вторник, 31 март 2009 г.

Как "правилно" да се запознаем?

Как "правилно" да се запознаем? Особено ако първия ни контакт е бил по интернет. Какви препоръки можете да дадете за първа среща? Какви са вашите опитности? Д.

Как "правилно" да се запознаем?
Кавичките са много на място, защото критериите за правилно и грешно имат различна стойност за всеки човек. Но предвид, че живеем в малък дял от човешката цивилизация е достатъчно за да разберем, че през вековете и до днес са изградени и съхранени модели и правила за общуване между хората. След това изречение вероятно от вас извира въпроса "Нашите баби не са имали компютри, интернет и т.н. как може това което е било преди да е актуално и сега?" Разбира се, че може и Е актуално. Например ако си припомните с кого през годините ви е било приятно да се запознаете, или от училище кой преподавател ви е оставил трайни приятни спомени убедена съм че в съзнанието ви ще изникне усмихнат лъчезарен образ който веднага или след не дълго умуване ще го свържете и с име. Сега в нашата техно-комуникация е имало прозорливи мозъци които са сътворили тези малки емотикони изразяващи различни емоционални човешки състояния (откъдето всъщност произлиза наименованието). В този ред на мисли искам да ви насърча да прилагате поне по една усмихната картинка, с която да подчертаете вашето положително отношение и очакване. Всеки обича и иска да общува с позитивни усмихнати хора, без значение, дали иска да получи от този заряд или да се опита да им смачка фасона с оправданието, че денят не е толкова светъл и усмихнат, а да им покажат реалността… Да, жалко за последната група, защото вярвам никой не е забравил онзи Библейски пасаж където се казва, че Бог има мисли за бъдеще, за добро и за надежда, или леко преведено на днешен език принципа звучи така – най-хубавото нещо тепърва предстои! Ако това не го вярвате, то тогава искам да ви запитам - Какво е за вас вярата?
Така, сега следва втората стъпка в процеса на запознаването. За ваше разочарование или облекчение ще ви кажа, че тя с нищо не е по-различна от тази която се е ползвала в библейски времена, но за съжаление ние почти винаги я пренебрегваме!
Вярвам сте изчели по-горните редове и това, което вече се предполага е, че запознаването е преминало в процес на опознаване. За тази цел е МНОГО препоръчително да отделите време и прочетете още веднъж информацията от другия човек – за това как се описва като характер, какво иска, мечтае, вярва… а не само да се любувате на снимките или физическите характеристики!
Вярно, не винаги тези графи са попълнени, или е поставено „любимото” (предполагам на всички ни) изречение „Ще кажа по-късно” !!!
Тук е мястото където трябва да се замислим – когато сочим с показалец другите… Запитай те се това, което сте попълнили или не сте, е вярно или достатъчно. Отделете време да разсъждавате, дали това което е посочено примерно като, характер ще отговори на твоят темперамент… или готов ли си да подкрепиш този човек да постигне неговите мечти, даже имаш ли смелост да ги приемеш като свой???

Друга важна стъпка която често се бърка или заменя с прибързаност (хайде ще се видим и значи ще се вземем) е ПРИЯТЕЛСТВОТО. Понеже не искам да спирам да вярвам, че всички сме природно интелигентни, затова смятам поясненията тук са излишни. Но, ако греша, или сте несигурни, кой, какъв смисъл влага в тези понятия, чувствайте се свободни да дискутираме.

Ето!!! Идва заветният момент – утре се уговорих с Х… да се срещнем в ….Всъщност не точно това е най-важното в този момент. Вие сте извървели дългият път ОТ вземане на решение да вложите малко пари за пътни, цветя, почерпка и каквото вие сте си избрали, ДО момента в който се виждате на живо, очи в очи. Сърцето ви бие лудо, в главата ви прескачат мисли от рода на – ще го/я харесам ли, а той/тя мен? Това ли е точният човек за мен, за какво да си говорим, ами ако се притесня и си „глътна граматиката”… И какво ли още не в тази посока. Спокойно! Поемете дълбоко въздух и го изпуснете бавно, наистина бавно. Повторете това упражнение няколко пъти и ще усетите как ритъма на сърцето се успокоява.

Така, сега какво да правим с мислите? Най-точната, изпитана рецепта е да ги изтласкате и на тяхно място да сложите една съвсем малка но ефективна молитва в посока и съдържание близо до тази: Господи помогни ми да видя този човек с твоите очи, по начина, по които Ти гледаш на него. Ти, Боже си го сътворил и Ти Го познаваш най-добре, и аз искам да видя доброто в него! Недей допуска да бъдем заблудени, а да ходим с увереност за бъдещето което Ти си изговорил за всеки един от нас!”

Убедена съм, че ако направите това Бог няма да ви разочарова и ще ви помогне да градите преди всичко едно искрено приятелство, което е необходимо да присъства в основата на всяко семейство. А какво ще стане след това – зависи от вас и от личните ви взаимоотношенията с Бога.

Вероятно повечето от вас си мислят: „Абе, каква християнка е тая? Тя чак накрая спомена за молитва?”
Ако това е така, искам да ви питам – дали наистина предавате на Бог вашият живот? Общувате ли с Него, споделяте ли, молите ли Го за насърчения, напътствия? Искате ли да познаете неговата воля и бъдеще за вас, и да ги изпълните? Ако това е така, то вие сте направили наистина първата стъпка, преди да зачетете първият профил от сайта Двама за Христос!

Бъдете Благословени!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар