неделя, 26 юли 2009 г.

НА КАКВА ВЪЗРАСТ МОГА ДА ЗАПОЧНА ДА СЕ СРЕЩАМ С ЧОВЕК ОТ ДРУГИЯ ПОЛ?

Този въпрос не е толкова свързан с възрастта. Трябва да си достатъчно голям за да осъзнаваш какви са предимствата и отговорностите на срещите с другия пол. Ако сте достатъчно големи, ще бъде много по-голяма вероятността да имате по-добър опит в общуването и да пазите достойнството си и достойнството на другата личност, да имате известна емоционална стабилност и устойчивост, защото взаимоотношенията ви ще ги изискват. Не е толкова важна физическата възраст, колкото достигането на определено ниво на зрелост.
Вие трябва да сте достатъчно големи, така че да сте си изградили стандарти на поведение и правилно разбиране за сексуалността. С какъв тип личност желаете да се срещате? Бог не желае да се срещате с всеки човек. Вие трябва да сте си изградили някакви стандарти. Вие трябва да имате едно сериозно и стабилно разбиране, за това какво е правилно и какво е погрешно, да сте добре ориентирани за това какво можете да правите и какво не бива да допускате. Необходимо е също така да сте достатъчно опитни в приятелското общуване за да знаете с какъв тип личност желаете да се срещате. Срещите и общуването ще ви даде представа за какъв тип личност желаете да се ожените.
Вие трябва да сте достатъчно голям за да знаете как да разговаряте с хора, които ще ви посъветват за вашата връзка. Ако се събирате с мъдрите ще станете мъдър човек.

Източник: Интернет

ШЕСТ СТЪПКИ КЪМ ГОЛЯМАТА ВРЪЗКА

1.Създайте едно приятелство
Понякога първото нещо, което ни привлича към някой друг е увлечението, влюбването. Това е нещо нормално. То включва нашите емоции, и чувства, и често е смятано от нас за любов. Влюбването е чувство на привличане. За разлика от него любовта устоява изпита на времето, защото тя е дълбоко посвещение на доброто на другата личност. Влюбването е често повърхностно.
Един по-добър начин (от влюбването) за да започнете връзка е чрез приятелство. Прекарвайте време заедно. Забавлявайте се заедно без натискът от идеята - “това е моето гадже”. Говорете. Израствайте един до друг.
Ако започнете с приятелството, дори след 20 години прекарани заедно, все още ще ви харесва да бъдете заедно. Много по-мъдро е да започнете като приятели отколкото като гаджета.
2.Избягвайте изолацията
Ако прекарвате време само с приятеля си или приятелката си, вие имате малко време за вашите собствени приятели, а така вероятно вие имате една бедна връзка.
В добрата връзка, дори когато двамата прекарват постоянно времето си заедно, те ще поддържат старите си приятелства и ще прекарват време и с други хора. Една добра връзка не включва пълна зависимост; тя включва взаимна любов и уважение които казват: “Обичам те толкова много, че искам да те споделя с твоите приятели.
3.Планирайте забавни и приятни срещи.
Обикновено срещите се състоят от вечери, гледане на филми и разходки. Все пак целта на срещите е да станете по-добри приятели, за това е важно да планирате срещите си, така че да ви помогнат да се опознаете един друг по-добре. Много срещи са скучни, защото хората правят все едни и същи неща, на едно и също място и по едно и също време. Еднообразието може да направи дори една добра връзка да се провали, така че бъдете изобретателни. (Няколко идеи ще намерите накрая на този наръчник.)
4.Не бъдете заедно просто заради сигурността.
Едно от най-трудните неща в живота е да прекъснеш една връзка. Въпреки това, често се налага да бъде направено. Много връзки продължават твърде дълго за да бъдат наистина здравословни. Тогава когато те приключат има твърде много емоционална болка и травми. Често единия или и двамата партньори ще се опитат да възстановят връзката. Но няма нищо по-лошо от това да се опитваш да съчетаваш нещо, което не може да бъде съчетано. Ако се държиш за тази връзка просто заради сигурността, която тя ти предлага, събери цялата си смелост и я прекрати. Колкото по-скоро го сториш, толкова по-лесно ще бъде.
Понякога не знаем как да се държим с човека, с когото сме прекратили връзката си. Опитайте да запазите приятелството си. За да може това да стане, вие трябва да избягвате клюкарството или разказването на отрицателни неща за вашия “ЕКС”.
5.Помнете, че предбрачната връзка е подготовка за брака
Не всеки човек с когото се срещате ще бъде този, за когото искате да се ожените, но повечето хора с които се срещате ще станат нечии брачен партньор. Също така, един ден човека, с когото се срещате ще бъде този за когото бихте пожелали да се ожените. За това срещането е една подготовка за брака. При срещите вие ще научите много за типа личност, за която бихте искали да се ожените. Когато се срещате с множество различни типове хора вие ще придобиете една по-добра представа за този, който бихте искали да бъде ваш съпруг или съпруга.
Учудващо е, когато двама души, които са се срещали само един с друг планират да се оженят. Повечето хора се нуждаят да общуват с повече хора, преди да се спрат на една единствена, специалната, доживотната връзка.
Друго предимство на срещането е, че вие придобивате една по-добра идея за това как да се отнасяте към противоположния пол в различните ситуации. Това може да ви научи на различни важни неща за вас самите и за това как да се държите с друг човек. И тези уроци ще ви помогнат да станете по-чувствителен и да постъпвате по-подходящо, когато вече сте готови да се ожените.
6.Избягвайте твърде бързото сближаване.
Разгледайте този сценарии: Тим и Сю се харесват. В действителност, те си мислят, че се обичат. Те не възнамеряваха да се ангажират физически, но го направиха. Наречете го любопитство, страст, сексуален инстинкт или просто удоволствие от взаимното докосване. Както и да го наричате те имаха интимност, но нито единия, нито другия беше емоционално готов да приеме дълбокото себеотдаване, което върви заедно с физическата интимност. Връзката им започна да се влошава, докато накрая скъсаха. Това е много лошо, тъй като те биха могли да бъдат чудесна двойка. Вместо това те трябва да преживеят болката, емоционалните последствия от прибързаната физическа интимност.
Ако имате или искате да имате една специална връзка, напредвайте бавно, много бавно. Това специално приятелство си заслужава да почака и бавните стъпки са най мъдрите решения, които някога може да направите. Не е срещан нито един случай, при който някой да е изчаквал с физическата близост в една връзка и да е съжалявал след това за чакането. Но със сигурност не може да се каже същото за обратния случай.

Източник: Интернет

КАК ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ СИ НАМЕРИЛ ЧОВЕКА ЗА ТЕБ?


1.Желаете ли да се отдадете 100% на тази личност през остатъка на своя живот? Изберете някой, който също желае да отдаде напълно себе си на вас.
2.Харесвате ли другия човек? Понякога хората се женят, въпреки че не харесват личността и поведението на партньора си. Те си въобразяват, че е достатъчно само да се обичат един друг. Не е така. Понякога си мислят, че могат да променят другата личност. Но това се случва много рядко. Срещайте се достатъчно дълго време, за да успеете да се опознаете добре.
3.Можете ли да сте откровени с другия човек? Колко открит и честен можете да бъдете? Колкото по-открит можете да бъдете с него, толкова по-голяма е вероятността да имате един добър брак.
4.В какъв смисъл имате нужда от другата личност?
5.Дали любовта ви е насочена към вас самите? Твърде често хората са погълнати от мисълта: “Какво ще спечеля от всичко това?” Те си мислят, че любовта е повече получаване отколкото даване. Това е една ужасна лъжа.
6.Има ли другата личност една зряла любов към Исус Христос? Една такава любов доказва, че целта му в живота е да постави не себе си, а някой друг на първо място. Освен това, една любов, която е свързана с Бога е от най-добрия вид. Как тази личност ви влияе във връзката ви с Христос?
7.Дали другата личност ми помага да бъда балансиран или ме тласка към емоционални приливи и отливи? Чувствате ли се един по-добър човек за по- продължителен период от време?
8.В каква степен имате едни и същи интереси? Това ще стане очевидно, когато прекарвате време заедно. Вие не трябва да се жените за някого, просто защото го обичате; сходството ви един с друг е също толкова важен фактор.

Източник: Интернет

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЛЮБОВ И СТРАСТ?

Какво е любов?
-Решение да поставяме благополучието на друга личност преди нашето.
-Дълготрайно общуване и споделяне на чувства.
-Лоялност.
-Честност.
-Търпение.
-Любезност.
-Изразяване на привързаността и любовта ни един към друг и пред приятели.
-Продължително израстване.
-Подпомагане на друга личност да стане по-добър човек.
-Разбиране и приемане на слабостите на другия и поставяне на негово място.
Какво е страст?
-Любовен емоционален импулс. Не издържа на изпита на времето и изпита на негативните обстоятелства.
-Бързане, припряност, нетърпение, желание.
-Силата на чувствата са във физическата близост, а не в старанието да подпомагаме личността на другия.
-Бързо забравяне на това да се вършат полезни дела за другата личност.
-Предимство на ласките пред всичко друго, което правим заедно.
-Предпочитание да се излиза с приятели, отколкото да бъдеш с другия.
-Загриженост за външния вид и парите.
-Опити да бъдат впечатлени другите.
-Желание да промени характера на другата личност.
-Това, което чувства другия е почти неразбрано и едва усещано.
-Страст е това, което се случва, когато казваш: “Влюбен съм”.

Източник: Интернет

ТРЯБВА ЛИ ХРИСТИЯНИТЕ ДА ИЗЛИЗАТ С НЕХРИСТИЯНИ?

1.Запомнете, че не се опитваме да разграничим добрите от лошите хора в това разглеждане. Много от нехристияните са добри хора. Някои са лоши. Същото нещо важи и за християните. За това трябва от начало да кажем, че не в това е въпросът. Със сигурност не желаем да кажем, че всички християни са добри, а всички нехристияни са лоши и за това вие трябва да се срещате само с християни, защото те са само добри хора.
2.Ще бъде грешка ако започнем разглеждането на този въпрос с предразсъдъка, който казва: “Нехристияните ще те отделят от Бога.” Това може да бъде или да не бъде вярно и често пъти, изглежда че се случва точно така, но няма да е честно да предполагаме такова нещо.
3.Исус каза, че християните трябва да бъдат сол и светлина в този свят и от нас се очаква да имаме много нехристияни като добри приятели.
4.”Мисионерските срещи” (срещите с някои нехристияни, за да ги обърнем за истината) са глупава идея. Хората едва ли стават заради това християни. Това не е начинът да свидетелстваме. Защо ли?! Защото цялата ситуация е дълбоко зависима от емоциите.
5.Нито една от 10 – те заповеди не казва: “Не се женете за нехристияни.” Но има стихове, които ни казват да не се обвързваме с невярващи (2Коринтяни 6), защото ние сме твърде различни в целите си, в ценностите си, в желанията си, в любовта си. Срещите, разбира се, не е задължително да ни обвържат с другия, но това е началото, което започваме в тази посока.
6.Срещането може и понякога довежда до брак. А бракът между християнин и нехристиянин въобще не е добра идея. И често краят на всичко това е проблеми и болка за семейството. Стандартите са различни, ценностите са различни, ориентацията е различна, идеалите, целите и приоритетите са различни (защото ние винаги поставяме Исус на първо място в живота си). Личностите са създадени с дух, душа и тяло. Когато един християнин се ожени за нехристиянин, тяхната връзка включва само 2/3 от личностите им. Защо да избирам толкова непълноценна връзка?
7.И така, не е задължително да е грешно да се срещаш с нехристияни. За много хора, срещите са начин да се опознаят хората. Ако е и с вас така, добре. За други срещите са по-сериозно нещо: това е начин да срещнат своя брачен партньор. Ако при вас е така, срещането с нехристияни е риск, който ще доведе до проблем и объркване. Никой не знае, кога може да се влюби. А такава една връзка е възможно да отдели човека от Бога. Ще рискувате ли спасението си?
Ето ви съвет от един пастор:
“Отговорът ми на въпроса, дали трябва да се срещате с нехристияни, зависи от това, което търсите в тези срещи. Приятно прекарано време? Или търсите романтика, любовна история? Ако отговорът ви е първото, срещите с нехристияни може да не ви навредят. Хората могат да бъдат приятели въпреки различията. Ако обаче харесвате романтиката в тези срещи, съществува реална опасност. Първо започвате просто със срещите. Но някога, някъде вие ще откриете, че сте влюбени в някого, който не споделя вашата вяра в Бог. Тогава вие ще се изправите пред голяма дилема: компромис с вярата си или отхвърляне на любовта към другия. Това е едно много неприятно преживяване, което може да ви нарани дълбоко.
Разбирам, че много хора се срещат просто за да си прекарат приятно времето. Но съм убеден, че някъде дълбоко в сърцето си те се надяват на нещо по-дълбоко. Ето защо достигам до заключението, че не е добра идея да излизате с някого, който не споделя вашата вяра – дори ако това трябва да означава да не излизате с никого. Въпреки, че е трудно да вземете такова решение, много по-трудно ще бъде, когато се влюбите в човек, който не споделя вашите убеждения и който е поел друга посока в живота си, различна от вашата.
Ето ви някои възможни разрешения на проблема със страха да останете самотни. Няма ли начин да прекарвате време с момчета и момичета на вашата възраст от църквата? Организирайте групови екскурзии, вечерни сбирки, гледане на филми. Може би групата във вашата църква ще реши частично вашия проблем. Можете да започнете да търсите срещи с християни от църкви в други градове. Например християнски лагери, летни мпроекти като младежки евангелизации и групи за младежка доброволна служба, младежки конференции и други подобни. С малко повече въображение може да измислите начини за да прекарвате добре времето си заедно с младите от църквата. А един ден ще срещнете подходящия човек, в когото ще се влюбите и с когото ще споделяте една и съща вяра. Надявам се че няма да допуснете компромис с вярата си докато дойде това време. Надявам се, че вярата ви в Бог няма да пострада. Понякога си заслужава да издържим малко време на страдание, заради продължителното време след това на удовлетворение.”
В заключение по този въпрос: Повечето хора не са достатъчно устойчиви за да се срещат с невярващи. Излизането на срещи с някого не е лесна работа, дори когато се срещате с християнин, с когото споделяте еднакви ценности, колко повече ако е невярващ. По-добре е да почакате отколкото да допускате компромис, дори ако чакането изглежда най-трудното нещо, което можете да направите.

Източник: Интернет

КОЛКО ДАЛЕЧ МОГА ДА СТИГНА В ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО МИ?

Когато предпоставим, без никакво съмнение, че предбрачният секс е нещо погрешно, какво тогава Бог очаква да правим през времето докато сме заедно? Можем да кажем: “Отклонявай вниманието с нещо друго.” Но сексът не е нещо, което може толкова лесно да се постави настрана. Понякога, е както гладът, колкото по се опитваш да го пренебрегваш, толкова повече мисълта за него те обзема.
Християните казват, че най-добрия начин да се справиш със секса е категорично следният: изчакай до брака. Естествено, ние знаем, че има голяма разлика между онзи, които използва секса само за удоволствие и този, който се чувства дълбоко влюбен и изразява тази любов чрез сексуалната връзка. Въпреки това ние поставяме и двата случая в една категория. Те са прахосничество. Би трябвало да се изчака. Без значение какъв натиск е това за човека или колко значими са мотивите му, не би трябвало да се допуска по никакъв начин.
Това е много категоричен и за мнозина много неразумен стандарт. На някои той им изглежда непосилен. Много им прилича на това да държиш едно куче гладно една седмица и след това да поставиш пред него сочен кокал, като му заповядаш да не го докосва. Това изглежда не само жестоко, но и невъзможно.
Но не е задължително нещата да изглеждат по този начин. Християнските стандарти не елиминират напълно безсилието – нищо на тази земя не може да го премахне. Но християнските стандарти са предназначени да го извяват, не да го усилят.
Сексът не превръща денят, в който се жените от лош в добър. И вие и аз сме сексуални личности. Всичко което правите има сексуален отзвук. Библията ни докладва, че в началото Бог направил човека мъж и жена. Ние имаме сексуални чувства и устройства. Но те не са неразделно свързани с правенето на секс. Ние можем да бъдем напълно сексуални, но да не сме завладени от безсилието. Доказателство №1 е Исус Христос, който преживя същите изкушения като нас, който беше напълно човек, сексуално устроен, но остана необвързан през целия си живот. Той не създава впечатление да е бил безнадеждно безсилен. Доказателство №2 са всички мъже и жени, които са необвързани, но въпреки това не се впускат в сексуални преживявания, независимо от сексуалния подтик и вълнение.
Сексът е инстинкт, не необходимост. Необходимостта е една празна уста, която трябва да бъде запълнена, или ще последва смърт. Инстинктът трябва да бъде управляван. Сексът е като апетита, който трябва да бъде контролиран за наше добро. Сексът е прекрасно преживяване, но ако ние не го контролираме, той контролира нас.
Сексът не е пара под налягане. Ако поставите изкушението настрани, то не се връща с по-голяма сила. Най-лесния начин да се върне с по-голяма сила е да му се предадете. Въздържанието ви учи, че можете да го владеете и въздържаната личност най-малко се безпокои за секса. Сексът се засилва от секс. Това не означава, че можеш да премахнеш напрежението. Не можеш. Не би могъл. То е част от това да си човек, но един добър белег за зрелост е способността да управляваш напрежението разумно. Това също е и един добър показател за зрелост на връзката.
Повече от емоциите, които изпитваме и считаме, че са желание за секс, са в действителност едно желание за близост. Това объркване се получава, защото сексът изглежда, че задоволява желанието за интимност, по най-красивия и лесен начин. Тогава се чувстваш истински близък с човека до теб.
Има няколко добри причини да вярваме, че тези “добри” чувства и емоции са всъщност фалшиви. Те ни лъжат, заблуждават. Това което ние си мислим, че всъщност е израз на една взаимна и споделена любов, в действителност се оказва една взаимно споделена лъст, страст, похот.
Когато казваме, че християните имат едно специално разрешение на проблема със сексуалното напрежение, ние нямаме в предвид една свръхестествена сила, която ще се намеси и ще направи така че да не желаете да правите секс. Нито пък си мислим за това, че една небесна ръка ще ви сграбчи и ще ви дръпне от пропастта. Това наистина може и да се случи, но главното което искаме да кажем е, че Бог предпочита ние да се научим да се справяме с изкушението, използвайки характера си, който сме развили в Бога.
Като изключим предупрежденията срещу сексуалните връзки извън брака в Библията не се говори много за взаимоотношенията между момче и момиче. Макар да не е споменато за това колко далеч можем да достигнем и дали петингът (докосването, милването и галенето на тялото на друга личност) е нещо добро или лошо, не бива да сме изненадани от това и да си правим погрешни изводи. Във времето, по което е писана Библията, мъжете и жените много рядко и трудно са можели да се срещат насаме преди брака. Така със сигурност не са имали абсолютно никакво възможност дори да се докоснат един друг.
Но хората се нуждаят от ръководство. Те желаят да знаят колко далеч могат да достигнат без да съгрешат. Но няма такъв отговор. Той е различен за всяка връзка и за всеки човек. Момчетата са повлияни най-вече от 1)гледка, 2)допир и 3)чуване. Момичетата се влияят най-вече от 1)допир, 2)чуване и 3)гледка. Няма магическа граница за това колко далече можеш да достигнеш.
Тогава защо се задава този въпрос? Не води ли той до объркване? Това което хората наистина желаят е една граница, до която втурвайки се могат да достигнат и почти да провиснат на ръба готови всеки момент да паднат в пропастта. Правилният въпрос трябва да бъде не: “Колко далече мога да достигна?”, а “Колко далече трябва да достигна?” Какви действия са наистина полезни в изразяването на привързаността и любовта, която изпитваме един към друг?
Повечето от нас не са като великите поети, които могат да изразят точно това, което чувстват. Ние мрънкаме някакви откъслечни думи, които знаем че са доста изтъркани. Но нашата любов не е изтъркана, така че ние трябва да я изразим по някакъв друг начин. Сексуалното общуване е крайната форма на изразяване на привързаността и любовта между половете.
Целуването, прегръщането и петингът са опит да кажем нещо по-малко от това. Те казват по свой уникален начин “Ето колко много те обичам и съм загрижен за теб. Може да бъде и повече, но за сега съм стигнал само до тук.” Заигравайки се с тях вие започвате нещо, което не можете да контролирате и което ще завърши с разочарование и в грях. Именно за това ние трябва да говорим с другия за границата, при която реагира неговата и нашата физика на привличането и възбудата, за да можем да запазим нашия характер и чистота пред Бога.
Запитайте се какво искате да кажете един на друг и на Бога? Как може да бъде изразено най-доброто чувство към другия с любов и в чистота?
Сами по себе си, физическите действия като държането за ръце, прегръщането и целуването не задоволяват. Те ни насочват към едно по-голямо удоволствие. Петингът не е предназначен да задоволява нашите чувства, но да стимулира и вълнува, и да ни води към най-пълното изразяване чрез секса в брака. По такъв начин сексът следва закона на намаляващото удовлетворение. Това, което е вълнувало преминава във възбуда и се стреми да отиде по-нататък. Петингът и сексът са като наркотиците: нуждаеш се от все повече и повече за да се задоволиш. Ти не можеш просто да изпробваш нещата. Колкото по-далече отидеш, толкова по-трудно е да се върнеш назад. Нашите тела са устроени така, че да ни водят напред.
За да можеш да опазиш границата на своята сексуалност трябва всичко което правиш да го правиш с идея, че то има дълбок смисъл и изразява нещо значимо. Когато целуваш приятелски другия, отначало е приятно и вълнуващо. Правено обаче често и постоянно, то става като целувката на твоята баба. Но не бива да става така. Ако се съсредоточиш и влагаш в действието си израз на твоята любов, а не това което ще получиш от него, то ще остане значимо. Дори брачните двойки трябва да работят върху това, независимо дали става дума за сексуалният им живот или целувката която си разменят сутрин. Почти всяко действие може да стане просто формално, но не е задължително да допускаме това да се случи. Смисълът, който съдържа дадено действие не е задължително подчинен на вълнението, което то ви доставя. Например, молитвата, не е винаги емоционално вълнение. По-скоро тя е символ и средство на общуването и връзката с Бога – нещо, което трябва да съхраним и запазим работещо.
Вашата най-важна връзка, във всичките ви срещи с приятели от другия пол е връзката с Исус Христос. (Филипяни 3:7-8).
Ние се променяме отвътре. Не бива да воюваме с греховната си природа, чрез силата на волята. Ние можем да живеем за Христос, ако изберем това. Умът може да бъде чисто място, тялото може да се пази за Бог по най-добрия начин. Възможно е да си поставим ограничения и да се придържаме към тях.
Понякога се страхуваме да вървим по Божия път, или пък чувстваме, че силата с която света ни привлича е твърде голяма за да можем да устоим. Или си мислим, че ако живеем по Божия начин ще ни излезе твърде скъпо. Божия път е пътят на зрелостта, отговорността, пълнотата и правдата. Това е пътят на истинската духовност. Това е, което има смисъл в живота. Точно сега това за теб означава да избереш. Да избереш за какво живееш. Къде търсиш смисълът в живота? Колко далече ще стигнеш в една връзка, която включва връзката ти с Исус.
Веднъж попитали един пастор, грешно ли е за едно момиче и едно момче да изучават и изследват един на друг телата си, без да имат сексуални отношения? Ето какъв бил отговорът:
“Вярвам, че е погрешно за едно момиче и едно момче да изучават телата си един на друг, защото това рано или късно ще разруши тяхната връзка. Библията ни казва, че сексът е един чудесен дар от Бога за семейни хора и че той причинява дълбоко духовно разрушение, когато се случва извън брака. Макар, че Библията не забранява директно ласките между несемейните, лесно можем да разберем на къде ни водят те. А практическия опит е доказал, че те могат да бъдат много разрушителни за хората. Това е така, защото частите на вашето тяло са предназначени единствено за вас и за този, който ще се ожени за вас. Вашето тяло не е предназначено да бъде изследвано, като резерват, но то трябва да бъде обичано, обграждано с грижи, ценено и пазено от този, който е решил да посвети живота си на вас завинаги. Когато тялото ви бъде изучавано от друг, който е твърдял, че ви обича и след това ви е изоставил, това води до едно чувство на срам, което често се появява след приключване на връзката. Дори и да не се усеща срам, съществува едно чувство на намалено самоуважение. Това, което е било лично и ценно е станало вече обикновено.
Грешно е тялото ви да бъде изучавано от друг човек, който не ви е още съпруг или съпруга и по още една причина. Причината е че, това води до объркване. Може да се създаде чувството на сексуално вълнение, но то не може да бъде задоволено напълно. Когато почувстваш ласката на другия, ти ще искаш още и още и ще искаш да задълбочиш преживяването и да отидеш все по-нататък и по-нататък. Така накрая ще се чувстваш объркан, защото ще се окажеш в неподходящо положение. Това ще бъде всичко, което сте правили заедно през цялото време. Все по-малко сте говорили и все повече време сте си “играли” Защо да започваме нещо, което не можем да завършим, защото е погрешно? Това си е едно ненужно объркване, което не е добро за връзката с вашия приятел или приятелка.
Третата причина, това поведение да е погрешно е че често краят на всичко свършва със секс. Бог е направил така нашите тела, че едно нещо да води до друго. Много е трудно да се спреш – твоето тяло иска да продължи. Петингът създава едно такова мощно преживяване, че повечето хора откриват, че не могат да се спрат и владеят. Най-често става така че след известно време просто не желаем да спрем. Може да сте способни да се контролирате за седмица, месец, дори година, или няколко години, но напрежението ще нараства и ще става все по-силно и по-силно, а вашия себеконтрол по-слаб и по-слаб.
Вие сте особено много уязвим, ако сте правили вече секс. Дори да сте решили да изчакате до брака със секса ще установите, че изкушението работи във вас усърдно за да събори вашето решение. А първата стъпка към това е физическата близост и ласките. Ще разберете, че когато се откажете от тях напрежението намалява. Може да ви е странно усещането отначало, но с течение на времето ще се почувствате по-добре. Няма да бъдете притискани толкова от това сексуално желание. Ще можете вече по-спокойно да опознаете истински личността и характера на другия. Възможно е тогава да осъзнаете, че сте толкова различни, че само физическата близост е било това, което ви е събирало заедно. Ако се получи така ще бъде много по-добре да прекъснете връзката сега, отколкото по-късно, когато това ще причини толкова много болка.”


Източник: Интернет

ДАЛИ ТОВА, ЧЕ СИ ВЛЮБЕН МОЖЕ ДА ОПРАВДАЕ ПРЕДБРАЧНИЯ СЕКС?

Допълнителни въпроси:
“Защо не, ако се използват противозачатъчни средства?
Защо не, ако се обичат истински?
Защо не, ако те ще се оженят?”
Най-любящата, сексуално-пълноценна връзка, която може да съществува между двама души е брака. Казвам брака, защото не е възможно да съществува нищо пълноценно извън него. Ако обичате някого толкова дълбоко, колкото мислите че го обичате, вие ще желаете да живеете с него. Вие ще желаете да споделите с него всичко. Вие бихте искали да бъдете заедно завинаги и това е добре. Тогава когато се ангажирате с предбрачен секс, това означава, че нещо липсва във връзката ви. Липсва ви най-доброто.
1.Когато сте влюбен, чакането ще помогне на връзката ви да стане по-добра. Сексът е начин да изразим любовта, но не е единствения начин за това, а още по-малко най-ефикасния. За да изградиш една връзка е необходимо време – време в което да разговаряш с другия и време да правите заедно различни неща. Когато спите заедно без да живеете заедно, сексът има склонност да отнеме възможностите да изразявате любовта си по други начини. Но когато оставите секса настрана, вие ще можете да насочите вашата енергия в това да се опознаете един друг по-добре. Това, разбира се поставя вашата връзка под напрежение. Въпросът е, какво правите двамата като двойка с това напрежение. Използвате ли го за нещо полезно? Дали това ви разделя или сближава? Ако не можете да се научите да си помагате един на друг да израствате като личност над това напрежение, тогава дали ще можете да си помагате един на друг да преодолявате напрежението на живота?
2.Предбрачният период или годежът е сам по себе си един период на проверка за степента на посвещение. Ти все още можеш да се откажеш. Около 50% от хората, които са се оженили, преди това са били поне веднъж сгодени за друг. Така че, това се случва често. Много годежи не провървяват. Така, когато се разделите, ако сте правили секс преди това ще бъде много по-болезнено за вас. Сексът ви свързва по един начин, който ви променя. За това е най-добре да почакате до брака.
3.Половия акт, не е задължително чак толкова прекрасен първите няколко пъти, дори и в брака. Изисква време (често дори години), търпение и добро физическо разположение за мнозинството от хората, за да могат да преживеят искреното, любящо, пълноценно преживяване. Идеалната ситуация е да се израства в сексуалната връзка с човек, който вече е посветил целия си живот на вас.
4.Ако планирате брак, вие трябва да очаквате с нетърпение един нов, пълноценен живот на взаимно споделяне. Това не е само секс, разбира се, това е живот. Той включва работа, готвене, избор на това, къде да живеете, ваканции и вероятно сътворението на ново човешко същество. Как искате да започне този ваш нов живот? Тайно, в някое скришно място? Или с голямо празненство и меден месец, в който да сте щастливи заедно, напълно отдадени един на друг. Искате ли да започне, когато сте само отчасти сигурни, че постъпвате правилно или когато сте заедно с всичките си приятели и публично заявявате, че посвещавате себе си на другия?
5.Предбрачния секс ще разруши вашата близост и връзка с Бог. Може би не ви интересува. Но ако Бог значи нещо за вас ще се интересувате от това. Не можете да слушате съветите, които Бог ви дава и да правите точно обратното. Радостта ви от връзката с Него ще изчезне. Тогава молитвата и общуването с други християни ще изгуби своето голямо значение за вас. Така духовният ви живот ще умре с една тиха смърт. Може дори да не осъзнаете, как е станало това, докато не се събудите една тъмна нощ в живота си, разбирайки, че Бог го няма.

Източник: Интернет

27 ОСНОВАТЕЛНИ ПРИЧИНИ ДА ИЗЧАКАМЕ СЪС СЕКСА ДО БРАКА

Бог ни е подарил едни чудесни принципи, които да ни защитават и осигуряват един щастлив живот. Ние християните приемаме секса насериозно. Предбрачният секс е поемането на огромен риск. Ето ви Божията гледна точка:
А.Бог ни е създал. (Псалм 139:1,2,13)
Б.Бог ни обича. (Йоан 3:16) Той не желае да правим неща, които ще ни донесат болка и страдание. Той има по-добри планове за нашия живот. За това, Той ни поставя граници и ограничения за да ни пазят от неща, които биха ни наранили.
В.Правилата ни защитават и пазят. Това е вярно както за шофирането и спорта, също така и за сексуалността.
Г.Бог ни дава важни принципи за живота, които ни осигуряват благополучие. Един от тези принципи е този, че добрата сексуална връзка се осъществява в брака, не извън него.
Д.Ами свободата? От какво ни закриля Бог? Някой може да каже, че Той не иска да се забавляваме. Представете си, че един човек се учи да скача с парашут. Точно преди самолета да пристигне над мястото определено за скок, той сваля своя парашут. Инструкторът му изкрещява: “Какво правиш бе?” Скачача отговаря: “Искам да бъда свободен. Искам да правя, това което реша. Това, което си мисля, че е правилно, точно то е правилното.” И така той скача. Дали съзнава, че има закон наречен закон за гравитацията и че този закон влияе върху нас, без значение дали ни харесва това или не?
Защо трябва да изчакам докато се оженя за да мога да правя секс?

ФИЗИЧЕСКИ ПРИЧИНИ: ЗАЩИТА

1.Защита от греха срещу нашите тела, които са Божия собственост. (1Коринтяни 6:12-20) Когато правим каквото си искаме това ни причинява болка. Това е гарантирано. Има последици от неподчинението ни на Бога.
2.Защита от пристрастяването към извънбрачния секс. Удоволствието е кратковременно. Много прилича на наркотиците. Вие започвате да желаете все повече и повече. В този смисъл сексът е един капан. И така, какъв е проблемът тук? НИЕ НЕ СМЕ ЖИВОТНИ. Такъв един възглед ни ограбва от човешкото достойнство.
3.Защита от болести предавани по полов път. Един от най-разрушителните и пагубни резултати от извънбрачния секс е предаването на болести по полов път. СПИН, сифилис, трипер, възпаления и много други, включително и рак.
4.Защита от нежелана бременност и аборт.

ФИЗИЧЕСКИ ПРИЧИНИ: ОСИГУРЯВАНЕ

5.Осигуряване на красотата на брачната връзка. Сексът в брака допринася за растящо единение, задълбочаване на любовта и на способността да дариш удоволствие на своя брачен партньор. Сексът в брака е създаден от Бог и е добър. В брака, сексът има възможността да постигне пълнотата на своя вълнуващ потенциал.

ДУХОВНИ ПРИЧИНИ: ЗАЩИТА

6.Защита от Божия съд. (Евреи 13:4) Бог ще съди сексуалната неморалност. (1Коринтяни 10:8; Осия 5:6; 1Коринтяни 6:12-20; 10:14-22; Числа 32:23)
7.Защита от отдалечаването от Бога. Ако смесите светското с Духа на Бога, ще паднете. Извънбрачния секс е грях и ще ви отдели от приятелството и близостта с Бог. Той ще ви повлече към провал в духовния ви живот.
8.Защита от това да бъдем неподходящ пример за другите. Другите гледат това, което правите. Целта на приятелството между момчета и момичета християни е в това да си помагат един на друг в израстването и опознаването на Бога. За това, първо, ако се срещате с нехристияни целта не може да се осъществи. Второ, ако имате сексуална близост се отделяте от Бога и завличате с вас и други хора.

ДУХОВНИ ПРИЧИНИ: ОСИГУРЯВАНЕ

9.Бог благославя нашата чистота. (Притчи4:23; Римляни 16:19; 1Солунци 4:3-5,7; 1Царе15:22, Римляни 12:1; 1Коринтяни6:19,20)
10.Търпението е плод на Духа. Очакването изгражда вълнението и посвещението. Очакването развива един добър характер. Здравословно е за духовния ни живот да посвещаваме тялото си на служба за Христос.
11.Чакането изгражда доверието. Предбрачния секс е предпоставка за това да бъдеш склонен да спиш и с други партньори освен с твоя след брака. Твоят отговор на изкушението на предбрачния секс е верен изпит за това дали ще си позволиш да преспиш с някой друг и след брачния олтар. В този смисъл предбрачните сексуални отношения разрушават доверието между партньорите в брака.
12.Исус може да запълни празнотата. Много хора правят секс, защото чувстват самота и празнота в сърцата си. Връзката с Исус осигурява една връзка на любов, която удовлетворява душата на човека.

ЕМОЦИОНАЛНИ ПРИЧИНИ: ЗАЩИТА

13.Защита от това да бъдеш използван за забавление. “Добре ли беше?” е един унизителен въпрос.
14.Защита от вината. Вината е една от последиците на предбрачния секс. Бог ни е създал със съвест и това е нейния глас.
15.Защита от фалшиви чувства. Чувствата на сексуалното желание могат лесно да се сметнат за любов и посвещение, доверие и възвишеност. Заради това, че сексът е много силно преживяване, то създава много силни емоционални връзки между партньорите. Тези връзки могат да ни накарат да повярваме, че връзката ни е по-дълбока отколкото всъщност е тя.
16.Защита от страданието при раздялата. Раздялата е нещо неприятно. Сексът създава силна емоционална връзка, която при раздялата предизвиква силна болка.
17.Защита от психологическа и емоционална скръб. Част от това, от което Бог ни защитава са опустошителните емоционални последици, които предбрачния секс може да ни навлече: унижение, усещането че сме използвани, вина, гняв, горчивина и т.н.
18.Защита от оскърбително отношение. Мнозина могат да използват миналото ви против вас. Можете да бъдете доста уязвени и да изпитате болка и несигурност от това.
ЕМОЦИОНАЛНИ ПРИЧИНИ: ОСИГУРЯВАНЕ
19.Богатството на зрелостта. Нуждаете се от време за да съзреете. Един от белезите за зрялост е способността да чакаш удовлетворението; да си търпелив докато дойде най-доброто. Самодисциплината включва търпението и ви прави хора със силен характер. Зрелостта чака това, което е най-доброто за вашето тяло. Дали партньорът ви уважава достатъчно за да почака?
20.Утвърждение на личното достойнство. Всеки човек има достойнство. Запазването на секса за брака утвърждава това достойнство.
21.Има само веднъж първи път. Първият път е нещо специално. Запазете го за най-близкия си човек.
ПРИЧИНИ КАСАЕЩИ ВАШАТА ВРЪЗКА: ЗАЩИТА
22.Защита от нарушаване на общуването. Предбрачния секс пречи на доброто общуване. С него общуването е изместено или свързано най-вече с физическото.
23.Защита от обвързващото ухажване. Предбрачния секс ви свързва с партньора преди да сте подготвени за това. Така става трудно да имате необходимо време да останете насаме или да имате време за себе си.
24.Защита от неволно сравняване с други сексуални партньори. Бог е създал сексуалното преживяване, като едно ярко преживяване, изпълнено със значение и запомнящо се.
25.Защита от това сексът да преобладава във вашата връзка над всички други неща.
26.Защита от разрушаване на семейните връзки. Предбрачния секс може да увреди в бъдеще вашия брак. Ако сте управляван от сексуалните желания преди брака това ще продължи и след него. Ако вместо това почакате ще се научите по-добре да обичате своя партньор заради самия него и личността му, а не заради секса. Предбрачният секс ще наскърби и вашите родители, които се безпокоят за вас. Колко от вас биха им поискали разрешение за предбрачен секс?
ПРИЧИНИ КАСАЕЩИ ВАШАТА ВРЪЗКА: ОСИГУРЯВАНЕ
27.Истинската, пълноценна връзка се намира единствено в брака. Да отложите секса за след брака ви дава чудесна, уникална възможност да постигнете единство със своя партньор. Няма да има разочарование от това, че другият не е девствен. Ще имате възможността да изградите забележителна връзка на любов и доверие.
ЗАСЛУЖАВА СИ ЧАКАНЕТО!
НЕ ПРАВЕТЕ СЕКС ПРЕДИ ДА СЕ ОЖЕНИТЕ!

Източник: Имтернет

10 СТЪПКИ КЪМ ПРАКТИЧНАТА ПРЕДБРАЧНА ЧИСТОТА

1.Пазете най-вече невинните изрази на привързаност.
Вместо невинните изрази на привързаност да се превърнат в една прелюдия към “по-сериозни неща” използвайте с внимание някои от тях. Нека когато се държите за ръце това да има смисъл. Изразявайте нежност, когато докосвате приятелски с ръка другия. Уверете се, че приятелската ви целувка изразява истинските ви чувства, а не е само първа крачка към последваща физическа ангажираност.
2.Определете темпото на чувствата си.
Всеки маратонец знае, че не трябва да изразходваш енергията си още в началото на състезанието. Да определяш темпото на чувствата си означава, да осъзнаваш, че трябва да останеш чист до деня на сватбата си. Не е лошо да изразяваш любовта си по невинни начини, но не се забърквай в сексуален смисъл и не допускай нищо, което би разпалило страстите ти в този смисъл.
3.Не подхранвай фантазиите си.
Нормално е да мислиш за секс понякога. В действителност в нашето общество е невъзможно да не мислиш за това. Но избирай внимателно своите развлечения. Определени песни, телевизионни филми и програми само усилват напрежението. Подхранвайки своите мисли с подобни неща само прави още по-трудно да се опазиш чист в своето поведение.
4.Помни чия собственост докосваш.
Твоето тяло не ти принадлежи. Това важи също и за личността с която се срещаш. Тялото на тази личност принадлежи по същия начин на Исус.
5.Дай обещание на Бог и ежедневно подновявай своето посвещение.
Реши къде ще поставиш границата и кажи на Бог, че с Негова помощ няма да преминаваш тази линия до брака. Все пак, наистина трябва да осъзнаваш това, което поемаш като ангажимент. Библията казва, че поемането на ангажимент към Бога е много сериозно нещо. В същото време, осъзнавай че не би могъл да изпълниш обещанията си без Негова помощ. За това е важно да подновяваш посвещението си ежедневно.
6.Приеми Христовото присъствие на всяка среща.
Притчи 3:6 казва: ”Във всичките си пътища Го признавай и Той ще направи прави пътищата ти.” Направи Исус една съзнателна част от емоционалния си живот и ще забележиш разликата. И преди една среща, прекарвай най-малко толкова време подготвяйки се духовно, колкото време отделяш за да се подготвиш физически.
7.Постигнете съгласие върху стандартите и принципите си.
Разговаряйте с приятеля си за това. Не се спирайте само върху негативното (какво няма да направите). Евреи 10:24 ни насърчава “да размишляваме за това как можем да се насърчаваме един друг към любов и добри дела”. Дискутирайте върху начините как можете да си помогнете един на друг да станете по-добри хора.
8.Не бъдете винаги сами.
Прекалено много време сами, въпреки че се нуждаете от това, може да ви доведе до неща за които да съжалявате после. Вашата връзка ще бъде много по-здравословна, ако прекарвате време със семействата си и с другите си приятели.
9.Поставете истинската любов на първо място.
Истинската любов винаги уважава личността на другия. Тя никога не казва: “Ако ме обичаш ти ще…” Вместо това, истинската любов казва: “Тъй като съм толкова загрижен за теб, аз ще те уважавам, ще се отнасям с нежност към теб и никога няма да те карам да правиш нещо, което не желаеш и което чувстваш, че е погрешно.”
10.Заявете едно ново начало.
Ако мислите, че вече сте отишли твърде далече, не се отчайвайте и не се предавайте. Красотата на християнството е, че грехът е забравен и изтрит. Днес може да започнеш едно ново начало и да бъдеш очистен. 1Йоан 1:9 обещава, че ако изповядаме греховете си, Бог не само ще ни прости, но и ще ни очисти. Той ще започне да ви възстановява духовно и емоционално, така че дори и да не сте целомъдрени, вие въпреки това ще имате възможност да отдадете своя специален дар на вашия партньор в брачната нощ.
Един колекционер винаги съхранява в перфектно състояние това, което събира и което счита за голяма ценност. Осъзнайте, че и вие сте голяма ценност и си заслужава да се пазите в перфектно състояние, заради вас самите, заради Бога и заради този, за когото един ден ще се ожените.

Източник: Интернет