купи woodwind synthesizer. Но след това не го хареса и започна да планува, да продава и да купува нещо друго. Друг път той продаде едно кожено яке и някои други неща, за да купи нещо друго.
Този вид активност от негова страна ме безпокоеше. Изглеждаше ми сякаш съпругът ми не е задоволен. Имаше ли нещо неправилно в брака ни? След врме започна да работи с компютри и мобилни телефони. Започна да изучава различни варианти, планове и схеми, чрез които да подобрява техниката. Тогава наистина започнах да се тревожа за него!
Тогава един приятел каза нещо, което ми помогна да разбера съпруга си. Много мъже по природа искат да завладяват. Има един воин вътре в тях; някой, който иска да постига нови неща, да се приспособява към новите предизвикателства. Точно затова мъже се качват на кораби и изследват света. Затова мъже се катерят по планинските върхове и откриват нови предизвикателства. За мъжете на днешния свят технологията е ново море, в което те трябва да плават. Така че, когато съпругът ми разучава нова програма или придобива нова способност за някакво хоби, той завладява. Аз се шегувам и казвам, че той може да придобие нови умения или да открие ново хоби дотогава, докато живее с една и съща жена!
Открих, че когато разбрах това за съпруга си, можех да му се наслаждавам, без да го съдя.
От друга стара, съпругът ми се научи да разбира „маята”, нужда от “гнездо”. По време на 16-годишния си брак сме се местили девет пъти. Пет от тези премествания са били на други континенти. Когато отидем на някое място, той има много работа и служение. Но аз трябва да се грижа за установяването на семейството ни. Това означава да разопаковам багажа, да подреждам куфарите, да пазарувам храна и други нужни неща, да почиствам и да украсявам. Много от тези неща върша сама, но когато се нуждая от помощта му, той ме разбира достатъчно добре, за да е на разположение. Само преди няколко седмици все още обмислях къде искам да сложа кушетката във всекидневната. И посред нощ той ми помагаше да я преместя на местата, на които исках да стои. Зная, че искаше да отиде да спи, но не се оплакваше. Той ме обича достатъчно, за да разбере, че местенето на кушетката там, където аз искам, е важно за мен.
Това са само някои примера за това, как да разбираме другите. Често се шегуваме с другите или пък ги игнорираме, когато техните нужди са различни от нашите. Да се разбираме едни други, е част от това да се обичаме. Всички знаем, че най-голямата заповед на Бога е да се обичаме. Опитай се да погледнете на тези, които обичате, опитайте се да разберете колко специални са те и се научете да ги разбирате. Усилието си струва!

Източник: Евангелски вестник