събота, 14 март 2009 г.

Взаимоотношения в семейството


АНГЕЛ ПИЛЕВ

В книгата Притчи 19 глава, 13 стих се казва "Безумен син е бедствие за баща си,и препирните на жена са непрестанно капене." Случвало ли ви се е да забравите чешмата незатворена докрай? Това е едно от нещата, които много ме дразнят! Особено ако съм легнал да почина и се чува едно постоянно и монотонно кап, кап, кап...Опитай се да заспиш ако можеш. Дори и в началото да съм спокоен, в един момент не издържам и ставам да затворя чешмата напълно.

ПРИТЧИТЕ
В Библията се прави сравнение на това капене с мърморенето и препирането на жената вкъщи. Често пъти когато съветвам брачни двойки обръщам голямо внимание на жената в/у това ако тя си позволява да го прави. Обяснявам, че то е твърде досадно за съпруга и опасно за мирното им съвместно съжителство, но жените обикновено се оправдават: "Еее, ама аз само така си говоря!". Да, ти наистина може само така да си говориш, но това влияе на твоя съпруг и се натрупва докато доведе до сериозни усложнения в брака.

ТЕМАТА
Нека да погледнем още един стих. В Притчи 21:9 се казва "По-добре да живее някой в ъгъла на покрива, отколкото в широка къща със свадлива жена." Тук вече картината доста се е променила. Съпруга се е сврял в ъгъла на покрива; намерил е своята ниша - занимание или хоби. Вече не предпочита да бъде около жена си! Не издържа повече на капенето. Винаги ме е учудвало колко лесно се стига до това. В началото виждаме щастливо оженена двойка. Те се обичат, романтично настроени, постоянно се държат за ръка... Но след известно време единият започва да се налага, нервничи, прави скандали... Капе ли, капе! И тогава партньорът му бяга на ъгъла на покрива при своето хоби, своите приятели... своя кръг в който не допуска другия.

СРАВНЕНИЕТО
"По-добре да живее някой в пуста земя, отколкото със свадлива жена и досада." ни казва Притчи 21:19. В този случай нещата вече са кулминирали. Съпругът е избягал и нищо не е в състояние да го накара да се върне. Кавгите, разправиите, натякванията са взели своя дан. Би било добре да се замислим ако сме тръгнали по тази наклонена и хлъзгава плоскост докъде могат да стигнат нашите взаимоотношения. Това което Бог е създал за добро и благословение - бракът, вече се е превърнало в досада, постоянно опъване на нерви и кавги. В едно нещо можем да бъдем сигурни - това в никакъв случай не е била Божията идея и Божият план за брака. Тогава как се стига дотам? В Притчи 14:1 се казва "Всяка мъдра жена съгражда дома си, а безумната го събаря със собствените си ръце". Какво избираш да правиш за своето семейство? Да съграждаш или да събаряш?

СРАВНЕНИЕТО
Дотук разгледахме страната на жената. Сега нека разгледаме и тая на мъжа, защото монетата винаги има две страни. Учуден съм колко много мъже просто не са си на мястото и оставят голям товар в/у плещите на съпругите си. Да погледнем например в Битие 3 глава където се разкрива случая когато змията дойде да изкушава Ева и жената падна в нейната клопка. А къде беше мъжът през това време? Подобно изкушение лесно може да повали единият в семейството, но не и двамата, защото "По-добре са двама отколкото един, понеже те имат добра награда за труда си; защото ако паднат, единият ще дигне другаря си; но горко на оня, който е сам, когато падне и няма друг да го вдигне. И ако легнат двама заедно ще се стоплят, а един как ще се стопли сам? И ако някой надвие на един, който е сам, двама ще му се опрат; И тройното въже не се къса скоро." ни споделя Еклесиаст 4 глава от 9 до 12 стих. Днес много мъже са оставили жените си да понасят повече отколкото е нужно. В Библията се казва, че жената е по-слаб съсъд и трябва да се отнасяме с нея като с такъв. Не по-маловажен, а по-крехък! Дори по-внимателно! По един начин човек си служи с кристална чаша, и по друг с войнишко канче. В света в който живеем се издига един нов образ на жената. Жена тип амазонка. Изцяло независима! Която няма нужда от мъж! В повечето сериали тя стои наравно с мъжете и дори ги изпреварва. А мъжът може да е някой смотаняк ( :D смотан и як ) на когото децата се смеят, жената презира и тя е поела в собствените си ръце да върти къщата, бизнеса и всичко. Така ни се налага изцяло погрешна проекция на образите на мъжа и жената.

ПРЕМЪДРОСТ СОЛОМОНОВА
Така ни се налага изцяло погрешна проекция на образите на мъжа и жената. Следствие всичко това жените се опитват да бъдат по-мъжествени, а мъжете по-женствени. Но нека се върнем отново във Божието слово. За добродетелната жена в Притчи 31:28 е написано "И мъжът и я хвали,казвайки: Много дъщери са се държали достойно, но ти задмина всичките". Забележете - мъжът я хвали! Той не я критикува, не я ругае, а я хвали. Дори в същата глава се продължава "Сърцето на мъжът и уповава на нея!" С други думи, той я е облякъл в уважение, почит и доверие. В 16 стих нещата стават още по интересни. Тя извършва финансови сделки. Разглежда нива и я купува. Това се казва доверие и разгръщане на талант. Често срещано при двойки е единия да крие пари от другия, той да не знае за тях за да могат да имат някаква финансова свобода. Най-впечатляващото е, че не се казва, че единия държи парите и контролира другия. Доверие, уважение и любов - ако сме пренебрегнали и загубили тези неща в семейството, време е да се върнем назад и да пренаредим живота си. Бог не е планирал да живеем мизерен живот. В Евангелие от Йоан 10:10 се казва, че Исус дойде да ни даде изобилен живот. Именно това е Божият план за нас. И ако ние коригираме живота си съобразно със Неговото слово, наистина може да преживеем изобилие, което започва от семейството, от твоята крепост и се разпростира навън.
Бъдете благословени и променени ч/з действието на Божието слово в живота си!

понеделник, 9 март 2009 г.

Конференция за несемейни, Вн- 07.02

milena_vn:

Здравейте. Това са моите записки от една конференция за несемейни, която се проведе във Варна, на 07.02.2009. Поне за мен имаше много неща, които научих и реших да ви напиша това, което успях да запиша. Надявам се и за вас да има ценни неща:)
(не гарантирам, че 100% записките ми отговарят на оригинала, но съм се опитала да запиша максимално много)
Ще започна да я пиша сега, а малко по малко ще я довършвам:) Благословения:)

Конференция за несемейни- Варна, 07.02.2009(четиво с продължение)
Този материал е публикуван с разрешение на говорителите:)
Говорители: Пастор Кокончев, Трив и Ваня, Миро- ЕПЦ, Варна

Четири важни неща за брака:
1) Не търси подходящия партньор, ти стани такъв
Когато питат някой, дали е срещнал подходящия партньор, той казва: "Не, не съм го срещнал". Но кажете ми, ако и двамата не са подходящи, тогава как ще се срещнат? Естир се подготваше за царя много дълго време. Божият призив е: Човече, подготвяй себе си.

2) Божият универсален метод за събиране на младите хора е любовта.
Не е интернетът, или сватосването. Бог е създал любовта и тя е от Него. Обичаш ли човека? готов ли си да му посветиш живота си, да сключиш завет с него? Говорим не за емоционалната любов, а за истинската.

Има две крайности:
1) някои са твърде емоционални. Чакат любовта и човека да има падне от небето, нещо свръхестествено да се случи.
2) Другите са твърде рационални- единственото, което ги интересува е какво има човекът в материалния свят
Един млад мъж (това е шега, разбира се) гледал как бащата на неговата приятелка продал пианото и си казал: "не, аз няма да бъда с нея, защото са я закъсали и явно нямат пари, щим се налага да продават"

3) Благословението на църквата
-Дава позиция и власт на семейството
-Ново начало за двамата съпрузи
Благословението на църквата е важно. Някои го искат заради модата, защото така е модерно, но дори и светските хора знаят, че благословението от църквата е важно. Някои идват за това, за да вземат благословение и после си заминават, не остават с Бог. Благословението е важно и то дава ново начало на семейството.

4) Бракът е договор, завет до смъртта
Един човек дал сто долара на пастора да не казва много думи, а само едно изречение. Да не казва всички тези неща: че ще е верен до края на живота си. Когато дошъл денят, пасторът го накарал да казва много неща: накарал го не само да каже обичайните думи, а че ще мие, чисти, ще се грижи за жана си... Като свършила венчавката, той попитал пастора: "Защо? Аз Ви дадох пари, а Вие ме карахте да казвам толкова много неща, а жена ми само няколко думи".
"Ами ти нямаш представа колко ми даде тя", отговорил пасторът.
АКо не разберем в пълнота завета между Бог и църквата, няма да разберем и завета между мъжа и жената в брака.

Много често чувам да казват, че е по-добре някой да се събере с невярващ. Беззаконието се умножава, затова и хората питат.
2 Коринтяни 6:14
14. Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?

Има и други стихове, които говорят за това. Не е гаранция, че когато си с вярващ човек, няма да има провал, но това не е правило, а изключение.

Матея 18:9. 'И ако те съблазни окото, извади го и го хвърли. По-добре е за тебе да влезеш в живота с едно око, отколкото да имаш две очи и да бъдеш хвърлен в огнения пъкъл.'
Еклесиаст 4:12
' И ако някой надвие срещу един, който е сам,
двама ще устоят насреща му;
и тройното въже не се къса бързо.'

Бракът с невярващ: при него Дяволът има законно право да присъства. Ти може да си кажеш: Аз съм достатъчно силен. Някои казват: щом единият е вярващ, другият невярващ, всичко ще се оправи.

3 Царе 11:7-9
7. В това време Соломон издигна високо място на Хамос, мерзостта на Моав, и на Молох, мерзостта на амонците, на хълма, който е срещу Йерусалим.
8. Така направи и за всичките си чужденки жени, които кадяха и жертваха на боговете си.
9. Божието предупреждение
А Господ се разгневи на Соломон, понеже сърцето му се отвърна от Господа, Израелевия Бог.
Пример в Божието Слово са Соломон и жените му. Той сложи олтар на всичките си жени. Ти пускаш тези богове в семейството си. Много пъти ние имаме законни права (в духовен смисъл) и не ги използваме. Но когато Дяволът има законно право, той ще го използва, бъдете сигурни.

Довери се на Святия Дух.
В стария Завет Авраам е преобраз на Бог Отец
Елиезер- на Святия ДУх
Исаак- на Исус Христос
Ревека- на невястата

Любовта никога не отпада, с това ще завърша тази сесия. Благодаря на Бог за всяко семейство, което живее за Божия слава.

__________________________________________________________________________________

Времето преди брака е дар

Лука 3:4
4. както е писано в книгата с думите на пророк Исая:
“Глас на един, който вика в пустинята:
Пригответе пътя за Господа,
прави направете пътеките Му."

Не очаквайте от мен да ви дам отговори на въпроси, но да ви задам въпроси и да ви предизвикам. Тук съм да разбия много митове и да поставя много неща на място.

Притчи 10:22
22. Благословението Господне обогатява;
и трудът на човека няма да прибави нищо.

Филипяни 4:11
11. Не казвам това поради оскъдност, защото се научих да съм доволен, в каквото състояние и да се намеря.

Павел се е научил да е доволен независимо, дали има приятели или не, дали го разбират хоратам, дали има приятелка. Когато говорим за взаимоотношения, нямам предвид само един индивид от другия пол. Времето преди брака вкючва всички взаимоотношения. Ако човек вземе само едно взаимоотношения и го издигне на пиедестал, това не е хубаво.
Нека да помислим за някои от преимуществата, които ни дава времето преди брака:

-повече време

- повече пари- те са си само ваши, вие решавате какво да правите с тях

- повече възможности да служите на Бог

Да ви дам един пример. Днес сутринта станахме със съпругата ми с идеята да служим на Бог, но един мъник не беше на това мнение. Беше много недоволен и беше против да ходим, защото искаше цялото внимание да е за него.
Когато сте сами, нямате такива препятствия. Решавате, че ще служите на Бог и отивате.

