неделя, 19 септември 2010 г.

Преди да кажем “Да!” или Върху какво да работим преди брака



Увод


Често в търсене на идеалния партньор си съставяме дълги списъци, сякаш не търсим човек, а търсим Исус, и забравяме да си отговорим на въпроса доколко ние отговаряме на критериите от този списък.


Преди да говорим за взаимоотношенията преди брака ние трябва да си отговорим на въпроса “Коя е моята дарба?”? І Кор. 7:7-9. Ако нямаме дарбата “неженене”, какви качества е добре да изграждаме в себе си, и какво поведение е необходимо да имаме, за да се доближаваме до модела на Исус за съпруг и съпруга?




Подхранвай Духа си
Мат. 6:33 – търсете първо Божието царство. Целта на брака е “съюз в служба на Бога”. Когато Христос работи в сърцето ти ти започваш да гледаш на хората така, както Бог гледа на тях.


Учи се на посвещение
Любовта дава, а не взема. І Кор. 13 гл. Посвещението на другия започва преди брака, а не след него. Помнете, че обичам е глагол, а не прилагателно. Любовта не е чувство, любовта е акт на волята. Влюбването не е любов – това е емоция.


Научи се да изграждаш взаимоотношения
Взаимоотношенията на любов са многостранни, включват цялостната личност на двама души – физическите, социалните, интелектуалните и духовните аспекти (Лука 2:52) Зрялата любов обича другия заради това, което е той или тя, а не заради хубавите моменти прекарани заедно.


Научи се да бъдеш коректен – уважавай другия, мисли за това какъв ефект ще предизвикаш с думи и поведение, не давай лъжливи надежди
Бъди достоен за доверие – това означава и дали може да се изповядаш на другия и той да те приеме и да бъде дискретен.


Научи се да се подчиняваш на авторитети
Личност, която по правило отхвърля авторитетите, трудно ще откликне положително на своя партньор.


Научи се да разрешаваш конфликти
Ние сме различни, това неизбежно поражда конфликти. Проблемът не е появата на конфликт, а как реагираш на конфликта. Притчи 18:13; моли се за мъдрост, за другия, търси мъдър съвет.


Научи се да прощаваш и да казваш извинявай – животът и бракът като част от него са основани на компромиси. Разбери с какво можеш да направиш компромис и с какво не.
Говорете един с друг, не един през друг


Научи се да слушаш и разбираш, не само да говориш. Изкуството да слушаш и разбираш гарантира добро общуване. /Мат.22:39/. Обсъждайте фундаментални неща и подробности от представата ви за добър брак.
Бъдете искрени и честни – говорете открито не само своите добри, но и лоши страни от характера ни и се молете за тях.




Прекарвайте колкото може повече време заедно
“Ходете” дълго време преди да вземете окончателно решение.


Бъди наблюдателен
Не вярвай само на думи, а наблюдавай каква е реалността. Тестувай с мярка незабелязано; мисли, недей само да разчиташ на чувствата.


Познавай миналото на партньора си
От какво семейство е, имате ли сходен социален произход и положение. Обсъдете добрите и лошите неща, които наблюдавате в модела на семейство на вашите родители. Така ще се ориентирате какво би поддържал като поведение партньора ви след това и какво не.


Търсете съгласието на родителите си
Докато не сте женени вашите родители са авторитетът на който трябва да се подчинявате.Почитайте баща си и майка си, търсете техния съвет /І Кор. 7:36-38/. Ако те са против вслушайте се в аргументите им и се молете, ако пак са против поговорете с пастира си /Притчи 11:14/. Проверете дали причините за несъгласието им са библейски или не.


Не ревнувайте
Не ревнувайте, когато той говори с други. Ако не се научите да го правите преди брака, нямате шанс след това.


Запознайте се с психологията на другия пол
Не е необходимо условие, но ще ви спести притеснения и конфликти.


Не се опитвайте да променяте другия
Той никога няма да стане ваше копие – просто защото е уникален като Божие създание. Обичайте другия “въпреки че”, а не прилагайте любовта “ако” или любовта “защото”. Дайте шанс на другия да се променя.


Не флиртувайте просто заради спорта
Ако го правите ще наранявате често другите, а по-страшното е, че няма да имате одобрението на Бог за младостта ви.


Молете се заедно, ходете на църква заедно, имайте духовни и житейски занимания заедно. Търсете баланса в тези неща като не се изолирате от другите.


Научи се да владееш себе си преди брака. Има различни неща, които трябва да владеем в себе си – гняв, сексуални желания, нетърпение... Обикновено тук горещата точка са сексуалните желания, но останалите са не по-малко парливи.


Противопоставяй се на светските разбирания
В обществото се ширят хиляди заблуди – не ги приемай, а им се противопоставяй чрез истини от словото.


Заключение


Нито вие, нито вашите потенциални партньори сте съвършени, нито пък ще бъдете някога. Изграждането на нашата личност е процес, който задължително стартира преди брака. Старай се да се усъвършенстваш и търси най-доброто за другия – това е тайната да бъдеш подходящия човек.


Ваня и Триф Трифонови,


Варна


Източник: http://www.bhss-org.com/bg/marriage.php

Няма коментари:

Публикуване на коментар