вторник, 18 ноември 2008 г.

Въздействие, начин на въздействие на порнографията


Как въздейства порнографията? Кое я прави толкова привликателна и въздействаща? Защо може да доведе хората до зависимост, до там че да си загубят работата и да се обърка живота им?

Ето три начина, по които порнографията въздейства:

1. Тя е източник на удоволствие

Това е особено вярно за мъжете. Спомняте си когато говорихме за видовете сексуалност споменахме, че мъжката е визуална. При мъжът много силни са визуалните сексуални стимули. Повечето мъже се отвращават от порнографията, но гледането на голо женско тяло, на сексуален акт доставя сексуално удоволствие на мъжа.

Удоволствието е един от най-силните мотиви за действие на човека. Повечето неща, които правим са свързани именно с доставянето на някакво удоволствие. Работата – постижения, пари, храна, дом и т.н. целта е да се достави едовлетворение, удоволствие. А сексуалното удволоствие е може би най-силното удоволствие, което може да бъде изпитано.

Какво става, когато едно удоволствие е изпитано веднъж? Появява се желание да се изпита отново. Психолозите казват, че това удоволствие не може да се забрави и винаги ще има склонност и желание пак да се изпита.

2. Тя предава някаква информация, познание за секса

Друг е въпросът, какво е качеството на тази информация.

Сексът не е една често коментирана тема в семейството, в училището, в църквата. Сред приятели също не се говори сериозно за секс. Има много сериозни книги за секса, но повечето са написани на малко неразбираем стил. И тук идва порнографията, която е много лесна за разбиране.

Тя предава някаква информация за секса. Много млади хора научават за секса, за сексуалния акт от порнографията – тя представя нещата експлицитно – мъж и жена голи, всичко се вижда, в близък план, няма какво да гадаеш, ето ти директна представа за секса. Едно е да четеш, друго е да гледаш.

Секса е тема, по която любопитството никога не може да се изчерпа, така че порнографията винаги ще е една възможност за някои да научат повече за секса.

Разбира се по-долу ще видим каква информация за секса предава порнографията.

3. Порнографията действа подсъзнателно

Силният непреодолим интерес към порнографията представлява подсъзнателен тласък, който се заражда още в детската възраст. Детето е любопитно как се е появило на бял свят. Как се правят бебетата. Какво точно са правили мама и тате, че да се появи дете. Това е един здрав интерес и на него трябва да се отговори с ясни отговори, а не от типа: мама те купи от супермаркета, щъркелът те донесе. Колкото по-оскъдна и неточна е информацията, толкова по-силно ще бъде любопитството.

Това любопитство остава като един силен подсъзнателен подтик и може да доведе до интерес към порнографията. До една неутолима жажда за гледане на сексуални актове.


Семинар за секса

Няма коментари:

Публикуване на коментар