Проблемът е тогава, когато любовта се превърне в наш идол и стане по-важна от Божиите цели за нас. Това време Бог ви го е дал. То е дар от Него, използвайте го пълноценно. Главната цел е Бог да ви приготви да сте подходящия човек- за служението, за живота и за тази/този, с когото ще споделим живота си.

Несемейният период е време на:
*израстване
*обучение
*служение
Всички тези три неща трябва да се случат с вас. Никой не може да каже, че е готов, ако е пропуснал някое от тези три неща, ако не служи на Бог или е пропуснал своя призив.

Израстване
* по-добро разбиране на Бог- да познаваме повече Бог
* по-добро познаване на Божията цел
* по- добро познаване на взаимоотношенията

Бог не ни е създал, защото има нужда от нас, а защото иска да обича някого.

Божията цел за създаването на човека:
- общение с нас- Бог е загрижен за нас. Иска да има семейство от деца, с които да общува. Иска тези деца да се размножават (в духовен, а след това във физически аспект). за да може момът Му да се разширява.
* Бог е загрижен за характера ни- иска да приличаме повече и повече на Исус
* за функциите ни- т.е да влезем в нашия призив
* и най-накрая (като добавка на това) и за процеса на възпроизводство

Има един естествено- духовен закон. Винаги може да предавате това, което сте. Можете да давае неща, които вече имате. Взаимоотношенията са важни- всяко едно взаимоотношение. Ако пренебрегнете приятелите си, настойниците си, ще ви бъде да останете на пътя, който Бог е определил да вървите за Него.

Подготовка за брака: тя включва научаване на повече неща за:
Божия план за брака,
романтичните връзки
митовете за семейството.

Независимо дали виждате отговора в този момент, Бог е създал семейството и е го е предназначил за благословение. Семейството трябва да е среда, където да се служи на Бог.
Във всяко едно приятелство може да показваме Божията любов. Романсът е преди всичко приятелство и ние можем да показваме любов него. Интимната близост е награда за посвещението ви. В брака/извън него не може да претендирате за семейство, да изисквате право на собственост въху другия човек. "За да ми покажеш, че ме обичаш, трябва да направиш каквото аз кажа". Това е деликатно, защото номер 1 трябва да е Бог. Избегнете ситуации, в които може да направите компромис с вашата чистота.
____________________________________________________________________________________________________________________________
Митове за семейството
Трябва да станем подходящите хора, включително и да разбием някои митове. Някои от тях са във вашите глави.
Мит 1-ви: щастието на един човек зависи от брака- Много хора си мислят, че са нещастни, защото са несемейни и според тях, когато се оженят, изведнъж ще станат много щастливи и всичките им проблеми ще се оправят.
Кажете ми, проста математика: когато се съберат две нули, какво става?
0+0= ?

Мит 2: Финансовата стабилност е ганация за щастлив брак
не парите са тези, които правят едно семейство здраво споено и щастливо

Мит 3: Двамата ще имате еднакви представи и очаквания от брака
Човек е егоист и се жени заради личното си благополучие, а не за да посреща нуждите на другия. Но когато това се случи, ние даваме роля на човека до нас в сценарий, който ние сме писали. Или сценарий, който мама го е писала. Или сценарий, измислен от приятелките ни. Защо да не прекарате времето в това да напишете общ сценарий?

Мит 4: всяко добро, в брака ще стане още по-дпбро
Скоро се замислих за всички жертви, които съм направил в брака.
Бракът е като дърво, израстнало на средата на хола ви- когато искате да минете, трябва да го заониколите. Вашата грижа е не на вас да ви е удобно, а на другия. На теб да ти е неудобно, ако е нужно, за да може на другия човек да му е удобно.

Мит 5: всяко лошо ще изчезне
Много хора се женят, за да избягат от някъде: от мама или тати, или просто защото приятелките им са се оженили. В много взаимоотношения сме били наранени и това генерирате и във семейството.
Бракът е само началото. Приказката за Пепеляшка е само приказка.

Мит 6: Той/тя ще ви направи цял/а
Не ми харесва, когато чувам хора да питат къде им е половинката. Бог ние създал личности- ти вече си цяло. Момчета, признайте си, имате нужда от помощник. Жени, признайте си, имате нужда от мъж до вас. Има неща, с които не можеш да се справиш и ти е нужен човек до теб.

Мит 7: Противоположностите се привличат
Ти си казваш- слаб съм в това, но той е силен. Какво ще стане, ако човек се дразни от това, че си слаб в тази област?

Мит 8: Доктрината за правилния човек
Когато намерим правилния човек, започваме да се питаме дали е правилният.

Човек няма да те направи цял, а Бог. Когато си в семейство, също ше се развиваш. Бог казва, Матея 6:33: Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави.

* служение: Много хора са загрижени за това да опознаят другия човек. Правете го мъдро, не в сладкарницата с бозата. Има по-добър начин и това е да правите заедно неща за Бог. Ако се грижиш за Бог, за Неговите цели и намерения, той се ангажира с това да ти даде това, от което се нуждаеш.

(добавка от мен, Милена: една мисъл, която Бог ми каза наскоро: "Ако ти живееш за това да се изпълняват Моите мечти и това, което е в Моето сърце, Аз ще правя така, че Твоите мечти и това, което е в твоето сърце, също да станат реалност". )

Мит 9: (добавен от мен, Милена, това не са го проповядвали:) Когато се ожениш за човека, малко по малко ще го промениш и той ще стане такъв, какъвто искаш. Ще го промениш изцяло. Е, Бог е този, който променя. Ти може да му помогнеш, показвайки му неща с любов, да се развие като личност, но .. обичаш ли, приемаш ли човека такъв, какъвто е той? Или искаш да го промениш и да го вкараш в твой собствен калъп, не осъзнавайки, че Бог го е създал по уникален начин? АКо не обичаш/приемаш човека такъв какъвто е, много малко вероятно е той изцяло да се промени след брака.

И след като станете семейство, трябва да следвате призива на Бог. Не бъдете един срещу друг. По-добре е да сте ръка за ръка. Разберете- вие сте подходящият помощник.

_________________________________________________________________________________

Природата на мъжа и на жената- ценни неща, които можем да научим за човека от другия пол, за да можем да го разберем по-добре
"Приятелството е две тела и една душа. Бракът е две дущи и едно тяло"

Прожектиран слайд за разликите между мъже и жени:
чантата на един мъж- само няколко неща. На жената: червила, гримове и хиляди други неща
Как пазаруват мъжете: отиват директно до магазина, а жените минават през всички магазини
Как жената пази диета, ядейки от чинията на мъжа си
Как паркират мъжете, отивайки направо до мястото. Как паркират жените, правейки много маневри и оглеждайки външния си вид в огледалото
Как един мъж, който е слаб, се вижда мускулест в огледалото и се гледа одобрително. Как една жена, която е много слаба и красива, се вижда дебела
Как мъжете ходят по единично до тоалетна, а жените задължително по двойки
и други такива, показващи разликите между мъжете и жените


Маганин за мъже:
Една жена отишла в магазин за мъже. Там пишело:
"Вие можете да влизате тук само веднъж. Имате право да останете на този етаж и да вземете, това, което е на него. Един път, когато се изкачите на горен етаж, нямате право да се връщате обратно на по-долен"
Една жена отишла на първия етаж. Там пишело: "Мъже, които имат работа". "Това е добре, си казала тя, но не ми стига". Изкачила се на втория, а на него пишело:
"Мъже, които имат работа и обичат Бог". "Е, много хубаво, си казала жената, но пак ще продължа нагоре. Какво ли ще има там?" На третия етаж пишело: "Мъже, които имат работа, обичат Бог и обичат деца". Тя продължила нагоре.
"Какво ли има на следващия етаж?" се питала тя. там пишело: "Мъже, които имат работа, обичат Бог, деца и помагат в домакинството". Е, това е прекрасно, но ще ида и до горния етаж. Там надписът бил още по хубав: "Мъже, които имат работа, обичат Бог, обичат деца, помагат в домакинството и са много романтични". "Дали да не остана тук? Мисля, че бих могла да си избера мъж оттук. Какво повече мога да искам? "
Но любопитството я тласнало към следващия етаж. Там пишело:
"Вие сте посетител номер 4 361 000. На този етаж няма мъже. Той е създаден единствено с цел да покаже, че на жените не може да се угоди, винаги искат нещо повече".

Отсреща имало магазин за жени. На първия етаж пишело: "Тук има красиви жени"
на втория: "жени, които са красиви и богати".
От втория етаж нагоре никой никога не се бил качвал:)

Езикът на мъжете и жените:
Мъжете: Не мислят много ситуации за проблемни
Жените: обичат да анализират дребните детайли

Мъжете: за тях важни за силата, компетентността, постиженията. "Аз мога"- е тяхната фраза
жените: за тях важни са красотата, общуването, любовта, отношенията с хората. "Аз съм" , е тяхната фраза

Мъжете: "Логика" е думата, която характеризира тяхната мисъл. Те са като компютри, трява да ги "включиш", за да те разберат за какво става въпрос.
Жените: Отговарят преди да са мислили задълбочено. "Интуиция" е тяхната дума. И ако мъжете са като компютри, те са като мобилни телефони. Защо? Как защо? Ами защото по мобилните телефони се разговаря, разбира се:)

Жените мислят със сърцето си. те са като мобилни телефони- начин за комуникация. Статистиката показва, че жените прекарват много повече време на телефона.

Мъжете: Мислят мащабно, перспективно
Жените; Мислят локално, в настоящето

Мъжете: са теоретично мислещи. Обичат философски теми, проблеми от глобален характер: като глобалното затопляне, интересуват се от благоденствието на целия свят
жените: говорят си какви намаления има в New Yorker (бележка на Милена: това е един от най-известните маганизи в центъра на Варна за дрехи), плетки, грим- те са практични

Мъжете: при стрес искат да останат насаме, да мълчат
Жените: при стрес искат да говорят и мислейки наглас, така те откриват решението

Мъжете: са бързи в действията и решаването на проблемите
Жените: са по-бързи в изразяване на чувствата

Мъжете: се занимават с един важен проблем
Жените: са като малки Наполеони, мисят, говорят по телефона, гледат децата...

Мъжете: се объркват от многословието, скачането от тема на тема, изговарят по 25 000 думи на ден
Жените: объркват се от мълчанието на мъжа, мислейки какво му е. Изговарят по 50 000 думи

Жените имат много голяма нужда да говорят и някой да ги изслушва, но може би те биха могли да изразходват тези думи на работа, сред приятелки

Мъжете: се дразнят от многото говорене и много пъти престават да говорят. Обичат всичко да им се каже направо, по същество
Жените: Винаги търсят подтекста, интуицията и стигат до истината

Жени, казвайте на своите мъже какво искате от тях. Ние не можем да се досетим от вашия поглед.

Мъжете: имат нужда да ги приемат, да им се възхищават, да им показват уважение, да им показват признателност, да ги утвърждават като хора
Жените: искат да се чувстват обичани, ценени, да им се показва любов

Мъжете: крият чувствата си зад фасадата на физическото превъзходство. Страх ги е да покажат слабостите си
жените: успокояват се чрез сълзи, сами изискват сучувствие

Мъжете: Имат остра памет за посоките, местоположението, адреса на колегите си. Смятат фона за безполезен
жените: за тях фонът е важен. Как е бил облечен, какво е говорил

Тегло:
Мъжете не се потискат от вида си, дори и да са леко пълнички. Потискат по-лесно глада си. По-малко от тях са с наднормено тегло, трудно се подлагат на диети
жените: трудно им е да потискат глада си. Дори да изглеждат като манекенки, пак им се струва, че са пълнички

