Въпреки, че някой читатели няма да се съгласят с написаното, любовта от пръв поглед е физически и емоционално невъзможна. Защо? Защото любовта не е просто чувство на романтична възбуда; тя се простира отвъд силното сексуално увлечение; тя надхвърля обществената представа за „любовна тръпка”. Това са чувства, които пламват от пръв поглед, но те не съставляват любовта. Ще ми се целият свят да разбере това. Предходните чувства се различават от любовта по това, че насочват вниманието върху този, който ги изпитва. „Какво става с мен? Това е най – фантастичното нещо, което някога ми се е случвало! (Аз) мисля, че (Аз) съм влюбен!”

Виждате, че това са чувства себични в смисъл, че са мотивирани от желанието за собствено задоволяване. Те почти не са свързани с партньора. Такъв човек не се е влюбил в някого, той се е влюбил в любовта! Разликата между първото и второто е огромна...
Повечето популярни песни от съвременната музика показват пълно невежество по отношение смисъла на любовта. Един известен мотив гласи: „Преди танцът да свърши разбрах, че съм влюбен в теб.” Може само да се чудим дали певецът ще е така уверен и на следващата сутрин. Друг признава: „Не знаех що да сторя и прошепнах Обичам те!” Това вече може да е много смешно. Идеята за доживотно обвързване след такова неуверено признание изглежда твърде нестабилна.

Знаете ли, че идеята за брак, породен от романтичното привличане, е доста ново откритие на човешката мисъл? До 13 В. Браковете са били уреждани от семействата на младежа и девойката и на никого не е хрумвало, че те трябва да се „влюбват”. Представата за романтична любов е популяризирана едва от У. Шекспир. Има моменти, в които щеше да е добре този стар англичанин да е тука за да ни помогне да оправим бъркотията, която е предизвикал.

Истинската любов, за разлика от общественото разбиране за нея, е израз на неподправена почит към другото човешко същество;тя е ясно осъзнаване на неговите/нейните нужди и копнежи за миналото, настоящето и бъдещето. Тя не е себична, а щедра и грижовна. И наистина просто тези отношения, човек не може да придобие „от пръв поглед”. Някой хора имат трайна любов към половинката си, но това не е чувство, в което са изпаднали внезапно. Това е процес, в който се расте с време. Оценяване, опознаване в дълбочина на характера и стабилността, разпознаване на нюансите на противоположната личност, които мога да са толкова скъпи в настоящето.

Близките взаимоотношения, от които процъфтява любовта, просто не биха могли да се родят за „една вълшебна вечер...” Не можеш да обичаш някого, когото не познаваш, независимо колко привлекателен, секси или зрял изглежда той.