вторник, 5 октомври 2010 г.

Сексът като дрога - жените и преодоляване на проблема - 3-та част


(трета част)

 Жените и сексуалната зависимост
Жените не могат напълно да разберат привличащата сила на порнографията и други мъжки форми на сексуална зависимост. Но те също може да търсят визуални сексуални стимули – например една жена може да се възбужда от вида на луксозно дамско или мъжко бельо или от дадени части от мъжкото тяло. При жените може да се получи подобна стимулация и чрез други средства. Романи, романтични филми, сериали, които водят до фантазии. Тези фантазии могат да бъдат силен сексуален стимул, водещ до сексуална зависимост.
Има най-общо две категории на сексуална зависимост, в които жените се ангажират:
Едната включва романтичните фантазии и зависимостта от привличане. Привличане на другите в техния свят на фантазии без намерение за ангажиране. Флирт. Възбудата идва от това, че другата личност е привлечена и че е пленена от красотата и прелъстителността на жената.
Другата категория включва връзки и зависимост от привързване. Тук целта е да се ангажира колкото може по-бързо...
Всяка нова личност е възприемана, като тази, с която жената ще прекара остатъка от живота си. Но след като един път връзката е установена, много бързо идва неудовлетворението. Идва и реалността и в повечето случаи осъзнаването, че се е осъществила връзка с неподходящата личност.
При романтичната зависимост и зависимостта от връзки се търси близост, сигурност, любов, но на неправилното място и по неправилния начин. Сексуално зависимите жени са като личности, които се давят във водовъртежа на своите собствени емоции и се обръщат да бъдат спасени от личност, която не може да плува.
И при двата случая зависимостта не е от някой друг, а от себе си. Тя е центрирана около разкъсаната женска душа и раните, които са били нанесени в миналото. Едно единствено нещо е важно – да се чувстваш добре сега. Едно единствено нещо се търси – непосредствено облекчаване на болката. Дали е романтика, връзка или секс, и трите се търсят като лекарство от жените, които са наранени и имат нужда от промяна.
 Преодоляване на зависимостта
Борбата със сексуалната зависимост трябва да се води на няколко фронта едновременно:
Духовния живот
Покаянието. Да осъзнаем, че това е грях. Сексуалните грехове са едни от най-тежките, защо последиците върху психиката са най-тежки. В І Коринтяни 6:18 ап. Павел казва:
„Бягайте от блудодеянието. Всеки друг грях, който би сторил човек, е вън от тялото; но който блудства, съгрешава против своето си тяло.”
Да се смирим пред Бог и да потърсим Неговата помощ. Да пребъдваме в Христос. Това означава един пълноценен духовен живот. Ако сме свързани с Исус няма да има опасност да бъдем покорени от страстите си.
Личните навици
Всяка зависимост включва и цял набор от навици – гледане, четене, действия. Сигурно ще е необходимо да променим навиците си. Ако опасностите са в късните часове по телевизията, да променим навиците си за гледане. Ако е в интернет – също. Необходимо е да работим по изграждането на нови навици.
Социалната област
Най-слабото място на сексуално зависимите е изграждането на интимна връзка на доверие. Трябва да поработим върху взаимоотношението си с другите. Любовта е нещо различно от похотта, страстта. Любовта е ценене на другия, зачитане и стремеж да доставиш радост и удоволствие на него. Любовта не търси своето.
 Какво да направим ако се провалим в борбата срещу сексуалната зависимост?
- Един, два или три неуспеха не доказват, че сте неспособни да доминираме вашите подтици, но само, че не сте ги напълно поставили под контрол.
- Спомнете си за ваши предишни успехи. Преди да паднете вие сте устоявали известно време. Така че можете да започнете отначало.
- Подновете програмата си и извлечете от вашите неуспехи полезни уроци за бъдещи победи.
- Престанете да казвате, че сте неспособен и че няма надежда за вас.
- Волята не се предава генетично, тя се състои в това да продължите да се опитвате да заместите вашите погрешни действия и разбирания с истината.
- Едно падане не означава краен неуспех. Една загубена битка не е загубена война. Падането ви съвпада с момент на отпускане.
- Възползвайте се от това падане, за да направите равносметка. Наблюдавайте внимателно действията или мислите отговорни за вашето падане и си направете заключения за бъдеще. Така вие ще можете да успеете.

Иван Мирчев Николов
Лекцията е изнесена на семинар, посветен на сексуалните взаимоотношения
снимки: www.sxc.hu 


Източник: http://www.estir.net/content/view/296/50/

Няма коментари:

Публикуване на коментар