събота, 2 май 2009 г.

Библейски бракове, за които не говорим

(По идея от лекциите по археология на Стивън Хеджес)

Предмет: бракът

Тема: бракът под Божията благодат

Изложение на целта: библейски примери за бракове под Божията благодат

І. Създадени един за друг

ІІ. Брак за доведена сестра

ІІІ. Брак под Божието ръководство или хазартен брак

ІV. Подменен брак

V. Брак с голяма разлика

VІ. Културно неприемлив брак

VІІ. Брак по служба

VІІІ. Забранена любов, брак по похот

Увод:

Здравейте,

Седмица на семейството е. Обикновено говорим за това как трябва да изглежда християнското семейство. В Библията има много съвети за това как мъжът да се отнася към жената и обратно.

Но днес искам да ви предизвикам. Опитайте се да намерите в Библията съвършеното семейство, което трябва да бъде дадено за пример.

Ако се опитаме да вземем който и да е брак, за който е писано малко повече в Свещеното Писание ще видим, че нито един не изглежда съвършен. Това е така, защото ние хората сме несъвършени. Но това, което ще ни направи впечатление е, че Бог е благославял тези бракове, поддържал ги е и им е дал бъдеще.

Каня ви да разгледаме известни бракове от Библията и да говорим за неща, които обикновено не даваме за пример, за които не обичаме да говорим. Нека да навлезем в кухнята на тези бракове и да видим, че дори и най-невъзможния брак, когато е под Божията благодат може да бъде здрав и щастлив.

І. Създадени един за друг

Сигурни ли сте, че брачният ви партньор е бил създаден точно за вас? Или ако не сте още семеен, очаквате ли да намерите човека, който е създаден за вас? А смятате ли, че съществува някой, който е уникален, който е направен така, че да ви пасва напълно?

Може би си мислите, че ако е така просто трябва да намериш човека, създаден за теб и тогава ще бъдеш щастлив. Така ли е? Но как можеш да бъдеш сигурен, че си намерил този човек? И второ: наистина ли това е достатъчно? Може ли да намериш човека, създаден за теб и бракът ти въпреки всичко да е катастрофа?

Ако някой е можел да бъде сигурен, че партньорът му е бил създаден единствено и само за него самия, то това е Адам. J

Нека да видим какво става с този брак:

Битие 2:22-24

Невероятно имаш човек създаден от теб и за теб, така че идеално да ти пасва. Освен това е без каквито и да са недостатъци. Ева надминава всички мъжки фантазии за женска красота. Има много вицове, които осмиват и се опитват хумористично да обяснят женското несъвършенство (Когато Бог създал жената не останал доволен от работата си и казал, че тя ще се гримира. Или пък Бог обяснил на Адам, че ще направи жена като вземе част от него и го попитал каква очаква да бъде. Адам казал: умна, добра, красива, щедра, милостива, грижлива, креативна, добра компания ... Бог го прекъснал и му казал, че това ще му коства един крак и една ръка. Тогава Адам се замислил и казал: е, добре ето едно ребро, а пък каквото излезе.). Но Адам и Ева са били съвършени и създадени един за друг.

Битие 3:6, 12, 17-19, 24

Трагедия – идеалното семейство, имат всичко, което си поискат. Не са лишени от никакви блага (нали за това си мечтаят младите – дом, кола, добри заплати ...). Но стигат до тази трагедия – отхвърлят Бог, губят рая и вечния живот.

Изводи:

- Не е достатъчно да си намерил правилния човек, необходимо е да вършите правилните неща.

- Не е достатъчно да имате всичко и да сте съвършени като личности. Необходимо е да изградите отношения един с друг и отношения с Бог, за да имате щастлив брак.

- Дори да сте извършили най-тежкото престъпление в живота, да сте отхвърлили Бог, Божията благодат е достатъчно голяма, за да покрие грехът ви и да ви помогне да вървите напред и да продължите да служите. Битие 3:15

Бог не изоставя Адам и Ева. Семейството им продължава напред и дава живот на планетата земя, носейки последиците от греха, но и живеейки под Божията благодат.

ІІ. Брак за доведена сестра

Това е бракът за човек, който много добре познаваш, израснал си с него. Първата любов, детската любов. Мъжът е по-възрастен с десетина години, полюшвал е момичето, докато е било бебе. После го е пазил, закрилял, бил е нейният герой. Тя му се е възхищавала – той е толкова силен и умен, зрял, мъдър, способен. Те се познават толкова добре, че нищо не може да ги изненада в отношенията им, в личностите им.

Мъжът в един такъв брак се чувства велик. Жена му го обожава. Нарича го господар.

Сещате ли се за пример от Библията?

Авраам и Сара. Те са роднини. Тя е негова доведена сестра. Израснали са заедно. Цял живот са били заедно.

Сигурно си представяме бракът на Сара и Авраам като идеалният брак. Но я се опитайте да си представите вашият брак по следният начин:

- Нямате дете след дълъг брачен живот в една култура, в която потомството е много значимо и осмисля живота. Това вече си е провал.

- Напускате дома си и започвате да живеете скитнически, чергарски живот. Колко жени биха се съгласили на това?

- Сара урежда втори брак на мъжа си. Сигурно си мислим, че за мъжа е добре дошло. Авраам е моногамен. За него не е било лесно. Сара си навлича куп неприятности и съперничество в любовта.

- На два пъти стигате до гладна смърт – Авраам е бил богат, но при две големи гладувания е принуден да търси помощ от Египет и при Герарския цар Авимелех.

- Авраам проявява слабост и допуска жена му Сара да влезе в харем (Битие 12:10 и 20 гл.) – какво голямо разочарование за Сара. Той е героят, който сега постъпва като страхливец и я изоставя. Как бихте се чувствали пред такова предателство?

Несъвършен брак. Брак с проблеми.

Изводи:

- Колкото и да познаваш човека до теб, винаги може да те изненада неприятно.

- Кризите в живота могат до доведат до кризи в отношенията. Гладът принуждава Авраам да предаде Сара. Когато в едно семейство се преживяват трудни финансови моменти има риск за отношенията им.

- Женската емоционалност и наранена гордост са лош съветник.

- Въпреки всички грешки Бог използва това семейство, за да произлезе от него еврейския народ. Бог прави от този народ силен и известен.

- Исус Христос произлиза от потомството на Авраам.

- Ние днес сме духовни потомци на Авраам и Сара – наследници по обещание.

- Божията благодат може да покрие всяка слабост, грешка, грях и да запази едно несъвършено семейство.

ІІІ. Брак под Божието водителство или хазартен брак

Какво ли щеше да е, ако Бог ни посочеше жената или мъжът с която/който да се свържем? Страхотно. Молим се, поставяме знаци и Бог ни води. Отиваме и казваме на жената или мъжа – ти си човека. Ще се оженя за теб.

Ако така стават нещата защо изобщо трябва да си правим труда ние да търсим. Пращаме най-доверения човек и му казваме, моли се и ми намери жена, разчитам на теб.

Кой от вас е готов да се ожени така? Можете ли да разчитате на случайността или пък на вкуса на някой друг. Ами ако жената не ти хареса?

Има такава история за брак в Библията – синът е 40 годишен девственик, живее със стария си баща. Майка му е починала и той скърби за нея. Не може да си хареса жена от тези, които познава, а и май не се интересува много от жени. Баща му решава да действа и да го ожени. Авраам и Исаак.

Как ще се чувствате, ако родителите ви уреждат брака ви?

А ако някой друг избира вашия брачен партньор вместо самите вие? Е, ще кажете, аз вярвам, че щом Бог води този човек, всичко ще е наред.

Нека да видим какво се случва:

Битие 24:2 ...,10 ...

Вижте какъв знак си поставя – да ми даде да пия, да напои и камилите ми. Слугата си поставя знак, търси яка жена – една камила пие 50-70 литра вода, десетина камили (ст. 10) – 500-700 литра. Глиненият съд е тежал около 30 кг. заедно с водата. Слугата търси отзивчива жена и Ревека идва с бонус - красива. Ето това е търсил.

Ревека тръгва още на другия ден – тя няма търпение да види своя принц.

Романтика – да си влюбен в някой, без да го познаваш, без дори да си го виждал. Днес много хора се запознават в интернет и някои се женят. Но тук имаме двама, които никога не са се виждали, не са си писали и очакват момента да се видят и да се оженят.

Битие 24:62-67

Няма годеж, няма ухажване, няма личен избор. Каква история само. На никой не бих препоръчал да се жени по този начин. Този брак може да се нарече хазартен. Но се оказва успешен. Но не съвършен. И тук имаме проблеми с безплодието.

Исаак повтаря грешките на баща си. И той решава да спаси живота си, като изостави жена си и излъже, че не му е жена.

В този брак виждам отново проявена Божията благодат – може да се ожениш за човек, който не познаваш и пак бракът ти да не е толкова лош. Но това не е рецепта за щастлив брак. Това е доказателство за нуждата от Божията благодат в брака.

ІV. Подменен брак

Представете си, че сте пред брачния олтар. Чакал сте този момент седем години. Булото покрива лицето й, но всеки момент ти ще го вдигнеш и ще я целунеш.

Прочитате брачните клетви, пасторът произнася молитвата. Разменяте си пръстените.

Ти вдигаш булото, за да целунеш булката и какво да видиш, нейната сестра.

В Библията тази история звучи още по-жестоко. Младоженецът е работил седем години, за да вземе невястата, лудо влюбен. На сватбеното тържество го напиват и по време на първата брачна нощ му подменят булката.

Яков и Лиа.

Битие 29:21-25

Измамен в брака. Случва ли се и днес това по по-различен начин:

Момче вижда момиче и започва да се облича добре, да се държи кавалерски, говори мило. Тя започва да си прави прически, смее се на шегите му. И двамата се преструват и се опитват да се представят по най-добрия начин. Това е нормално. Но всеки крие истинското си аз. Влюбени са и са готови да преплуват океана, да прескочат планини.

Женят се, минава месец-два и всеки разбира за кого се е оженил.

Е, какво става с такъв брак? Може ли да просъществува? Може ли да бъде благословен от Бог?

Божията благодат е невероятна. От този брак се раждат половината от племената на Израил.

V. Брак с голяма разлика

Преди известно време се ожениха хора от църквата с 20 годишна разлика - мъжът по-възрастен. Родителите на момичето бяха против. Искаха от мен като пастор да говоря с тях преди да сключат брак. Говорих приятелски, за да разбера какво мислят. Много се обичаха и разбираха трудността, която произтича от разликата. Ожениха се.

Но представете си мъжът е на около 70 години, момичето е на около 14-15. Какво ще кажете за такъв брак. Може ли да просъществува? Какво е бъдещето на този брак? Ако вие сте пастор, ще извършите ли бракосъчетание?

Отново Яков и Рахил. Всъщност тя става на 21-22 г. когато се женят, но той решава да я вземе за жена, когато е 14-15 г. Някои изчисляват живота на Яков, когато отива в Падан Арам на 77 г., други на около 60. Но при всички положения разликата е голяма.

Какво ще кажете за такъв брак? Какво ще кажете на младоженците? Каква проповед да изнесе пастора?

От този брак се ражда другата половина от Израилевия народ.

Това е невероятно. Този брак е велик единствено заради Божията благодат.

VІ. Невъзможна любов, културно неприемлив брак

Той е бял, тя е черна. Живеят в общество с предразсъдъци.

Обществото се надига срещу брака му, най-близките, брат и сестра:

Числа 12:1

Това почти коства служенето на Мойсей.

Но в крайна сметка кой е Мойсей – Бог казва, че такъв пророк повече няма да се издигне.

И най-неприемливия брак може да бъде благословен от Бог.

VІІ. Брак по служба и социална позиция

В някои страни мъже и жени от различни класи не могат да се оженят. В Индия за такова нещо убиват.

Е, ако сте от управляващата класа, трябва да си вземете жена от тази класа.

Битие 41:45, 50; 46:20

Какво не е наред в този брак?

Фараон избира жената на Йосиф. Тя е дъщеря не на кой да е, а на езически жрец.

Ние говорим за това, че не е подходящо вярващ да се жени за невярваща и обратно.

А какво се случва тук? Той е израснал в семейството на поклонник на Йехова, Твореца на света. Тя в окултен дом. Какво ще излезе от този брак? Две от племената на Божия народ.

Има ли логика? Това ли е рецептата за щастлив брак? Бихте ли препоръчали такъв брак?

А защо Бог благославя нещо, което ние смятаме, че не трябва да бъде благословено?

Не знам. Това е акт на Божията благодат.

VІІІ. Забранена любов – брак по похот

Той е влиятелен с власт. Тя красива. И двамата са женени. За него обаче няма пречки. Поръчва смъртта на съпруга й и я взима за жена. Толкова много се обичат, че нищо не може да се изправи пред любовта им.

Някои хора казват, че когато двама души се обичат всичко им е позволено.

Давид и Витсавее.

2 Царее 11 гл. – накратко историята.

Какво може да стане с един брак, който е започнал с прелюбодейство, минал е през измама и убийство. Тук съм шокиран. Бог толкова много е благословил този брак, че като потомък от него се ражда Исус Христос – Спасителят на света, Божият Син.

За много от нас това е позната история, чували сме я. Но въпреки това е шокираща.

Представете си, че при пастора отива двойка, мъжът е станал причина жената да се разведе или жената се е вмъкнала и разрушила брака. Сега двамата искат да се женят и да бъдат благословени. Какво ще направи пастора? Аз не мога да благословя такъв брак.

Бог осъжда прелюбодейството, лъжата и убийството на Давид. Но Бог закрепя и прави успешен брака му с Витсавее. Невероятно.

Заключение:

Е, несъвършени, неуместни, неприемливи, скандални бракове. Те бележат биографиите на героите на вярата в Библията.

Тези бракове ни учат, че:

- Няма грешки в брака, които да не могат да бъдат простени от Божията благодат.

- Един път създаден бракът е обект на Божието благословение.

- Няма разочарование в брака, което да не може да бъде преодоляно с помощта на Бог.

- За Бог няма непреодолим проблем в брака – финансов, междуличностен, биологичен ...

- Няма непреодолими различия в брака – етнически, религиозни, възрастови, културни, когато двамата се обичат и обичат Бог – различията биват превъзмогнати.

Ако си мислите, че вашата ситуация е невъзможна, че сте се оженили за неподходящия човек припомнете си този списък с бракове. Потърсете заедно с вашия брачен партньор Божията благодат и благословения.

Ще бъдете благословени повече отколкото може да си представите.

Бог да благослови семействата и браковете в църквата ни! Амин!

събота, 14 Февруари 2009 г.


Източник: тук

петък, 1 май 2009 г.

Живот изпълнен с грешки


Поредно стихотворение … и този път е с грешки. То е като целият ми живот.
Живот изпълнен с грешки.
Но какво всъщност е да постъпваш правилно и да не грешиш. Дали е да разбираш Божията промисъл и да вършиш Неговата воля или да разбираш гласа на мъдростта и да правиш чудесата на човешкия стремеж към съвършенство (стремеж, колкото глупав, толкова и страшен, в своята същност).
Поредно стихотворение … и този път е с грешки. Е, какво пък, какво ако реша да не отдам необходимата чест на дума като „омраза”и я напиша с „У”.заслужава ли тази дума моето усърдие да науча как се пише правилно. Има ли място тя в моето съзнание, когато правилно пиша думата „Любов”? какво значение има една запетая, когато думите са недостатъчни, за да опишат тази топлина в сърцето ми. Когато всичките думи на света са толкова безсилни, за да опишат едно толкова простичко нещо като … нейната усмивка. Точно тогава си даваш сметка, колко смешно всъщност е да се стремиш да пишеш правилно, след като най-важното, най-смисленото … най-правилното се казва не с думи и слова, а просто … с една усмивка.
Хайде, предизвиквам ви вас – думи! Хайде, опишете ми нея. Опишете я достойно и без грешки. Напишете правилно това, което изпитва сърцето ми щом я зърне. Можете ли да надраскате на белия лист нейният глас, очите й? можете ли вие да създадете тази красота, която е направил Бог?
Достойни ли сте вие, думи, да си съперничите с една единствена … роза. Как вие ще се изправите пред нея и ще дръзнете да твърдите, че сте силни, след като не можете да устоите на вятъра и губите красотата си, след една единствена правописна грешка. Няма кой вас да опази с похлупак от бурята, няма кой да опази и розите в полето, но моята роза е единствена в света. Тя избра мен да дари с една единствена простичка … усмивка.
Хайде, предизвиквам вас, думи! Нарисувайте ми овца, опитомете ми лисица. Накарайте някого да потръпне, да се вълнува, да мечтае … да обича. Къде ви отиде силата? Къде ви отиде гордостта? Защо се уморихте? Защо се отказахте да си съперничите с тези най-простички Божии творение? Къде се скрихте? Защо не настоявате за своята правилност и красота? Къде ви отиде съвършенството?
Поредно стихотворение … и този път е с грешки. То е като целият ми живот.
Живот изпълнен с грешки.
Но точно тези грешки казват повече от всички думи, защото Бог не търси правилните думи. Бог не търси граматични правила. Бог търси съкрушеното сърце. Сърце, което е преживяло достатъчно много грешки, за да разбере, че да постъпваш правилно, означава просто да обичаш. Тогава Бог те дарява с роза, с опитомена лисичка, с цвета на житото, с нарисувана овца … с нейната усмивка!


Деян до бъдещата си съпруга