четвъртък, 7 октомври 2010 г.

На Теб...

Ти пак ме молиш да остана
и твойта нежност аз да съхраня,
та в нощите студени и грижовни,
да мога себе си на теб да посветя.

Ти пак ме молиш да те помня,
и да не хлопам вън на ничия врата.
Ти пак ме молиш да приседна кротко
и на твойто рамо да склоня глава.

Да знаеш искаш, че когато си самотен
аз с готовност ще се отзова
на твоя вик отчаян и тревожен.
Ти искаш да остана вярната жена.
от Галина Христова
Пловдив, 21.02.1996
58148_152788144756368_100000755516349_249635_3842285_n

сряда, 6 октомври 2010 г.

Копнеж по Небесният Годеник


“Устата му е пълна със сладост и той целият е желателен. Този е любимият ми и този е приятелят ми, о, ерусалимски дъщери.” Песен на песните 5: 16


Във всеотдайната, вярна, непоклатима любов на Суламит към нейният любим, виждаме, отражение на любовта, която ние трябва да подхранваме към небесният Възлюбен на душите ни. Каква беше тази любов?
На първо място, тя харесва всичко в него...

вторник, 5 октомври 2010 г.

Изневярата на мъжа ми



Преди години, когато бях тинейджър, да се говори за изневяра в християнските семейства беше немислимо. Случаите, за които се знаеше по-скоро бяха изключения. Днес за съжаление все по-често чувам, че дадено семейство е преминало през този ужас и все повече семейства се развеждат, поради тази причина.
Ще ви запозная с една жена, която от близо е познала болката на изневярата. Очите й са тъжни, когато говори за този период от живота си, но въпреки всичко, скрива сълзите си. По разбираеми причини няма да споменаваме името й, но тя е реална и за съжаление преживяното е дало отпечатък в живота й.
Представям ви Една от нас.

Разкажи ни нещо за себе си...
Омъжена съм от десет години и имам две деца. Живея в средно голям град.
Съжалявам, че те връщаме към неприятните моменти от живота ти, но се надявам да помогнем на други жени, попаднали в подобна ситуация...

"Производителят" на секса съветва...



 Вечно злободневната тема, занимаваща ума на малки и големи, млади и възрастни – сексът – стана натрапчиво – агресивно налагаща се по всички медии. В същото време има църкви, които нямат проблем да я засягат и други, за които тя все още е тема – табу. Това поставя „обикновенните” вярващи и особено по-младите сред тях в много неизгодна ситуация. Моделите, които им се представят явно, не отговарят на Божиите стандарти, но алтернативата е доста мъглява и изглежда необоснована. За да бъдат нещата още по-трудни, вярващите са пряко нападани с подигравки или избягвани от своите връстници заради „отживелите” им разбирания за секса. Като първа стъпка за излизане от информационното затъмнение ще разгледам основни постановки относно библейският възглед за сексуалността и нейната употреба.
Противно на гръцкото мислене, което е влияло на църквата векове наред, човешкото тяло е добро и създадено от Бог. Нещо повече, сексуалността е създадена от Бог...

Сексът като дрога - жените и преодоляване на проблема - 3-та част


(трета част)

 Жените и сексуалната зависимост
Жените не могат напълно да разберат привличащата сила на порнографията и други мъжки форми на сексуална зависимост. Но те също може да търсят визуални сексуални стимули – например една жена може да се възбужда от вида на луксозно дамско или мъжко бельо или от дадени части от мъжкото тяло. При жените може да се получи подобна стимулация и чрез други средства. Романи, романтични филми, сериали, които водят до фантазии. Тези фантазии могат да бъдат силен сексуален стимул, водещ до сексуална зависимост.
Има най-общо две категории на сексуална зависимост, в които жените се ангажират:
Едната включва романтичните фантазии и зависимостта от привличане. Привличане на другите в техния свят на фантазии без намерение за ангажиране. Флирт. Възбудата идва от това, че другата личност е привлечена и че е пленена от красотата и прелъстителността на жената.
Другата категория включва връзки и зависимост от привързване. Тук целта е да се ангажира колкото може по-бързо...

Сексът като дрога - нива и цикъл на зависимостта - 2-ра част


(втора част) 

Както алкохоликът започва с една случайна бира и стига до това да изпие на екс бутилка ракия, както наркоманът минава от марихуана на кокаин, така и сексуално зависимия напредва неизбежно и прекрачва своя настоящ репертоар от действия, за да стигне до нови граници. Сексуалната зависимост като всяка друга зависимост се усилва. В началото зависимият има фантазий, после търси начини да ги изрази. Започва с колебание, взимайки предпазни мерки с по-леки форми. Първо личността има зависимост, след това зависимостта притежава личността.
Първо ниво: Фантазий, порнография, мастурбация
Който се е ангажирал с първото ниво на сексуална зависимост няма да види трудност да оправдае своите действия с либералното поведение на нашето общество по отношение на сексуалния промискуитет...

Сексът като дрога - сексуалната зависимост - 1 част



Жълтите страници на вестниците са пълни с хора – богати и известни, религиозни и политици, мъже и жени, които са загубили семейството си, кариерата и бъдещето, заради компулсивен сексуален навик, който те са били безсилни да прекратят. Лесно е за нас да съдим, тези които са зависими сексуално, докато вестниците не опишат и нашия живот.
 След множество скандали и лични трагедии е трябвало и ние да признаем, че християните не са имунизирани от този проблем. Ние имаме същите борби и можем също така да възприемем фалшив модел на автентичната интимност.
Сексуално зависим е този, който, воден от силно емоционално неравновесие използва по компулсивен и обсесивен начин сексуални действия, за да добие чувство за собствена стойност или идентичност. Той е замесен в истински или въображаеми сексуални връзки и става зависим от сексуални действия, които се превръщат в първостепенен източник на неговото удовлетворение, без оглед на последиците върху здравето, семейството или кариерата му...

Любовта... има ли я от пръв поглед!


Въпреки, че някой читатели няма да се съгласят с написаното, любовта от пръв поглед е физически и емоционално невъзможна. Защо? Защото любовта не е просто чувство на романтична възбуда; тя се простира отвъд силното сексуално увлечение; тя надхвърля обществената представа за „любовна тръпка”. Това са чувства, които пламват от пръв поглед, но те не съставляват любовта. Ще ми се целият свят да разбере това. Предходните чувства се различават от любовта по това, че насочват вниманието върху този, който ги изпитва. „Какво става с мен? Това е най – фантастичното нещо, което някога ми се е случвало! (Аз) мисля, че (Аз) съм влюбен!”

Виждате, че това са чувства себични в смисъл, че са мотивирани от желанието за собствено задоволяване. Те почти не са свързани с партньора. Такъв човек не се е влюбил в някого, той се е влюбил в любовта! Разликата между първото и второто е огромна...

Истинска любов или сляпо увлечение?


Грешка ли е да имаме полови сношения преди брака, ако връзката ни е здрава?


Това е представлява едно от най – опасното от разпространените заблуждения за романтичната любов, не само за отделните индивиди, но и за бъдещето ни като общество. През последните 15, 20 години станахме свидетели на трагичното разпадане на сексуалните норми и традиционните понятия за морал. В резултат от постоянната пропаганда на развлекателната индустрия и средствата за масова информация, хората започнаха да вярват, че предбрачното сношение е полезно преживяване, извънбрачните връзки са здравословни, хомосексуализмът е приемлив, а бисексуалността е дори за предпочитане. Тези възгледи – наречени сега – „новият морал” – отразяват сексуалната глупост на века, в който живеем. И въпреки това се приемат и прилагат от милиони.
Статистиките са невероятно ненормални и деградирали. Морално погледнато тези тенденции могат да се приемат със страх и безпокойство, виждайки в тях потенциалната гибел на обществото ни и начина ни на живот.

 В продължение на поне 50 века човечеството е съзнавало, че неконтролируемият сексуален живот представлява опасност за оцеляването както на отделния индивид, така и на цялото общество. Историята доказва същото. Антропологът Дж.Д. Ънуин е провел изследвания върху 88-те цивилизации, съществували в човешката история. Всяка култура притежава сходен жизнен цикъл, който започва със стриктна система на правила за сексуално поведение и завършва със стремеж към пълна „свобода” на желанията и страстите. Ънуин твърди, че всяко общество, което разширява границите на сексуалната етика, скоро загива. Изключения не е имало...

Романтичната любов: митът срещу реалността


От известно време ме тревожи мисълта, че много млади хора израстват с изопачени понятия за романтична любов. Те объркват истинското със сляпото увлечение и рисуват брака като нещо, което той никога не може да бъде. За да помогнем за подобряването на това положение, избрахме един кратък тест за раглеждане в юношески групи. Най-интересното е, че дори по-възрастните не дават много  високи резултати от своите млади наследници. Съветваме ви да направите теста, за да оцените своето разбиране за влюбването, любовта и брака. Обсъждането на всяка точка се намира след теста. То ще ви помогне сами да откриете разликата между криворазбраната и истинката любов...