От известно време ме тревожи мисълта, че много млади хора израстват с изопачени понятия за романтична любов. Те объркват истинското със сляпото увлечение и рисуват брака като нещо, което той никога не може да бъде. За да помогнем за подобряването на това положение, избрахме един кратък тест за раглеждане в юношески групи. Най-интересното е, че дори по-възрастните не дават много  високи резултати от своите млади наследници. Съветваме ви да направите теста, за да оцените своето разбиране за влюбването, любовта и брака. Обсъждането на всяка точка се намира след теста. То ще ви помогне сами да откриете разликата между криворазбраната и истинката любов...


Какво мислите за любовта?                                                                                                                                                                                                                                                                                                           ДА/НЕ 

  1. Между някой хора може да се появи „любов от пръв поглед”.

  2. Лесно е да се разграничи истинската любов от сляпото увлечение.

  3. Хората, които искрено обичат, нямат сблъсъци и спорове помежду си.

  4. Бог избира едион конкретен човек, с когото да ни събере и след това да ни води заедно.

  5. Ако мъжът и жената се обичат истински, трудностите и проблемите почти не влияят върху техните отношения.

  6. По-добре е човек да се ожени за неподходящ партньор, отколкото да остане сам за цял живот.

  7. Не е грях да имаме полови сношения преди брака, ако връзката ни е здрава.

  8. Ако двама души наистина се обичат, това състояние продължава за цял живот.

  9. Краткотрайните връзки (не повече от няколко месеца) са най-хубави.

  10. Младите са по-способни на истинска любов от възрастните.
  
Момче среща момиче – ура за любовта! 

Въпреки че по някога от тези твърдения ще има различие в мненията, за себе си аз нямам колебания за верните отговори. Мисля, че повечето от брачните трудности днес се получават именно вследствие неразбирането на тези десет положения.Да разгледаме една хипотетична връзка, при която смисъла на любовта не е разбран добре.


Всичко започва, когато момчето среща момичето и цялото небе се оцветява в розови краски. Светкавици и грамотевици следват дима и огъня и, уви! Две млади същества с мутиращи гласове откриват, че са нагазили до колене в истинската любов. Адреналинът и ендорфинът са отделени максимално в телата им и всеки нерв е зареден и прелива от енергия. Междувременно двете завъртени глави получават въодушевени посления от своите сърца: „Това е то! Търсенето приключи! Ти откри идеалния човек! Ура за любовта!”
 За нашата романтична двойка всичко това е прекалено хубаво, за да е истина. Те искат да бъдат заедно 24 часа на денонощие – да се разхождат в дъжда, да седят край огъня, да се целуват, да се натискат и гъделичкат... Всеки един настръхва само при мисълта за другия. И не след дълго се появява мисълта за сватба. Така те насрочват датата, резервират църквата, уговарят се с пастора и поръчват цветята. 

Голяма вечер настъпва сред мамините сълзи, татковите усмивки, завиждащите шаферки и момиченцата с цвятята.  Свещите се запзлват и две прекрасни песни биват съсипани от фалшивия глас на сестрата на булката. След това се произнасят двете „ДА!”, пръстените се поставят на треперещите пръсти и пасторът казва на младоженецът да целуне булката си и така, и така на на всички им е ясна тази картина. Вече като семейство Г-н и Г-жа излизат от църквата под дъжд и конфети и започват медения си месец. Засега красивата мечта остава незасегната, но дните и са вече преброени.  

Първата нощ в не само че не оправдава очакванията, но и се превръща в комично бедствие. Тя е изтощена и напрегната, а той самоуверен и припрян. Още от самото начало сексът е заплашен от възможен неуспех. Нетърпеливото очакване на брачното легло се превръща в разочарование, чувство за безсилие и страх. И след като повечето хора имат почти невротично желание да се чувстват сексуално адекватни, всеки от партньорите мислено обвинява другия за неудачната нощ. И ето ги първите нотки на негодуване и огорчение в техните отношения.  

Около 3 часа следобед на следващия ден младият съпруг размишлява десет минути върху съдбовния въпрос: „Не извърших ли огромна грешка?” Мълчанието му увеличава притесненията ѝ и така започва процесът на отрезвяването. Всеки от двамата има много време да обмисли последствията от този нов вид връзка. Постепенно младоженците започват да се чувстват в капан. 

Тяхната първа свада е незначителна. Моментното несъгласие е за парите за вечеря на третия ден от медения месец. Тя иска да отидат на някое романтично място със специална атмосфера, а той да хапне в „Макдоналтс”. Избухването трае само няколко секунди и е последвано от извинения, но разменените остри думи сериозно застрашават прекрасната мечта. Скоро двамата ще се научат да се нараняват взаимно доста по успешно. (Колко песимистичен е този поглед над това, но е факт). 
По някакъв начин те успяват да завършат шестдневното пътешествие и пристигат в къщи, за да започнат заедно домакинството. Тогава пред очите им светът започва да се разцепва и руши. Следващата кавга е по-голяма и по-сериозна от първата: той излиза за два часа, а тя се обажда на майка си. През първата година те са въвлечени в тежка борба на волите, като всеки претендира за власт и водачество. И по средата на тази война тя излиза зашеметена от гинекологичния кабинет и в ушите ѝ кънтят страшните думи: „Имам добра новина за вас г-жо...” Ако съществува нещо, от което госпожата не се нуждае в този момент, това е именно „добрата новина” от гинеколога.  

От тук нататък до заключителния конфликт виждаме двама разочаровани, объркани и дълбоко наранени млади хора, които недоумяват „как стана всичко това?”. Виждаме също и един мъничък русоляв палавник, който никога не ще изпита радостта на стабилното семейство. Той ще бъде отгледан от майка си и винаги ще се чуди: „Защо татко не живее тук?”. 


Картината, която нарисувах, очевидно не се отнася за всички ранни бракове, но е показателна за твърде много от тях. Броят на разводите е по-висок от което и да било друго време и продължава да расте (а може и да не расте, защото отговорността да се бракосъчетаят двама души намалява). Да се върнем на нашата изгубила илюзиите  си двойка. Какво стана с тяхната романтична мечта? Как връзката, започнала с такъв ентусиазъм, се превърна толкова бързо в омраза и неприязън? Едва ли е възможно да съществува по-искренно влюбване от първоначалното; и все пак тяхното „щастие” експлодира пред изумените им погледи. Защо то не успя да просъществува? Как да ибегнем същата неприятна изненада? 


Най-напред е нужно да разберем истинското значение на романтичната любов. Може би отговорите на теста ще помогнат за това.А това какво ние мислим за правилно, сме го описали като теми в същия раздел.



Изображение: http://dichev.com/gallery/d/633-4/yailata_12.jpg