понеделник, 24 август 2009 г.

Нарушаване на тишината на "М" света

от Дейвид Фостър
След 10 години на църковно безбрачие Джим /измислен герой/ заключил, че мастурбацията е неговата заслужена награда - врата номер 3 в света, където голямата сделка на деня била зад врата номер 1. "Това е Божията грижа за самотните и тези, които са незадоволени сексуално в брака" - заключи той, което ще бъде нечестно за Бог, ако е направил нещата по друг начин. "Даже нещо повече" - помислил си той - "това е необходимо, за да се поддържа здраво тяло". На всичкото отгоре Библията мълчи по този въпрос, нали?"
По някаква причина Църквата не е намирала сили да говори за секса. Няма да забравя веднъж, когато говорих с колеги на голямо религиозно събрание с радио и ТВ водещи и ме попитаха какво работя. "Аз пиша глава за мастурбацията в новата ми книга". Ще си помислите, че взривих воняща бомба. Човекът, който ми зададе въпроса видимо се овладя и неуверено обратно възкликна: "Е, защо не ни кажете нещичко?" След което крадешком погледна наоколо, за да види дали някой беше казал думата, започваща с "М".
Библията няма проблем да говори за секса, но Божиите хора някак си схващат посланието, което е по-добре да не се споменава - особено "този малък мръсен навик", наречен мастурбация. Ние много малко осъзнаваме, че държейки този въпрос в тъмнина, се движим директно към ръцете на Сатана. Тъмнината е тази, която държи хората изолирани, игнорирани, в страх, срам и безнадеждност.
Модерната психология и медицинският свят ни накараха да повярваме, че мастурбацията е здравословна и естествена, поддавайки се на това дори много християнски лидери споделят същото мнение.
За други в робството на законничеството и легализма това е ужасно отвратително поведение, нещо което ще ги изпрати директно в ада. Сатана ги държи вързани в тъмница от срам и себененавист. "Ако ти беше нормален (здрав, привлекателен и т.н.) ти нямаше да правиш това" - прошепва той. Това те кара да вярваш, че си единственият, който го прави или сексуалните мисли, които имаш са много по-перверзни от тези на всеки друг. Болката от растящия ти провал e като гориво за следващите полети към себеоблекчението. Експертът по секс зависимостта д-р Патрик Карнес пише, че мастурбацията често завладява 45% от мъжете и 33% от жените. И двата пола практикуват това до точката на телесна повреда. Това е изкусна игра на изолация, която ви хвърля дълбоко в гняв, безизходност и вманиаченост.
Нека да изследваме нещата:
Първо, какво наистина казва медицината?
Д-р Реджиналд Чери, диагностичен специалист по вътрешни болести от Хюстън, Тексас казва, че за човека не е основна физиологична нужда да практикува мастурбация. И при двата пола - мъже и жени, тялото естествено се настройва от самосебе си да отделя периодично секрет по време на сън. Понякога дори това става ненужен източник на вина за хората, които не разбират какво се случва. Д-р Чери казва за идеята, че щом някои живее в църковно безбрачие и трябва да разпусне сексуалното напрежение чрез мастурбация е медицински не основано. "Няма причина за тревога от гледна точка на здравето, когато не съществува сексуална активност" - посочва той. "Още повече - казва той - изследвания от страна на много медицински специалисти да удостоверят мастурбацията като здравословна е неловък опит за смекчаване на вината, която много хора чувстват от това си поведение. Те нямат основа в областта на науката и медицината."
Какво казва Библията?
Едно от най-разпространените твърдения, което хората използват е, че Библията никога не споменава за мастурбацията и затова всичко е наред, ако се практикува. Това логично ли е? Ако детето ви си има гадже, това нормално ли е? Не е конкретно забранено в Библията!? Какво да кажем за приема на хероин? Или за малтретирането? Не е споменато, нали? Виждате ли колко нелогични стават в един момент аргументите?
Откъде да знаем например, че пушенето на опиат е срещу Божията воля? Ние откриваме отговора, чрез разкриване на принципите, намерени в Писанието - по-специално тези, засягащи тялото ни като храм на Живия Бог и тези, които ни учат да се покоряваме на държавните органи. Ние също разпознаване греха, чрез свидетелството на Духа в нас, при условие, че не угасваме това свидетелство чрез нарастващо непокорство.
Най-ясният Библейски стих, който е приложим за мастурбацията се намира в Мат. 5:28, където Исус посочва, че пожеланието в сърцето е като, че ли вече си го сторил. Аз изнасилвам някого, когато си го представям в момента на мастурбация. Наистина няма значение дали ще е снимка от списание (те също са реални хора) или някой, който съм срещнал или спомен от някакво действие в миналото.
Или ако дисциплинирам ума си да не мисли за който и да било, какво от това? Достигането на това само ще направи по-ясно отчаянието, безнадеждността и натрапчивата идея, която ще ни отведе по-дълбоко. Принципите, открити в I Кор. 6:12, II Петр. 2:19 и Рим. 6:14 много ясно ни показват, че сме слуги на това, от което сме победени. Ако сме достатъчно честни за навика мастурбация ще признаем, че е навик, които ни контролира. Той е нещо, което използваме като лекарство срещу болката, стреса или отхвърлянето. В такъв случай той е подобен на навика с наркотиците - просто още едно средство, за да не се обърнем към Бога.
Изповядване на правилните неща?
Важно е да откриете корена на греха, за да се покете за него. Ако не забелязвам една или повече от тези крепости, неизбежно ще остана вързан, защото моя не изповядан грях ще продължи да дава на Сатана възможност да ме държи в робство. До голяма степен процеса на промяна включва откриване на местото, дадено на Сатана и изгонването му чрез оръжията, дадени ни от Бога. Ето някои от основните грехове, които трябва да бъдат изповядани?
1. Неверие - съмнението, че Бог наистина е добър. Когато съгрешавам по какъвто и да е начин, в този момент аз се съмнявам, че Бог е до мен, че се грижи за мен поради това, че е добър. Аз отново извършвам първия грях, сторен в Едемската градина, когато Ева беше убедена, че Бог задържа от нея нещо добро.
Истината е, че Бог има нещо по-добро от акта на мастурбацията дори за несемейните хора. Той има по-добро нещо, което ще донесе удовлетворение и задоволяване за тези, които са без партньори. Това е истината, която е най-важна и помага да изоставиш греха.
2. Идолопоклонство - Ефес. 5:3-5 ясно показва, че сексуалната неморалност е форма на идолопоклонничество. Често мастурбацията се превръща в източник на живот и мир, особено за тези, които са преминали през голяма болка. Тя се превръща в заместник на Бог. Би трябвало Духът да дойде и да предложи свобода. Много ще отстъпят в ужас щом осъзнаят, че ще трябва да живеят без нещо, което за тях е било източник на мир в техния живот, нещо което ги е държало да не паднат. Тяхното поведение е станало до толкова нормално за тях, че животът без него не би имал смисъл.
Както поклонението пред всеки друг бог, мастурбацията също следва своята обредност, предмети и ритуали - време, място, цел, ритуални обекти и ритуални модели, които отвеждат човека почти в транс, което го води до върховно изживяване и развръзка. Изповядване на ритуалното поклонение и отстраняването или премахване на неините вариативни компоненти е начинът да се види силата й разрушена.
3. Непокорство - понякога ние просто отказваме да слушаме Святия Дух или се преструваме, че не го чуваме. Егоцентризмът от мастурбацията често покрива гнева и недоверието, съмнението в Бога, който изглежда никога не е там, когато се нуждаем от Него. Често в детството, когато Бог не ни е помогнал или не се е отзовал, когато сме го търсили, Го осъждаме в сърцата си и пускаме корен на гняв, който трябва да бъде отстранен чрез изповед и покаяние. Това означава, че ние признаваме нашето непокорство и избираме да Го обичаме чрез дадената ни свободна воля и вярваме, че Бог действа с пълна честност и любов.
4. Любов към греха - това често е покрито от благовидни причини за непристойното ни поведение. Преструваме се, че е необходимо да извършваме греха, желаем да го вършим и това е най-малкото, което Бог може да направи, като ни позволява да го извършваме, имайки предвид през какво минаваме и т.н. и т.н. Но истината е, че ние обичаме греха повече от Бога! За да променим това трябва да се научим как повече да обичаме Бог. Голямата ни любов към Бога ще дойде като плод от времето прекарано интимно, насаме с Него. Размишляването върху кръста и жертвата Му също е друг начин. Колкото по-дълбоко оценим жертвата на Нашия Господ, толкова повече ще искаме да изхвърлим нещата, които ни очароват. Когато сме изкушавани, трябва само са се попитаме: "Кой обичам повече - грехът, който ме изкушава или Онзи, който ме обича толкова много, че умря за мен на кръста"? Казано по този начин изборът става по-лесен.
5. Себезаблуда - смиряващо е да осъзнаем, че през годините ние сме станали спецове в заблудата към себе си в това да вярваме, че искаме да сме свободни от нещо, от което не желаем да се откажем. Ние наслагваме слой след слой себезаблуда, казвайки правилните религиозни думи и мислейки точните религиозни мисли, докато в същото време отказваме да забравим желанието си към греха, който се намира в сърцата ни. Трябва да признаем пред Бог нарастващата нечистота в желанията ни, покварата в сърцето и нуждата от Него, за да ни даде истински желания в сърцата, за да сме святи и чисти.
6. Проява на праведност - повечето от нас дори и тези, които добре го знаят, непрекъснато попадат в този капан. Въпреки, че говорим "само по благодат" и не сме способни да направим нищо "без Христос", нашето грешно естество продължава да отклонява ума ни от правия път и да ни кара да мислим, че трябва да заслужим Божията любов и приемане като за това трябва да развиваме наша собствена праведност. Отново и отново ние се опитваме да се направим святи и чисти, отколкото да търпим унижение в плътта и наистина да станем зависими от Бога, който може да ни даде сила в живота, за да живеем живота на царството, който Той спечели за нас на кръста.
Дългият и лъкатушещ път към свободата
Щеше да е страхотно, ако Бог можеше да ни удари с вълшебна пръчица и изведнъж да ни освободи веднъж завинаги от греха и робството. Но процесът на освещаване често е труден. Чрез това се учим да ценим постигнатите резултати, да зависим от Него, да Го обичаме, да Му се доверяваме, да мразим злото и да Му даваме слава, хвала и почит само на Бога и единствено на Него.
Основните принципи, чрез които нашият Господ ни освобождава от мастурбацията не са по-различни от тези на който и да е грях и робство. Просто фокусира погледа ни на Него (повече отколкото на проблема) и оставя Духа Му да ни води до края на пътя. В моменти на интимност с Него, Бог ще те води към пълна промяна на твоите приоритети, ще трансформира /преобрази/ твоите възприятия и нещата, в които вярваш, ще ти вложи желание и решителност да бъдеш свободен, ще открие и изцели скритите грехове и емоционални проблеми, които са те държали в робство, ще засили твоята готовност да вярваш и да действаш според Неговите обещания.
1. Научи се да приемаш благодат - ще отнеме дълго време докато преодолеете проблема, така че в моменти на провал, обърнете са и приемете Божията любов и благодат. Той е благоразположен към вас, поради Христовата жертва, вместо вас и понеже дълбоко в сърцето си ти Го обичаш достатъчно, за да предадеш живота си на сина Му. Бог има голяма благодат. Всъщност, това е Неговата благодат, която по средата на нашите неуспехи произвежда плод на покорство /Тит 2:11-14/.
2. Постоянно настройвай сърцето и ума си първо да се обръща към Бога в момент на изкушение и признавайки своята слабост и зависимост извикай към Него за сила, която да угаси огнените стрели на врага. Бъди решителен и не се поддавай на съблазънта. Остави Христос да отвори вратата, когато изкушението дойде!
3. Премахни всяко влияние, което те кара да имаш такова поведение. Помоли Бог да ти покаже кое е то. Разруши моделите на подражание и всякакви обекти, както Бог ти открие.
4. Довери се на Бог, че Той има нещо по-добро, че Той наистина ще отговори на нуждите, които временно се задоволяват чрез незаконните средства на мастурбацията.
5. Отделете специално, качествено време за Бог в хваление, поклонение, молитва и четене на Писанията. Излей сърцето си пред Него. Развий същите близки интимни отношения в познаването на Бога каквито би направил с твоя брачен партньор. Помоли Го да вложи в твоя ум правилна представа за секса и сексуалността. Помоли Го да ти даде любов към чистотата, търси Го страстно в красотата на Неговата святост /Пс. 96:9/. Слушай Го докато Той отключва в теб уникалния ключ на трансформацията. Слушай с покорно сърце, независимо от това какво ще каже.
6. Откажи да се поддадеш на сатанинската атака и мисли на себеосъждение, чрез които ще паднеш. Няма осъждение за тези, които са в Христа /Рим. 8:1/. Назови всяка мисъл или чувство, което е лъжа и го отхвърли. Покай се и се хвърли в обятията на Татко.
7. Научи, чрез размишленията си върху кръста, че Бог наистина мисли за теб. Отхвърли себеомразата, ненавистта и срама и ги замени с обещанията, които имаме в Христос чрез кръста.
Разбери, че Бог има желание и сила да освободи всеки от всичко. Отиди и получи напълно безплатно Неговите обещания. Търси не поддържащата програма на света, но променящата програма на Божието царство.

Източник: http://purepassion-bg.com/article.php?id=32

Няма коментари:

Публикуване на коментар