Въображаем разговор между мъж и жена: Петко и Мая:
Мая гледала дамаската и като я гледала, си спомняла за любовта им преди 10 години. След 45 мин Петко се появил от банята. "искам да поговорим", казала Мая. "Точно сега ли. Не може ли да изчакаш да се преоблека". Петко започва да търси червената си риза.Намира я сгъната. Защо тя ми сгъва дрехата? Поглежда към храната и се чуди къде е. "Няма я, защото сега я затоплям"- Мая. "какво значение има дали е студена или топла"
"Петко не се е променил, същият си е, но вече няма жестове, не ми показва любов"
"Мая какво ли се е размечтала, за още дрехи ли?"
"искам да поговорим", казва Мая.
"За какво искаш да говорим?" , пита той, докато гледа чинията.
"Той знае, но се прави", си мисли тя. "искам да поговорим за нашия брак", казва тя на Петко
"ЗА брака ни ли? Имаме голям апартамент, две деца, нова тойота, църква и приятели. "
"Не за това се ожених за теб", отвръща Мая
"Аз се бъхтя по 12 часа на ден, за да имаме всичко.
"готова съм да се лиша от всичко това. Какво ще кажеш да се държим за ръце?"- Мая
"Ти не си на 18 години, време е да разбереш това"
"хората могат да си купуват подаръци, да споделят мечтите си, да се молят заедно, да си правят малки жестове", каза на един дъх тя.
"Имаш предвид, че ние не го правим?', пита Петко.
"ние трябва да работим върху взаимоотношението си. Иначе ще е жалко съществуване"
Петко се замисли. Наитина гледаше на нея като на даденост. Сърцето му беше съкрушено. Той видя жена, влюбена в него.
"Не бих го нарекъл проблем, но трябва да се променим".
"Петко, и аз ще се променя. Искам да си върна мъжа."
"Обичам те", каза той.
"Тогава какво ти пречи да изражиш любовта си? "
"Струва ми се тъпо да изразя любов по този начин"- Петко
"Да, но ти си загрижен за другите- например за майстора на колата'
"Е, пред другите трябва да пазим положение. След като преди 9 години съм ти казал, че те обичам, значи е така".
"Любовта е като цвете- трябва да се грижиш за него. Нямам нищо против това, че си внимателен към другите. Но ти им показваш любов, а на мен- не. Викаш ми пред другите хора, а на тях никога не им повишаваш тон".
Може и да не съм толкова умна, но ти това го знаеше и преди".
"Не искаш да ходим на фитнес. Аз се поддържам и ходя на места, които са за интелигентни хора"
"От сутрин до вечер се бъхтя с децата".
"Това е извинение. Аз поддържам форма, а ти си надебеляла."
"Аз напълнях от стреса, пробвах диети, но това качване на килограми се отрази на мнението ми за мен и аз мразя себе си".
Имаше толкова болка в тази мисъл. Мая беше една от най-красивите жени- в морско синята си блуза изглеждаше като нимфа.
"Ти си прекрасна жена, Мая. Просто аз съм бил нечуствителен. Седни, почини си, аз ще приготвя закуската и от днес нататък ще правя всичко възможно да работим върху нашето взаимоотношение и да ти показвам любов"


Защо сме различни?
* за да се допълваме в брака
* За да изпълняваме различни функции и отговорности
* За да се научим на търпение и смирение
* За да може бракът да е приключение, не заточение
* Защото Бог има чувство за хумор

Как да се кънектваме:
- да се научим да се изслушваме
- да бъдем открити и честни
- да не се опитваме да променяме другия
- да не се изолираме, а да поддържаме приятелството си с другия
- на направим Бог източникът на нашето удовлетворение
- да открием своя съветник, духовен баща, с който да споделяме чувствата си
- да израстваме заедно в Христос

Непрравилно е да очакваме партнюрът да стане майка, баща, детегледачка и всичко. Много от проблемите идват, че сме имали очаквания от другия човек. Бог може да ни даде всичко, от което се нуждаем. не се изолирайте, поддържайте приятелство с останалите хора. Ако поддържате приятелство с други хора, тогава много по-лесно ще изприказвате 50 000 думи. Изучавайте Словото заедно, служете заедно.
______________________________________________________________________________

Интерактивен модул:
Отделно мъже и жени. Мъжете отговарят на въпроси за жените, а жените за мъжете.
Въпросите са следните:
1) Какво харесвате в мъжете (мъжете като цяло, по принцип)/жените
2) Какво не харесвате
3) Страховете ви при общуването с тях
4) Очакванията ви от другия пол

Жените пишат и дискутират, мъжете в другата зала също. После си разменят нещата, които са написали

(очаквайте продължение:)


Източник: Блогът на milena_vn