събота, 14 март 2009 г.

Взаимоотношения в семейството


АНГЕЛ ПИЛЕВ

В книгата Притчи 19 глава, 13 стих се казва "Безумен син е бедствие за баща си,и препирните на жена са непрестанно капене." Случвало ли ви се е да забравите чешмата незатворена докрай? Това е едно от нещата, които много ме дразнят! Особено ако съм легнал да почина и се чува едно постоянно и монотонно кап, кап, кап...Опитай се да заспиш ако можеш. Дори и в началото да съм спокоен, в един момент не издържам и ставам да затворя чешмата напълно.

ПРИТЧИТЕ
В Библията се прави сравнение на това капене с мърморенето и препирането на жената вкъщи. Често пъти когато съветвам брачни двойки обръщам голямо внимание на жената в/у това ако тя си позволява да го прави. Обяснявам, че то е твърде досадно за съпруга и опасно за мирното им съвместно съжителство, но жените обикновено се оправдават: "Еее, ама аз само така си говоря!". Да, ти наистина може само така да си говориш, но това влияе на твоя съпруг и се натрупва докато доведе до сериозни усложнения в брака.

ТЕМАТА
Нека да погледнем още един стих. В Притчи 21:9 се казва "По-добре да живее някой в ъгъла на покрива, отколкото в широка къща със свадлива жена." Тук вече картината доста се е променила. Съпруга се е сврял в ъгъла на покрива; намерил е своята ниша - занимание или хоби. Вече не предпочита да бъде около жена си! Не издържа повече на капенето. Винаги ме е учудвало колко лесно се стига до това. В началото виждаме щастливо оженена двойка. Те се обичат, романтично настроени, постоянно се държат за ръка... Но след известно време единият започва да се налага, нервничи, прави скандали... Капе ли, капе! И тогава партньорът му бяга на ъгъла на покрива при своето хоби, своите приятели... своя кръг в който не допуска другия.

СРАВНЕНИЕТО
"По-добре да живее някой в пуста земя, отколкото със свадлива жена и досада." ни казва Притчи 21:19. В този случай нещата вече са кулминирали. Съпругът е избягал и нищо не е в състояние да го накара да се върне. Кавгите, разправиите, натякванията са взели своя дан. Би било добре да се замислим ако сме тръгнали по тази наклонена и хлъзгава плоскост докъде могат да стигнат нашите взаимоотношения. Това което Бог е създал за добро и благословение - бракът, вече се е превърнало в досада, постоянно опъване на нерви и кавги. В едно нещо можем да бъдем сигурни - това в никакъв случай не е била Божията идея и Божият план за брака. Тогава как се стига дотам? В Притчи 14:1 се казва "Всяка мъдра жена съгражда дома си, а безумната го събаря със собствените си ръце". Какво избираш да правиш за своето семейство? Да съграждаш или да събаряш?

СРАВНЕНИЕТО
Дотук разгледахме страната на жената. Сега нека разгледаме и тая на мъжа, защото монетата винаги има две страни. Учуден съм колко много мъже просто не са си на мястото и оставят голям товар в/у плещите на съпругите си. Да погледнем например в Битие 3 глава където се разкрива случая когато змията дойде да изкушава Ева и жената падна в нейната клопка. А къде беше мъжът през това време? Подобно изкушение лесно може да повали единият в семейството, но не и двамата, защото "По-добре са двама отколкото един, понеже те имат добра награда за труда си; защото ако паднат, единият ще дигне другаря си; но горко на оня, който е сам, когато падне и няма друг да го вдигне. И ако легнат двама заедно ще се стоплят, а един как ще се стопли сам? И ако някой надвие на един, който е сам, двама ще му се опрат; И тройното въже не се къса скоро." ни споделя Еклесиаст 4 глава от 9 до 12 стих. Днес много мъже са оставили жените си да понасят повече отколкото е нужно. В Библията се казва, че жената е по-слаб съсъд и трябва да се отнасяме с нея като с такъв. Не по-маловажен, а по-крехък! Дори по-внимателно! По един начин човек си служи с кристална чаша, и по друг с войнишко канче. В света в който живеем се издига един нов образ на жената. Жена тип амазонка. Изцяло независима! Която няма нужда от мъж! В повечето сериали тя стои наравно с мъжете и дори ги изпреварва. А мъжът може да е някой смотаняк ( :D смотан и як ) на когото децата се смеят, жената презира и тя е поела в собствените си ръце да върти къщата, бизнеса и всичко. Така ни се налага изцяло погрешна проекция на образите на мъжа и жената.

ПРЕМЪДРОСТ СОЛОМОНОВА
Така ни се налага изцяло погрешна проекция на образите на мъжа и жената. Следствие всичко това жените се опитват да бъдат по-мъжествени, а мъжете по-женствени. Но нека се върнем отново във Божието слово. За добродетелната жена в Притчи 31:28 е написано "И мъжът и я хвали,казвайки: Много дъщери са се държали достойно, но ти задмина всичките". Забележете - мъжът я хвали! Той не я критикува, не я ругае, а я хвали. Дори в същата глава се продължава "Сърцето на мъжът и уповава на нея!" С други думи, той я е облякъл в уважение, почит и доверие. В 16 стих нещата стават още по интересни. Тя извършва финансови сделки. Разглежда нива и я купува. Това се казва доверие и разгръщане на талант. Често срещано при двойки е единия да крие пари от другия, той да не знае за тях за да могат да имат някаква финансова свобода. Най-впечатляващото е, че не се казва, че единия държи парите и контролира другия. Доверие, уважение и любов - ако сме пренебрегнали и загубили тези неща в семейството, време е да се върнем назад и да пренаредим живота си. Бог не е планирал да живеем мизерен живот. В Евангелие от Йоан 10:10 се казва, че Исус дойде да ни даде изобилен живот. Именно това е Божият план за нас. И ако ние коригираме живота си съобразно със Неговото слово, наистина може да преживеем изобилие, което започва от семейството, от твоята крепост и се разпростира навън.
Бъдете благословени и променени ч/з действието на Божието слово в живота си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар