неделя, 26 юли 2009 г.

10 СТЪПКИ КЪМ ПРАКТИЧНАТА ПРЕДБРАЧНА ЧИСТОТА

1.Пазете най-вече невинните изрази на привързаност.
Вместо невинните изрази на привързаност да се превърнат в една прелюдия към “по-сериозни неща” използвайте с внимание някои от тях. Нека когато се държите за ръце това да има смисъл. Изразявайте нежност, когато докосвате приятелски с ръка другия. Уверете се, че приятелската ви целувка изразява истинските ви чувства, а не е само първа крачка към последваща физическа ангажираност.
2.Определете темпото на чувствата си.
Всеки маратонец знае, че не трябва да изразходваш енергията си още в началото на състезанието. Да определяш темпото на чувствата си означава, да осъзнаваш, че трябва да останеш чист до деня на сватбата си. Не е лошо да изразяваш любовта си по невинни начини, но не се забърквай в сексуален смисъл и не допускай нищо, което би разпалило страстите ти в този смисъл.
3.Не подхранвай фантазиите си.
Нормално е да мислиш за секс понякога. В действителност в нашето общество е невъзможно да не мислиш за това. Но избирай внимателно своите развлечения. Определени песни, телевизионни филми и програми само усилват напрежението. Подхранвайки своите мисли с подобни неща само прави още по-трудно да се опазиш чист в своето поведение.
4.Помни чия собственост докосваш.
Твоето тяло не ти принадлежи. Това важи също и за личността с която се срещаш. Тялото на тази личност принадлежи по същия начин на Исус.
5.Дай обещание на Бог и ежедневно подновявай своето посвещение.
Реши къде ще поставиш границата и кажи на Бог, че с Негова помощ няма да преминаваш тази линия до брака. Все пак, наистина трябва да осъзнаваш това, което поемаш като ангажимент. Библията казва, че поемането на ангажимент към Бога е много сериозно нещо. В същото време, осъзнавай че не би могъл да изпълниш обещанията си без Негова помощ. За това е важно да подновяваш посвещението си ежедневно.
6.Приеми Христовото присъствие на всяка среща.
Притчи 3:6 казва: ”Във всичките си пътища Го признавай и Той ще направи прави пътищата ти.” Направи Исус една съзнателна част от емоционалния си живот и ще забележиш разликата. И преди една среща, прекарвай най-малко толкова време подготвяйки се духовно, колкото време отделяш за да се подготвиш физически.
7.Постигнете съгласие върху стандартите и принципите си.
Разговаряйте с приятеля си за това. Не се спирайте само върху негативното (какво няма да направите). Евреи 10:24 ни насърчава “да размишляваме за това как можем да се насърчаваме един друг към любов и добри дела”. Дискутирайте върху начините как можете да си помогнете един на друг да станете по-добри хора.
8.Не бъдете винаги сами.
Прекалено много време сами, въпреки че се нуждаете от това, може да ви доведе до неща за които да съжалявате после. Вашата връзка ще бъде много по-здравословна, ако прекарвате време със семействата си и с другите си приятели.
9.Поставете истинската любов на първо място.
Истинската любов винаги уважава личността на другия. Тя никога не казва: “Ако ме обичаш ти ще…” Вместо това, истинската любов казва: “Тъй като съм толкова загрижен за теб, аз ще те уважавам, ще се отнасям с нежност към теб и никога няма да те карам да правиш нещо, което не желаеш и което чувстваш, че е погрешно.”
10.Заявете едно ново начало.
Ако мислите, че вече сте отишли твърде далече, не се отчайвайте и не се предавайте. Красотата на християнството е, че грехът е забравен и изтрит. Днес може да започнеш едно ново начало и да бъдеш очистен. 1Йоан 1:9 обещава, че ако изповядаме греховете си, Бог не само ще ни прости, но и ще ни очисти. Той ще започне да ви възстановява духовно и емоционално, така че дори и да не сте целомъдрени, вие въпреки това ще имате възможност да отдадете своя специален дар на вашия партньор в брачната нощ.
Един колекционер винаги съхранява в перфектно състояние това, което събира и което счита за голяма ценност. Осъзнайте, че и вие сте голяма ценност и си заслужава да се пазите в перфектно състояние, заради вас самите, заради Бога и заради този, за когото един ден ще се ожените.

Източник: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар