петък, 25 февруари 2011 г.

Щастлив и като несемеен


Времето, когато още не си семеен може да бъде благословен сезон в твоя живот, ако ти позволиш това да бъде така. Ти може би си мислиш, че това е проклетия и че аз не знам каква е твоята ситуация. Но аз знам, че Бог има чудесен план за твоя живот, който далеч надминава всички твои мисли, надежди или представи и ти можеш да го пропуснеш, ако не разпознаеш сезона.Бог те е поставил тук, в тази нация, в това семейство, в този период от човешката история с някаква цел. Колкото по-бързо откриеш съдбата, която Бог има за теб и се включиш в нея, толкова по-удовлетворен ще бъдеш. Отговорът не е извън теб - в друг човек или взаимоотношение. Отговорът е вътре в теб. Какво правиш на мястото, където си посаден? Плодоносен и верен ли си там, където се намираш или непрекъснато си мислиш, че в чуждата градина тревата винаги изглежда по-зелена?

Божието време



В Еклесиаст 3:1,2 се казва: "Има време за всяко нещо и срок за всяка работа под небето: време за раждане и време за умиране, време за насаждане и време за изкореняване насаденото." Ние няма да бъдем истински удовлетворени, докато не приемем и не изпълним целта на сезона, в който се намираме в момента.Има четири сезона в годината. Лятото обикновено е най-обичаният сезон: Черно Море, почивка, плуване, пътуване и слънце. Всеки сезон има цел. Но за мен есента беше моят любим сезон - всички листа се променят, планините и хълмовете са поразително красиви, в преливащите се жълто-кафяви нюанси. Това е един Божествен шедьовър с цветове, които изглеждат пълни с огън и живот!След като се преместих в България и живях тук няколко години, започнах да се страхувам от есента, защото тя идваше само, за да ми напомни, че зимата наближава Аз мразех зимите в България, заради това, че са толкова студени! Не можех да се наслаждавам на есента, защото гледах към зимата, която идва след нея и така всъщност се фокусирах върху нещо друго.Същото се отнася и за нашия живот като несемейни - много хора се фокусират върху следващия сезон и копнеят за него, а в същото време пропускат сезона, в който се намират.Бракът, най-вероятно е част от Божия план за твоя живот особено, ако Той ти е дал желание да се ожениш. Помни обаче, че времето за това е в Неговите ръце! Той прави всяко нещо красиво на времето му.Също както бебето в утробата на майка си има нужда от целите девет месеца, за да се развие, така е и с плановете на Бога в нашия живот: затова сезоните са толкова важни. Ние всички сме чували за преждевременно родени бебета и знаем, че има голяма опасност за живота им, ако се родят твърде рано. Бъди търпелив и нека Бог да работи в теб, докато Неговото време приключи!Вземи решение да се наслаждаваш на това време в живота си, защото ще го имаш само веднъж! Не стой в къщи депресиран и пълен със самосъжаление, заради това, че не си женен. Това само ще увеличи шансовете ти да останеш сам, защото никой не би пожелал да се ожени за такъв човек.



Културни и светски модели

Светът непрекъснато се опитва да ни оформи по своя модел, да ни направи да приличаме на него във всичко. Неговата форма се опитва да ни притиска и този натиск е много реален. Ние трябва да отворим очите си и да видим, че ако живеем по този модел ще влезем в противоречие със законите на Божието царство, а ние сме призовани да излезем от света във всяко едно отношение.
Римл.12:1,2: "И тъй, моля ви, братя, поради Божийте милости да представите телата си в жертва жива, свята, благоугодна на Бога като ваше духовно служение. И не се съобразявайте с този свят, но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля - това, което е добро, благоугодно Нему и съвършено."
Ние, като християни сме призовани да не се съобразяваме със светската система, но да се преобразяваме, чрез обновяването на ума си. Нашето щастие зависи от начина, по който възприемаме нещата, от убежденията, които формират мисленето и определят начина ни на поведение. Има нужда да променим мисленето си, за да бъде в съответствие с Божието Слово.Светът ни притиска да следваме неговия модел, който е повлиян и от културата, устано-вена във всяка нация. Ако не отговориш на тези очаквания ти се сблъскваш с най-различни реакции на отхвърляне. В някои страни, например, бракът се урежда от родителите. Можеш ли да си представиш родителите ти да избират за кого трябва да се ожениш.В България изглежда двадесет и пет годишната възраст е някаква “магическа” граница. Ако се случи така, че я прекрачиш и не отговориш на очакванията на обществото, тогава има голям натиск и срам, които започват да идват към теб. Но ние сме призовани да се отърсим от това!Спомням си първия път, когато посетих тази чудесна нация през 1991 г. Отидох с приятелка в град в южна България, за да посетя една църква. По това време бях на 35 години и се чувствах щастлива като несемейна. Помолиха ме да кажа нещо накратко. Аз предадох поздрави от моята църква в Щатите и споделих няколко стиха. В края на службата, пасторът, който беше много мил човек с добри намерения и с истинско желание да ми помогне, дойде при мен. Той знаеше, че съм несемейна и ми каза: "Сигурен съм, че можем да намерим някой млад мъж, който ще прояви разбиране към твоята ситуация и ще пожелае да се ожени за теб." Той наистина ми желаеше доброто, но имаше погрешно мислене!




Митове и неправилни концепции

Като несемеен човек ти се сблъскваш с всякакви митове и вярвания от страна на другите, тъй като според преобладава-щото мнение несемейното положение е позорно. Ето, например, някои от нещата, които хората са ми казвали, докато съм била несемейна:

Ти не си завършен, когато си сам. Има нещо, което липсва.
Нещо не е наред с теб, това е причината да не се омъжваш.
Още не си пристигнала, където трябва.
Когато срещнеш съпруга си, тогава можеш да изпълниш съдбата си.
Божията съвършена воля за теб не може да бъде осъществена, докато не
срещнеш съпруга си
.
Не можеш да бъдеш задоволен и щастлив, докато не минеш по пътеката.
- Не мога да разбера, защо още не си омъжена, ти си красива и талантлива, защо не можеш да си намериш мъж?

И така, списъкът продължава!Не позволявай тези лъжи да проникнат в душата ти, защото те противоречат на Божието Слово. Тези митове са нещата, които хората около нас говорят и които непрекъснато се опитват да ни намекнат. Но какво трябва да е нашето лично отношение към несемейното положение? Светът не трябва да оформя нашето мислене и възгледи! Имаш ли здравословна гледна точка за този период от живота си? Ти знаеш, че това е само сезон в живота ти, нали? Статистиките казват, че само малък процент от хората не се женят.Причината аз да нямам съпруг все още беше проста - не бях срещнала мъжа, за когото Бог е определил да се омъжа. Това се случваше, защото имаше обстоятелства в живота му, които трябваше да се променят преди това. Той дори не е бил спасен до времето, когато аз станах на 30 години и комунизмът все още беше на власт по това време. Затова е изключително важно да дадеш време на Бога. Слава на Исус, аз бях търпелива и Му се доверявах, въпреки че не можех да разбера, защо моят съпруг се бави толкова дълго! Имала съм различни възможности да се омъжа, много преди да срещна съпруга си. Но само защото някой те обича и иска да се ожени за теб, не означава, че той е правилният човек.



Съдба

Не пропускай съдбата си! Дори и желанието ти да се омъжиш да е много голямо, остави си време! Когато срещнеш някого и започнеш да развиваш взаимоотношения, не прави планове за сватба толкова скоро. Дори не говорете за брак, ако не сте били заедно достатъчно дълго време и нямате добра основа на приятелство и съвместимост. Възможно е да правиш голяма грешка. Ще усещаш натиск от страна на родителите и на приятелите ти, но не се оставяй той да те завладее! Бракът е второто по важност решение, което ще направиш в живота си (първото е твоето спасение) и то изисква време и молитва. Търси съвет, когато си в някакви взаимоотношения, защото другите могат да видят неща, за които ти си сляп.Направи списък с характеристиките, които желаеш твоят партньор да има. Кои са качествата, които очакваш да има? Не говоря за външен вид, а за вътрешен характер. Какви са ценностите, които искаш в твоя партньор? Помни, че няма съвършен човек на земята, но всеки един от нас трябва да се усъвършенства непрекъснато. Този списък от качества би могъл да ти помогне да намериш партньора си и със сигурност ще елиминира много възможности. Не прави компромис със стандартите и убежденията си и Бог ще те възнагради с праведен и богоугоден партньор, направен в небето точно за теб!
Като пример, мога да изброя някои от качествата, които аз имах в моя списък:
- спасен и кръстен със Святия Дух
- на пълно работно време в служениe
- силен водач
- щедър давач
- верен
- да има умения да общува
- мъж на чест и интегритет
- бърз да се покорява на Господа
- да уважава другите
- мъж на молитва
- девствен
- чувствителен и състрадателен
- да обича децата
- да обича Словото
- да обича хората
- да има Божествена мъдрост
- да не прави компромиси
- да има себеконтрол и дисциплина

А това са някои лични предпочитания, които бяха в моя списък:
- да има приключенски дух
- чувство за хумор
- да обича да пътува
- да обича да бъде сред природата
- да работи усилено
- да обича музиката




Време за подготовка


Мисли за сезона, в който още не си семеен, като време за подготовка на следващата стъпка, която Бог има за теб. Трябва да седиш в покорство на Божия призив в живота си през това време! Той иска ти да си задоволен в Него. Твоята стойност идва от това, че Го познаваш, а не от някакво взаимоотношение, което ще имаш или което мечтаеш да имаш с друг човек.Аз бях на 39 год. когато се омъжих. Като малка, никога не съм мислила, че ще бъда несемейна толкова много години. Ако предварително знаех това, щеше да ми е много по-трудно. Но Божията милост беше там за мен през целия този сезон от живота ми и аз със сигурност се потопих в нея. Колкото повече остарявах, толкова по-малко хора имаше, с които да свържа живота си. Всички мои приятели, с които израстнах, не само че вече бяха семейни, но имаха и деца, а някои от тях дори имаха и внуци. Но Божиите пътища са по-високи от нашите. Неговият план за моя живот е бил по-различен от този за повечето останали хора. Всеки един от нас е уникален и Божият план за всеки човек също.Много несемейни хора, които съм срещала са искали толкова отчаяно да се оженят и са изглеждали толкова нещастни и обезкуражени, заради чувството, че никога няма да намерят партньор в живота си. Изобщо не съм стояла около тях. Аз бях щастлива несемейна и се наслаждавах на всяка една минута от това време! Бях включена в служение, Бог ме използваше и аз пътувах до различни нации по света. Не бих могла да върша това, ако бях семейна.Възползвай се от това ценно време, през което си несемеен. Докато търсиш съвършения партньор, промени фокуса си и работи върху това ти да станеш съвършения партньор!
Използвай свободното си време да служиш в църква, да се включиш в доброволно служение, да се изпълваш с Божието Слово.
Не стой сам в къщи и не се отдавай на нещастието си. Излез навън, запознай се с нови приятели, бъди приятелски настроен, както се казва в книгата Притчи.


Чистота

Притчи 4:23"Повече от всичко друго, което пазиш, пази сърцето си, защото от него са изворите на живота." Бди над сърцето си, пази го, бъди внимателен на кого даваш сърцето си”.
Планът на Бог за теб е да живееш живот на чистота и на святост. Направи обет и посвещение да се
пазиш сексуално чист, докато се ожениш (омъжиш). Ти си създаден да даваш себе си и да докосваш само един човек, и това е твоят брачен партньор, след като се ожениш (омъжиш).
Отново в Римл.12:1 се казва - да предадем телата си, като жертва жива, свята, благоугодна на Бога. Моето желание винаги е било да се омъжа девствена и да се пазя чиста за съпруга си. Най-големият подарък, който можете да дадете един на друг в първата брачна нощ е дарът на девствеността!Ако си изкушен - знай, че Библията казва да бягаме от изкушението.
Не стой там и не се опитвай да мислиш, а бягай! Повикай някого, на когото можеш да се довериш и който ще се моли с теб и ще ти даде Божествен съвет. Бягай от всяко нещо, което изглежда зло, стой далеч, дори от външността на греха.
Несемейното положение е благословен сезон в живота ти. "Уповавай на Господа (за твоя брачен партньор) с цялото си сърце и не се облягай на своя разум, във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя пътеките ти!" Притчи 3:5,6.Решенията, които взимаш в този сезон от живота си, ще определят бъдещето ти. Търси Него за всяко решение, което правиш и използвай мъдрост. Уповавай на Него, защото Той иска само най-доброто за теб!

Деби Цолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар