четвъртък, 24 февруари 2011 г.

ЗАЩО ДА НЕ ИЗБЪРЗВАМЕ СЪС СЕКСА?



Йоливинд Бенестад
Сексът е един от Божиите дарове за нас. Бог иска сексът да е нещо положително в нашия живот, но често ние злоупотребяваме с него. Как искате да използвате този дар? Тази брошура изтъква някои причини, поради които си струва да чакаш докато се ожениш, за да имаш сексуални взаимоотношения с твоя партньор. Които чака за нещо добро накрая бива възнаграден.
1. Сексуалният контакт и други интимни сексуални преживявания с партньор, когото обичате, създава силна връзка между вас двамата. Това е вярно дори когато няма някаква основа за сериозна връзка с цел брак. Много вероятно е сексът да ви затрудни в опитите да откриете дали връзката ви се основава на истинска любов или е по-скоро въпрос на влюбване и физическо привличане. Така можете лесно да поддържате една връзка, на която всъщност трябва да сложите край, и дори да се ожените един за друг. Тогава странно ли е, че често след подобно начало настъпват сериозни проблеми в общуването…?


2. Илюзия е да се мисли, че можете да откриете дали вие и вашият партньор си подхождате, като имате секс. Физически почти всички мъже и жени си подхождат. Сексуалната съвместимост е най-вече въпрос на приспособяване. Ето защо, за да откриете дали вие и вашият любим сте добра двойка много по-важно е да се опитате да си отговорите на въпроси като следните: “Подхождаме ли си като характери, като интереси, сходни ли са целите ни в живота, нашето минало и възпитание, добрите и лошите ни навици и т.н.?” Отговорите на подобни въпроси не могат да бъдат намерени в леглото! Нещо повече, всички опитни брачни двойки ще ви кажат, че сексуалното приспособяване един към друг може да отнеме няколко години. Това не е нещо, което можете да опитате за няколко седмици.
3. Да чакаш за секс означава, че си готов да чакаш за нещо, което наистина желаеш. Това показва готовност да жертваш и да кажеш “не” - качество, което е също много необходимо за един добър брак. Отказването от нещо с готовност ни помага да израснем в духовна зрялост. Може би ще се съгласите с психолозите, които казват че важен белег на един зрял човек е способността да се откаже от малко за кратък период, за да получи повече за по-дълъг период от време. Дори семейните могат да бъдат сексуално привлечени от други хора. Ако не се научите да контролирате сексуалния си апетит преди брака, как ще успявате да го правите след като сте се оженил?
4. Много млади хора биват наранявани от ранни сексуални преживявания. Отрицателните емоции могат да причинят дълбок рани, които не зарастват бързо. Без сигурността, увереността и вярността, които предлага бракът, сексът не може да функционира така, както Бог изначално е определил. Сексът извън една сериозна връзка, в която двамата партньори са верни един на друг лесно води до чувството че се явяваш на изпит, който трябва на всяка цена да издържиш. От само себе си се разбира, че това води до несигурност и неправилно отношение към себе си и към своя партньор.
5. Самоконтролът в областта на секса ще накара вас и партньора ви да проявявате своята любов и привързаност по други начини. В резултат вие ще развиете способности и области във взаимоотношенията ви, които иначе биха били лесно “удавени” в секса. Една връзка между двама млади хора може лесно да бъде подчинена от секса, ако те се оставят да бъдат водени от своите страсти. Един тийнейджър обяснява това така: “Миналата година започнах да излизам с едно страхотно момиче. Постепенно сексът стана най-важното нещо в нашите взаимоотношения. Това беше единственото, поради което очаквахме с нетърпение нашите срещи. Всичко останало, което правехме беше само подготовка за това да спим заедно. Затова нашата връзка стана много повърхностна и не след дълго ние се разделихме.”
6. Любовта между една двойка не расте непременно защото те имат сексуален живот. Всъщност, така тя може много лесно да бъде разрушена. Мнозина са се уверявали от опит, че техният партньор е губел интерес към тях, след като са влизали в сексуална връзка помежду си. Сексът не е доказателство за любов. Не е ли той по-скоро знак за егоизъм и желание за незабавно задоволяване?
7. Сексуалните връзки с други хора могат да разрушат способността ви да останете верен на един човек, когато се ожените. Няма ли тогава да бъдете постоянно изкушаван да сравнявате настоящите с по-ранни сексуални преживявания, било то съзнателно или подсъзнателно? Когато бракът ви преминава през проблеми няма ли да е лесно да си мислите за предишни партньори - нещо, което може да изглежда по-вълнуващо? Това може да ви изкуши да си мислите, че вашият партньор не е наистина “подходящ” за вас …
8. Сексът носи възможността жената да забременее и да има деца. Готови ли сте за това? Сексът не е просто преживяване на двама души, които се обичат, той води до създаване на нов живот, на когото вероятно те ще станат родители. Контролът на раждаемостта ни даде до голяма степен способност да контролираме човешкото възпроизводство, но също така допринесе за изместване на секса от първоначално определената му среда: брака. Сексуалният контакт, вярността и готовността да се поеме отговорността за децата принадлежат заедно на Божия план.
9. Ако вие и вашият партньор имате добра връзка, която води до брак, няма да загубите нищо, ако изчакате до деня на своята сватба и тогава осъществите сексуален контакт. Тъкмо обратното, няма ли и двамата да спечелите много: сигурност, уважение, доверие, нараснала способност за самоконтрол, чиста съвест и т.н.? (Между другото, срещали ли сте някога съпрузи, които са съжалявали че са имали секс едва след своята сватба?) Ако имате връзка, която не води към брак, какво очаквате да спечелите, като спите заедно?
10. Сексуалната активност преди брака е станала норма на поведение в нашето общество. Но това повдига важния въпрос: Ако лягането с вашия/ата приятел/ка подготвя младите хора по-добре за брака, защо все повече бракове завършват с развод? Не е ли очевидно, че сексуалните преживявания преди брака по никакъв начин не са добра подготовка за една доживотна вярна връзка? Помислете за това!
И накрая: грижете се добре за своята сексуалност - този ценен дар, който Бог ви е дал. Доверете се на Бога и бъдете уверени: Неговият план за вашия живот е винаги най-добрият, включително за секса и любовта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар