неделя, 26 юли 2009 г.

ТРЯБВА ЛИ ХРИСТИЯНИТЕ ДА ИЗЛИЗАТ С НЕХРИСТИЯНИ?

1.Запомнете, че не се опитваме да разграничим добрите от лошите хора в това разглеждане. Много от нехристияните са добри хора. Някои са лоши. Същото нещо важи и за християните. За това трябва от начало да кажем, че не в това е въпросът. Със сигурност не желаем да кажем, че всички християни са добри, а всички нехристияни са лоши и за това вие трябва да се срещате само с християни, защото те са само добри хора.
2.Ще бъде грешка ако започнем разглеждането на този въпрос с предразсъдъка, който казва: “Нехристияните ще те отделят от Бога.” Това може да бъде или да не бъде вярно и често пъти, изглежда че се случва точно така, но няма да е честно да предполагаме такова нещо.
3.Исус каза, че християните трябва да бъдат сол и светлина в този свят и от нас се очаква да имаме много нехристияни като добри приятели.
4.”Мисионерските срещи” (срещите с някои нехристияни, за да ги обърнем за истината) са глупава идея. Хората едва ли стават заради това християни. Това не е начинът да свидетелстваме. Защо ли?! Защото цялата ситуация е дълбоко зависима от емоциите.
5.Нито една от 10 – те заповеди не казва: “Не се женете за нехристияни.” Но има стихове, които ни казват да не се обвързваме с невярващи (2Коринтяни 6), защото ние сме твърде различни в целите си, в ценностите си, в желанията си, в любовта си. Срещите, разбира се, не е задължително да ни обвържат с другия, но това е началото, което започваме в тази посока.
6.Срещането може и понякога довежда до брак. А бракът между християнин и нехристиянин въобще не е добра идея. И често краят на всичко това е проблеми и болка за семейството. Стандартите са различни, ценностите са различни, ориентацията е различна, идеалите, целите и приоритетите са различни (защото ние винаги поставяме Исус на първо място в живота си). Личностите са създадени с дух, душа и тяло. Когато един християнин се ожени за нехристиянин, тяхната връзка включва само 2/3 от личностите им. Защо да избирам толкова непълноценна връзка?
7.И така, не е задължително да е грешно да се срещаш с нехристияни. За много хора, срещите са начин да се опознаят хората. Ако е и с вас така, добре. За други срещите са по-сериозно нещо: това е начин да срещнат своя брачен партньор. Ако при вас е така, срещането с нехристияни е риск, който ще доведе до проблем и объркване. Никой не знае, кога може да се влюби. А такава една връзка е възможно да отдели човека от Бога. Ще рискувате ли спасението си?
Ето ви съвет от един пастор:
“Отговорът ми на въпроса, дали трябва да се срещате с нехристияни, зависи от това, което търсите в тези срещи. Приятно прекарано време? Или търсите романтика, любовна история? Ако отговорът ви е първото, срещите с нехристияни може да не ви навредят. Хората могат да бъдат приятели въпреки различията. Ако обаче харесвате романтиката в тези срещи, съществува реална опасност. Първо започвате просто със срещите. Но някога, някъде вие ще откриете, че сте влюбени в някого, който не споделя вашата вяра в Бог. Тогава вие ще се изправите пред голяма дилема: компромис с вярата си или отхвърляне на любовта към другия. Това е едно много неприятно преживяване, което може да ви нарани дълбоко.
Разбирам, че много хора се срещат просто за да си прекарат приятно времето. Но съм убеден, че някъде дълбоко в сърцето си те се надяват на нещо по-дълбоко. Ето защо достигам до заключението, че не е добра идея да излизате с някого, който не споделя вашата вяра – дори ако това трябва да означава да не излизате с никого. Въпреки, че е трудно да вземете такова решение, много по-трудно ще бъде, когато се влюбите в човек, който не споделя вашите убеждения и който е поел друга посока в живота си, различна от вашата.
Ето ви някои възможни разрешения на проблема със страха да останете самотни. Няма ли начин да прекарвате време с момчета и момичета на вашата възраст от църквата? Организирайте групови екскурзии, вечерни сбирки, гледане на филми. Може би групата във вашата църква ще реши частично вашия проблем. Можете да започнете да търсите срещи с християни от църкви в други градове. Например християнски лагери, летни мпроекти като младежки евангелизации и групи за младежка доброволна служба, младежки конференции и други подобни. С малко повече въображение може да измислите начини за да прекарвате добре времето си заедно с младите от църквата. А един ден ще срещнете подходящия човек, в когото ще се влюбите и с когото ще споделяте една и съща вяра. Надявам се че няма да допуснете компромис с вярата си докато дойде това време. Надявам се, че вярата ви в Бог няма да пострада. Понякога си заслужава да издържим малко време на страдание, заради продължителното време след това на удовлетворение.”
В заключение по този въпрос: Повечето хора не са достатъчно устойчиви за да се срещат с невярващи. Излизането на срещи с някого не е лесна работа, дори когато се срещате с християнин, с когото споделяте еднакви ценности, колко повече ако е невярващ. По-добре е да почакате отколкото да допускате компромис, дори ако чакането изглежда най-трудното нещо, което можете да направите.

Източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар