вторник, 5 октомври 2010 г.

Сексът като дрога - сексуалната зависимост - 1 част



Жълтите страници на вестниците са пълни с хора – богати и известни, религиозни и политици, мъже и жени, които са загубили семейството си, кариерата и бъдещето, заради компулсивен сексуален навик, който те са били безсилни да прекратят. Лесно е за нас да съдим, тези които са зависими сексуално, докато вестниците не опишат и нашия живот.
 След множество скандали и лични трагедии е трябвало и ние да признаем, че християните не са имунизирани от този проблем. Ние имаме същите борби и можем също така да възприемем фалшив модел на автентичната интимност.
Сексуално зависим е този, който, воден от силно емоционално неравновесие използва по компулсивен и обсесивен начин сексуални действия, за да добие чувство за собствена стойност или идентичност. Той е замесен в истински или въображаеми сексуални връзки и става зависим от сексуални действия, които се превръщат в първостепенен източник на неговото удовлетворение, без оглед на последиците върху здравето, семейството или кариерата му...

За милиони хора, включително и християни, сексът е една дрога. Като всяка друга дрога, той се опитва да задуши болката: болката на отхвърлянето, на самотата, на страха, на тревогата, на насилието, преживяно през детството, или на още цяла дузина други емоционални наранявания. Впоследствие те разбират, че това не действа. За момент замаскира болката, доставяйки кратка промяна в настроението не само по време на оргазма, но и по време на ритуала, който води до него. Но в дългосрочен план, вместо страданието да стане по-лесно поносимо, това води до влошаване до такава степен, че личността изпитва все по-голямо унижение и загуба на контрол върху своя живот.
Представете си един човек, който има изключително напрегнат и изпълнен със стрес живот. На път за вкъщи той се отбива във видеотеката и си взима някакъв порнографски филм. Сексуалното удоволствие бързо и сигурно се превръща в негова противоотрова срещу напрежението през ежедневието. И много бързо той става неспособен да фукционира без своите ежедневни дози. Той се обръща към секса по същия начин, по който наркомана към спринцовката. Но тъй като нуждите не са удовлетворени и празнотата в сърцето става все по-голяма неговата зависимост става все по-голяма и по-голяма.
Сексът, който е лишен от интимност води до зависимост, така както хапчето и спринцовката. Това е бягство от действителността с цел да се замаскира болката. Сексуално зависимия става все по-неспособен да се контролира. Дори последиците да са болезнени, те не могат да разубедят сексуално зависимия да спре да търси в сексуалните действие временно облегчение.
Зависимият става неспособен да се промени. Често той иска да се промени, знае че трябва да се промени, но е достигнал точка, в която е неспособен да го направи без външна помощ. Може да прави колкото си иска усилия да спре, но винаги на пътя му се появява все същото изкушение, което не може да преодолее. Общият знаменател на всички проблеми на зависимостта е следния: това, което зависимият се опитва да контролира се превръща в нещо, което го контролира. Дори последици като заплаха от болести, сътресения в семейния живот или публично унижение не са достатъчно силни, за да угасят зависимостта.
 Произхода на сексуалната зависимост
В повечето случаи сексуалната зависимост се дължи на отхвърляне, сексуална злоупотреба и проблеми в семейството по време на детството. Някои проучвания смятат, че с най-малко 80% от сексуално зависимите се е злоупотрябявало сексуално през тяхното детство. Често жертвата става насилник, израствайки, практикувайки поведението, което са научили от страна на свой родител или друга важна в живота им личност.
Интимността е обикновено в центъра на въпроса за сексуално зависимия. Това има връзка с безрезервното себеотдаване на друга личност и способността да приемеш себеотдаването на другия. Интимността може да бъде подкопана от страх от провал във връзката, страх, който може да се корени в предишни неуспехи. Той може да се основава също така на страха от отхвърляне или че няма да се отговори на очакванията на другия. Трудността с интимността може да има различни източници, но най-често се корени в едно дете, което е било оставено без близост, или с което е злоупотребявано. Ако личността не извади на повърхността причините, които са в основата на проблема и не се лекува, надеждата да се освободи от зависимостта е много малка.
Разбира се не всички сексуално зависими са били сексуално насилени през детството си и не всички, с които е било злоупотребявано стават сексуално зависими. Има и други фактори, които могат да предизвикат сексуална зависимост.
Стресът – сексът може да се използва като средство за превъзмогване на стреса. Колкото по-голям е стреса, толкова повече нараства интезивността на зависимостта.
Средата – възможно е човек да попадне в среда, в която на секса се гледа по-либерално и да се повлияе от тази среда и така да развие сексуална зависимост.
Обществото като цяло ни води към сексуална зависимост – медиите представят за нормално свободното сексуално поведение на изневери. Който израства в такова обкръжение ще бъде предразположен към сексуална зависимост.
Ниското самочувствие: „Не мисля, че ще намеря някой, който да ме обича”, „Чувствам се недостоен да бъда обичан и уважаван”, „Никога не съм бил на висота”. Човек, който се чувства така, ще се обърне към секса като средство, чрез което иска да утвърди себе си.
Строгото възпитание също може да е в основата на сексуалната зависимост.
Но всички тези фактори не са определящи. Определящ е нашият избор. Той може да бъде повлиян, но не и предопределен.
Д-р Лайн Логан, християнски психолог изброява 5 неща, които действат като емоционални бариери на интимната връзка: ниско самочувствие, неизлекувани емоционални рани, страх от любовта, страх от отхвърляне и стаен гняв. Според нея има 3 неща, които трябва да бъдат развити в живота на една личност, за да бъде преодолян страха от интимност: доверие, ангажимент и комуникация.
 Характеристики на сексуалната зависимост
Лесно е да се обърка нормалното сексуално желание с поведение, присъщо за сексуална зависимост. Един човек може да има силен сексуален апетит без да е сексуално зависим. Ето някои характеристики сексуалната зависимост, които могат да ни помогнат да я разграничим.
Зависимият секс е прикрит и се извършва в изолация
Зависимият развива един двойствен живот, практикувайки мастурбация, консумирайки порнография, посещавайки проститутки, напълно прикривайки от другите своето поведение и в определен смисъл криейки се и от самия себе си. По причина на това тайния живот е изпълнен със срам и много страх да не бъде изваден на яве.
Това, че се извършва в изолация не винаги означава физически сам. По-скоро значи, че умствено и емоционално зависимия е отделен или изолиран от човешки контакти. Дори и най-интимните лични връзки стават напълно неперсонални.
Зависимият секс е лишен от интимност и взаимоотношения
Сексуално зависимия е напълно центриран около себе си. Той е неспособен да достигне автентична интимност, тъй като неговата обладаност от самия него не остава никакво място за отдаване на другия. В неговото детство явно не е имало никаква интимна близост извън секса. Повечето от сексуално зависимите не са вкусили никога истинската близост.
Зависимият секс не е нищо друго освен секс заради самия секс, секс отделен от истинска взаимовръзка между две личности. Това проличава особено в случаите на фантазий, порнография и мастурбация. Но дори когато сексът включва и другия партньор, той не е реална личност, а бройка, една част, която може да бъде заменена с всеки друг в един безличностен, почти механичен процес.
При зависимият секс се създават жертви
Неустоимата обладаност за самозадоволяване пречи на зависимия да види вредните ефекти, които неговото поведение причинява на другите. Ако постигането на удовлетворение означава едно дете на 6 години да стане жертва, зависимият без да мисли за последствията ще върви напред, докато срамът го смаже, след като актът е бил вече извършен. Сексуално зависимият има нужда от помощ, за да спре да създава жертви.
Зависимият секс води до отчаяние
Когато една женена двойка прави любов и двамата се отдават един на друг те изпитват удоволетворение. Зависимият секс оставя едно чувство на вина у тези, които го практикуват. Вместо да донесе удовлетворение, той е празен. Сексуално зависимия мисли за това колко ниско е паднал, мисли за жертвите, за това как се е провалил. Често мисли за това, че трябва да спре, да потърси помощ, да се промени. Но в повечето случаи сексуално зависимия не знае към кого да се обърне.
Последици от сексуалната зависимост
Сексуалната зависимост като всички останали е прогресивна и се влошава с времето. Тя не остава на същото ниво. Като всички зависимости и при нея има една вътрешна динамика, която винаги бута зависимия към следващото ниво. Краят на спиралата е лудост или смърт.
 Сексуалната завимост предизвиква толерантност като останалите зависимости
Алкохолиците са известни с тяхната способност да погълнат огромни количества алкохол. По същия начин стои въпроса и със секса: необходима е една все по-голяма възбуда, която да достави все по-голямо удовлетворение. 10 сексуални преживявания на ден могат да оставят зависимия все още неудовлетворен. Освен това, вместо да намалее, неговият сексуален апетит се увеличава с всеки опит за удовлетворение.
Сексуалната зависимост предизвиква липса
Сексуално зависимия страда от липса, когато се опитва или е принуден да изостави своята дрога за един период от време. Както един алкохолик се разтреперва без алкохол, така и сексуално зависимия се измъчва емоционално. Той смята, че ще полудее без секс и липсата го принуждава да повтаря акта независимо къде и с кого.
Сексуалната зависимост следва обсесионно-компулсивни модели
Мисли за алкохол, кокаин, храна, хазарт, или секс започват да заемат цялото място в мисълта на зависимия, докато го принудят да направи нещо, за да ги разпръсне. Когато обсесията се превърне в компулсия, зависимият започва да прави неща, които не иска да прави, които е бил обещал да не прави. Сякаш стои до себе си и се убеждава да не се поддава на компулсията, но остава глух за своя собствен вик.
Сексуална зависимост предизвиква срам
В началото зависимия избира поведение, което е приемливо за него. Но силата на зависимостта го води в последствие до възприемане дори на поведение, което той самия мрази. За да избегне товара на срама, който би го смазал, ако трябваше да понесе цялата му тежест, той прехвърля порицанието, което е резултат от неговите действия върху своите родители, своята жена, или своя началник.
    
Иван Мирчев Николов
Лекцията е изнесена на семинар, посветен на сексуалните взаимоотношения 
снимки: www.sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар