неделя, 26 юли 2009 г.

КОЛКО ДАЛЕЧ МОГА ДА СТИГНА В ВЗАИМООТНОШЕНИЕТО МИ?

Когато предпоставим, без никакво съмнение, че предбрачният секс е нещо погрешно, какво тогава Бог очаква да правим през времето докато сме заедно? Можем да кажем: “Отклонявай вниманието с нещо друго.” Но сексът не е нещо, което може толкова лесно да се постави настрана. Понякога, е както гладът, колкото по се опитваш да го пренебрегваш, толкова повече мисълта за него те обзема.
Християните казват, че най-добрия начин да се справиш със секса е категорично следният: изчакай до брака. Естествено, ние знаем, че има голяма разлика между онзи, които използва секса само за удоволствие и този, който се чувства дълбоко влюбен и изразява тази любов чрез сексуалната връзка. Въпреки това ние поставяме и двата случая в една категория. Те са прахосничество. Би трябвало да се изчака. Без значение какъв натиск е това за човека или колко значими са мотивите му, не би трябвало да се допуска по никакъв начин.
Това е много категоричен и за мнозина много неразумен стандарт. На някои той им изглежда непосилен. Много им прилича на това да държиш едно куче гладно една седмица и след това да поставиш пред него сочен кокал, като му заповядаш да не го докосва. Това изглежда не само жестоко, но и невъзможно.
Но не е задължително нещата да изглеждат по този начин. Християнските стандарти не елиминират напълно безсилието – нищо на тази земя не може да го премахне. Но християнските стандарти са предназначени да го извяват, не да го усилят.
Сексът не превръща денят, в който се жените от лош в добър. И вие и аз сме сексуални личности. Всичко което правите има сексуален отзвук. Библията ни докладва, че в началото Бог направил човека мъж и жена. Ние имаме сексуални чувства и устройства. Но те не са неразделно свързани с правенето на секс. Ние можем да бъдем напълно сексуални, но да не сме завладени от безсилието. Доказателство №1 е Исус Христос, който преживя същите изкушения като нас, който беше напълно човек, сексуално устроен, но остана необвързан през целия си живот. Той не създава впечатление да е бил безнадеждно безсилен. Доказателство №2 са всички мъже и жени, които са необвързани, но въпреки това не се впускат в сексуални преживявания, независимо от сексуалния подтик и вълнение.
Сексът е инстинкт, не необходимост. Необходимостта е една празна уста, която трябва да бъде запълнена, или ще последва смърт. Инстинктът трябва да бъде управляван. Сексът е като апетита, който трябва да бъде контролиран за наше добро. Сексът е прекрасно преживяване, но ако ние не го контролираме, той контролира нас.
Сексът не е пара под налягане. Ако поставите изкушението настрани, то не се връща с по-голяма сила. Най-лесния начин да се върне с по-голяма сила е да му се предадете. Въздържанието ви учи, че можете да го владеете и въздържаната личност най-малко се безпокои за секса. Сексът се засилва от секс. Това не означава, че можеш да премахнеш напрежението. Не можеш. Не би могъл. То е част от това да си човек, но един добър белег за зрелост е способността да управляваш напрежението разумно. Това също е и един добър показател за зрелост на връзката.
Повече от емоциите, които изпитваме и считаме, че са желание за секс, са в действителност едно желание за близост. Това объркване се получава, защото сексът изглежда, че задоволява желанието за интимност, по най-красивия и лесен начин. Тогава се чувстваш истински близък с човека до теб.
Има няколко добри причини да вярваме, че тези “добри” чувства и емоции са всъщност фалшиви. Те ни лъжат, заблуждават. Това което ние си мислим, че всъщност е израз на една взаимна и споделена любов, в действителност се оказва една взаимно споделена лъст, страст, похот.
Когато казваме, че християните имат едно специално разрешение на проблема със сексуалното напрежение, ние нямаме в предвид една свръхестествена сила, която ще се намеси и ще направи така че да не желаете да правите секс. Нито пък си мислим за това, че една небесна ръка ще ви сграбчи и ще ви дръпне от пропастта. Това наистина може и да се случи, но главното което искаме да кажем е, че Бог предпочита ние да се научим да се справяме с изкушението, използвайки характера си, който сме развили в Бога.
Като изключим предупрежденията срещу сексуалните връзки извън брака в Библията не се говори много за взаимоотношенията между момче и момиче. Макар да не е споменато за това колко далеч можем да достигнем и дали петингът (докосването, милването и галенето на тялото на друга личност) е нещо добро или лошо, не бива да сме изненадани от това и да си правим погрешни изводи. Във времето, по което е писана Библията, мъжете и жените много рядко и трудно са можели да се срещат насаме преди брака. Така със сигурност не са имали абсолютно никакво възможност дори да се докоснат един друг.
Но хората се нуждаят от ръководство. Те желаят да знаят колко далеч могат да достигнат без да съгрешат. Но няма такъв отговор. Той е различен за всяка връзка и за всеки човек. Момчетата са повлияни най-вече от 1)гледка, 2)допир и 3)чуване. Момичетата се влияят най-вече от 1)допир, 2)чуване и 3)гледка. Няма магическа граница за това колко далече можеш да достигнеш.
Тогава защо се задава този въпрос? Не води ли той до объркване? Това което хората наистина желаят е една граница, до която втурвайки се могат да достигнат и почти да провиснат на ръба готови всеки момент да паднат в пропастта. Правилният въпрос трябва да бъде не: “Колко далече мога да достигна?”, а “Колко далече трябва да достигна?” Какви действия са наистина полезни в изразяването на привързаността и любовта, която изпитваме един към друг?
Повечето от нас не са като великите поети, които могат да изразят точно това, което чувстват. Ние мрънкаме някакви откъслечни думи, които знаем че са доста изтъркани. Но нашата любов не е изтъркана, така че ние трябва да я изразим по някакъв друг начин. Сексуалното общуване е крайната форма на изразяване на привързаността и любовта между половете.
Целуването, прегръщането и петингът са опит да кажем нещо по-малко от това. Те казват по свой уникален начин “Ето колко много те обичам и съм загрижен за теб. Може да бъде и повече, но за сега съм стигнал само до тук.” Заигравайки се с тях вие започвате нещо, което не можете да контролирате и което ще завърши с разочарование и в грях. Именно за това ние трябва да говорим с другия за границата, при която реагира неговата и нашата физика на привличането и възбудата, за да можем да запазим нашия характер и чистота пред Бога.
Запитайте се какво искате да кажете един на друг и на Бога? Как може да бъде изразено най-доброто чувство към другия с любов и в чистота?
Сами по себе си, физическите действия като държането за ръце, прегръщането и целуването не задоволяват. Те ни насочват към едно по-голямо удоволствие. Петингът не е предназначен да задоволява нашите чувства, но да стимулира и вълнува, и да ни води към най-пълното изразяване чрез секса в брака. По такъв начин сексът следва закона на намаляващото удовлетворение. Това, което е вълнувало преминава във възбуда и се стреми да отиде по-нататък. Петингът и сексът са като наркотиците: нуждаеш се от все повече и повече за да се задоволиш. Ти не можеш просто да изпробваш нещата. Колкото по-далече отидеш, толкова по-трудно е да се върнеш назад. Нашите тела са устроени така, че да ни водят напред.
За да можеш да опазиш границата на своята сексуалност трябва всичко което правиш да го правиш с идея, че то има дълбок смисъл и изразява нещо значимо. Когато целуваш приятелски другия, отначало е приятно и вълнуващо. Правено обаче често и постоянно, то става като целувката на твоята баба. Но не бива да става така. Ако се съсредоточиш и влагаш в действието си израз на твоята любов, а не това което ще получиш от него, то ще остане значимо. Дори брачните двойки трябва да работят върху това, независимо дали става дума за сексуалният им живот или целувката която си разменят сутрин. Почти всяко действие може да стане просто формално, но не е задължително да допускаме това да се случи. Смисълът, който съдържа дадено действие не е задължително подчинен на вълнението, което то ви доставя. Например, молитвата, не е винаги емоционално вълнение. По-скоро тя е символ и средство на общуването и връзката с Бога – нещо, което трябва да съхраним и запазим работещо.
Вашата най-важна връзка, във всичките ви срещи с приятели от другия пол е връзката с Исус Христос. (Филипяни 3:7-8).
Ние се променяме отвътре. Не бива да воюваме с греховната си природа, чрез силата на волята. Ние можем да живеем за Христос, ако изберем това. Умът може да бъде чисто място, тялото може да се пази за Бог по най-добрия начин. Възможно е да си поставим ограничения и да се придържаме към тях.
Понякога се страхуваме да вървим по Божия път, или пък чувстваме, че силата с която света ни привлича е твърде голяма за да можем да устоим. Или си мислим, че ако живеем по Божия начин ще ни излезе твърде скъпо. Божия път е пътят на зрелостта, отговорността, пълнотата и правдата. Това е пътят на истинската духовност. Това е, което има смисъл в живота. Точно сега това за теб означава да избереш. Да избереш за какво живееш. Къде търсиш смисълът в живота? Колко далече ще стигнеш в една връзка, която включва връзката ти с Исус.
Веднъж попитали един пастор, грешно ли е за едно момиче и едно момче да изучават и изследват един на друг телата си, без да имат сексуални отношения? Ето какъв бил отговорът:
“Вярвам, че е погрешно за едно момиче и едно момче да изучават телата си един на друг, защото това рано или късно ще разруши тяхната връзка. Библията ни казва, че сексът е един чудесен дар от Бога за семейни хора и че той причинява дълбоко духовно разрушение, когато се случва извън брака. Макар, че Библията не забранява директно ласките между несемейните, лесно можем да разберем на къде ни водят те. А практическия опит е доказал, че те могат да бъдат много разрушителни за хората. Това е така, защото частите на вашето тяло са предназначени единствено за вас и за този, който ще се ожени за вас. Вашето тяло не е предназначено да бъде изследвано, като резерват, но то трябва да бъде обичано, обграждано с грижи, ценено и пазено от този, който е решил да посвети живота си на вас завинаги. Когато тялото ви бъде изучавано от друг, който е твърдял, че ви обича и след това ви е изоставил, това води до едно чувство на срам, което често се появява след приключване на връзката. Дори и да не се усеща срам, съществува едно чувство на намалено самоуважение. Това, което е било лично и ценно е станало вече обикновено.
Грешно е тялото ви да бъде изучавано от друг човек, който не ви е още съпруг или съпруга и по още една причина. Причината е че, това води до объркване. Може да се създаде чувството на сексуално вълнение, но то не може да бъде задоволено напълно. Когато почувстваш ласката на другия, ти ще искаш още и още и ще искаш да задълбочиш преживяването и да отидеш все по-нататък и по-нататък. Така накрая ще се чувстваш объркан, защото ще се окажеш в неподходящо положение. Това ще бъде всичко, което сте правили заедно през цялото време. Все по-малко сте говорили и все повече време сте си “играли” Защо да започваме нещо, което не можем да завършим, защото е погрешно? Това си е едно ненужно объркване, което не е добро за връзката с вашия приятел или приятелка.
Третата причина, това поведение да е погрешно е че често краят на всичко свършва със секс. Бог е направил така нашите тела, че едно нещо да води до друго. Много е трудно да се спреш – твоето тяло иска да продължи. Петингът създава едно такова мощно преживяване, че повечето хора откриват, че не могат да се спрат и владеят. Най-често става така че след известно време просто не желаем да спрем. Може да сте способни да се контролирате за седмица, месец, дори година, или няколко години, но напрежението ще нараства и ще става все по-силно и по-силно, а вашия себеконтрол по-слаб и по-слаб.
Вие сте особено много уязвим, ако сте правили вече секс. Дори да сте решили да изчакате до брака със секса ще установите, че изкушението работи във вас усърдно за да събори вашето решение. А първата стъпка към това е физическата близост и ласките. Ще разберете, че когато се откажете от тях напрежението намалява. Може да ви е странно усещането отначало, но с течение на времето ще се почувствате по-добре. Няма да бъдете притискани толкова от това сексуално желание. Ще можете вече по-спокойно да опознаете истински личността и характера на другия. Възможно е тогава да осъзнаете, че сте толкова различни, че само физическата близост е било това, което ви е събирало заедно. Ако се получи така ще бъде много по-добре да прекъснете връзката сега, отколкото по-късно, когато това ще причини толкова много болка.”


Източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар