вторник, 18 ноември 2008 г.

Преустановяване на предбрачния секс


Ако сте имали или имате предбрачна сексуална връзка, а сте убедени, че трябва да я прекратите и да оправите нещата, сигурно се питате как може да стане това и как да се освободите от вината. Преустановяването на предбрачния секс има няколко аспекта:

1. Морален

Ако Библията определя предбрачния секс като грях, то това означава, че е необходимо покаяние. Чувството за вина може да е подтискащо, но Бог желае да ни освободи от него. Презервативът може да предпази от болести и бременност, но само Бог може да се справи с чувството за вина по най-добрия начин.

Много е важно да знаем, ако сме прекрачили граница има прощение и подкрепа от страна на Бог.

Йоан 8:10, 11:

„И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди? И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече.”

1 Йоан 2:1, 2:

„Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ходатай при Отца, Исуса Христа праведния. 2 Той е умилостивение за нашите грехове, и не само за нашите, но и за греховете на целия свят.”

Трябва да вярваме в прощението и на нашия брачен партньор. Ако той е водил сексуален живот преди брака, да сме сигурни, че Бог му е простил да простим и ние.

2. Физически аспект

Преустановяването на предбрачния секс включва промени на физическо ниво. Особено ако става въпрос за редовен сексуален живот. Това изисква решителност и воля.

3. Психологически аспект

Сексът е и психологически акт. Когато в една връзка любовта и привличането са преминавали в секс, след това е по-трудно да спреш в един определен момент. Да си поставиш бариера и да кажеш – до тук. Това психологически и физиологически е по-трудно за мъжа, предполагам.

4. Социален аспект

Да не забравяме, че при предбрачния секс има двама души. И двамата са решили да започнат сексуална връзка. При пекъсването й, може да има трудност във взаимоотношенията, ако само единият иска да прекъсне секса, а да продължи връзката. Той може да бъде подложен на манипулации от страна на другия – че може да бъде напуснат за ради липсата на секс, че щом не прави секс с него не го обича и т.н.

По някога социалният аспект е най-сложния. За това са необходими разговори.

Можем да кажем – по-добре не започвай, от колкото да се чудиш после как да спреш.


Семинар за секса

Няма коментари:

Публикуване на коментар