четвъртък, 20 януари 2011 г.

Когато свърши медения месец



 (…това не е мъжът, за когото се омъжих!)

Романтична музика, свещи и рози...
Очарователният младоженец придърпва близо до себе си своята красива невяста. Той и шепти страстно “Винаги ще те обичам!” Тя пламенно отговаря: “И аз винаги ще те обичам, скъпи мой!”
Светлините изгасват. Затварят се вратите на спалнята. Музиката се усилва... Камерите плавно затъмняват обстановката.
Заключителни надписи: …и те заживели щастливо… и следва продължение...

Ех…, но когато се събудите на сутринта и си отворите очите, ще видите мръсни чорапи и бельо по пода и мебелите – нова декорация; водата на казанчето в тоалетната не е пусната и в миг ще фокусирате един мърляв, неизбръснат хуманоид, който изисква от вас кафе и закуска. Вие си мислехте, че сте се омъжили за Брат Пит, а всъщност въпросният ви “супер актьор” е заминал на почивка и то за постоянно.
 Когато говорим за любов и брак, много скоро разбираме, че сценаристите на Холивуд са ни затрупали с купища лъжливи представи! Добре дошли в реалния свят! Може би ще попитате: “Къде отиде мъжът, за когото се омъжих?” Във вашето объркване може би все още често ще си спомняте романтичните моменти: нежните думи, откраднатите целувки, тръпката, преминала през вас, когато той ви е прегръщал; специалните картички, подарените букети и всички други необходими за романтиката неща. Според тълковният речник “романтика” е “качество или чувство на мистериозност, вълнение и отдалеченост от всекидневния живот”. Чувствате ли, че вече нямате никаква романтика в живота си?

Когато встъпваме в брака, повечето от нас имат нереалистични очаквания. Като млади булки, си мислим, че можем да променим човека до себе си и че любовта ще победи всички трудности и прескочи всички прегради. Но след известно време нашият възлюбен не се държи по начина, по който сме очаквали и ние преминаваме в една по-агресивна тактика: “Не мога да повярвам, че трябва да те моля отново…”“Ти винаги…”“Ти никога…”“Дори и най-големия глупак може да разбере какво имам предвид…” и т.н. Може би си мислите, че не такава съдба сте очаквали да имате, защото вашият принц сега се е превърнал в Шрек! Преди да започнете да броите безкрайните недостатъци на съпруга си, нека осмислим първо някои неща.

Трябва да разберем, че бракът е множественост. Това взаимоотношение не касае само Вас, нито само Него. Тук говорим за Нас и Ние – Бог, ти и той! Бог е Създателят на това уникално единство (Битие 1:27).  Бракът е свещен завет между теб, твоя съпруг и БОГ. Ако Бог бъде изключен от картината, няма надежда, че това единство ще бъде здраво и щастливо.

На второ място, “обичам” е глагол на действието, не чуство. Чувствата се променят и не винаги можем да се доверим на тяхната преценка. Успешният брак не става просто така, но се изработва с труд. Твоят съпруг не е отговорен за твоето щастие, нито пък ти за неговото. Всеки един от нас носи отговорност за собствените си чувства.  Ние сме тези, които можем да вземем решение да бъдем щастливи.

На трето място, промяната е естесвен компонент във всеки брак. През времето взаимоотношенията се променят, така че сте абсолютно прави като си мислите, че съпрузите ви са се променил, но не забравяйте, че вие също сте се променили. С времето като двойка ще свикнете един с друг и ще се чувствате удобно, ще бъдете по-откровенни и открити за нуждите си, желанията си и очакванията си. За съжаление, може да стане така, че да приемем за даденост чавека до себе си и тогава загубваме чувствителността си един спрямо друг. Ето затова е абсолютно наложително да поддържаме добра комуникация. Ние не сме родени с тези умения, те трябва да се научават и внимателно прилагат. Да се научим как да говорим и да СЛУШАМЕ брачните си партньори (същото се отнася и за другия пол) е един от най-важните елементи на взаимоотношението, което подсигурява връзките на любовта и подпомага поддържането на романтиката!
 
Когато линиите за комуникация между партньорите се затлачат, очаквайте скоро опастност. Могат да се появят мисли като: “Той не ме оценя както преди”“Имам нужда някой да ме обича такава, каквато съм”, “всичко, което правя, е да му прислужвам и храня, а каква благодарност получавам…”Това са отровни мисли. Когато започнем да бъдем неудовлетворени от взаимоотношението ни, толкова е лесно да погледнем настрани за любов и приемане, да погледнем все на погрешните места. Тревата на съседа може и да излежда по-зелена, но ако я доближите ще видите, че е пълна с плевели и отровен бръшлян! Стойте настрана! Вашата градина е тази, която има нужда от наторяване, така че тревата ви да стане по-зелена, здрава и да не позволява на плевелите да растат. Когато Бог сътвори мъжа и жената да бъдат в заветно взаимоотношение с Него, разводът никога не е бил опция в Неговия план. “…Мъжът ще остави баща си и майка си и ще стане едно, една плът, с жена си. Така, че не са вече двама, но един. Следователно, това което Бог е съчетал, никой човек да не разделя” (превод от англ.) (Марк 10:7-9).

 Представям ви няколко идеи за това как да поддържате и увеличавате романтиката и любовта във връзката си:

1. Молете се заедно. Старата поговорка: “Семейство, което се моли заедно, остава заедно (сплотено)” е вярна. Не забравяйте да сложите Бог в брачното уравнение!
2. Търси Бог в лична връзка. Моли се за своя брачен партьор, за себе си – за твоето отношение и вашата връзка. Ако партньорът ти не е вярващ, тогава ти НАИСТИНА  трябва да се молиш!
3. Уговаряй си срещи със съпруга си. Когато парите не достигат, прояви творческо мислене – разходете се на някое красиво място, обикаляйте и разглеждайте, направете си пикник, идете на специално за вас място (или си го направете специално!). Направете си прическа, облечете нещо, с което той ви харесва, внимавайте какво отношение показвате!
4. Пишете мили любовни бележки или писма. Сложете ги на неочаквани и изненадващи места, където да ги открие вашия съпруг. Правете му комплименти. Не само жените обичат да им се благодари, но помнете – бъдете честни!
5. Изградете си свои традиции. Добрите, здрави, семейни традиции помагат за свързването на партньорите, особено когато минават през трудности. Традициите не се прилагат само, когато има празници. Те ви дават основание да празнувате чудото на живота и стимул да очаквате предстоящото.
6. Мислете положително! Това не означава да отричаме проблемите в живота си. Трябва да внимаваме какво говорим на себе си, защото често си позволяваме да мислим негативно. Негативните мисли унищожават самочувствието ни и изкривяват реалността. Направете списък с добрите черти на вашия съпруг!  Вижте Христос в него и във вас. Положителното мислене ни зарежда с енергия, помага ни да мислим творчески, за да разрешаваме проблемите си и ни дава добро отношение, което може да зарази и други. Аз много обичам да бъда край хора, които мислят положително, а съм сигурна, че и вашия съпруг обича това!

Бракът е вълнуващо приключение! Да, понякога е изпълнено с конфликти и борби, но дори и тогава можем да растем и да се свързваме в едно обичащо и разбиращо единство. Доверете се на Бог да ви покаже как вашето единство трябва да расте!

Гейл Маклелън
превод: Таня Владева
снимки: Стефан Неделчев, www.sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар