вторник, 18 ноември 2008 г.

ДО КОГА ДА ЧАКАМ? – СЕКСЪТ ПРЕДИ БРАКА . Форми на предбрачен секс

Има различни форми на предбрачния секс:

1. Социални

Случайни сексуални връзки

Това са сексуални контакти, които не са плод на една любовна връзка, а се стига до тях спонтанно. На някой купон, настроението е приповдигнато, всички флиртуват, танци, целувки и завършва със секс. Целта е сексуално изживяване, нищо повече. При случайните връзки няма желание връзката да продължи след секса.

Гаджета

На 14-15-16 годишна възраст вече се завързват приятелства между момчета и момичета. Това си е нормално. Ако си спомняте когато говорихме за сексуалното развитие, казахме, че на тази възраст сексуалността се насочва към другия пол.

Много от съвременните юноши водят сексуален живот със своите гаджета.

Ходенето с гадже е нещо временно, обикновено трае от няколко месеца до година две или повече, зависи. Но и двамата си живеят при своите родители и сексуалните връзки са във времето, когато могат да останат сами.

Съжителство

При съжителството вече ствава въпрос за една редовна и по-продължителна сексуална връзка, без да има сключен брак. Двамата живеят почти на брачни начала, в едно жилище, до някъде с един бюджет. Не се притесняват от болести. Ако дойде дете ще се оженят. Все повече бракове следват бременността, вместо да е обратното. Така двойката може да живее дори цял живот, без да има сключен брак, може да да има дори деца.

Оказва се, бракът губи популярност.

Според едно проучване все повече хора гледат на съпружеското обвързване като на излишни окови.

Съвременните поколения гледат на брака по различен начин. За тях той е по- скоро отживяла институция.

Около 45% от анкетирани на възраст между 18 и 35 години заявяват, че нямат намерение да се обвързват с брак.

Повече от половината от хората, сред които е направено изследването твърдят, че в момента живеят с половинките си. Без обаче да са сключили брак. Близо една трета от тях имат и деца.

“Днешните поколения са на мнение, че съпружеските отношения, които са установени с договори и закони, само развалят връзката”, коментират експерти резултатите от анкетата. “Голяма част от тях твърдят, че бракът е отживял метод за поставяне на окови и ограничаване на свободата”, продължават те.

Мъжете са по- големи привърженици на съжителство без сключване на брачен съюз. Те са 73% от анкетираните, които отхвърлят тази институция. На жените все още им е трудно да приемат подобни отношения. Според мнение на психолози, това се дължи на факта, че бракът за тях е по- скоро сигурност и опора. Сключването на “договора” пък ги осигурява за по- дълго време.

Годишен доклад на

СЕКСЪТ, БРАКЪТ И СЕМЕЙСТВОТО

Връзките преди брака се приемат за нормални от 82 % от младежите и от 70 % от възрастните. Отношението към нестандартния секс е почти в еднаква степен отрицателно при всички възрастови групи. Сходни са оценките по отношение на сексуалните връзки (оценка “морално осъдително” дават 35 % от 15-25 годишните, 49 % от 26-40-годишните и 57-59 % от хората над тази възраст).

Статистиката и социологическите проучвания фиксират повратна точка в отношението към брака. Съвместният живот на мъж и жена като семейство без сключен брак възприемат като нормално и естествено 84 % от младежите, 78 % от хората на 31–60 години и 42 % от по-възрастните. Близо 20 % от семействата у нас живеят на тези начала и над 40 % от децата са родени в такива семейства.

2. Сексуални форми

Коитус – сексуалният акт се осъществява генитално, чрез контакт на половите органи

Алтернативни форми – анално, с цел да се запази девствената ципа на момичето, орално – контакт между устата и половите органи, петинг – когато се достига до сексуално удовлетворение чрез опипване

При всички тези форми имаме сексуален акт, независимо как е извършен. Когато се практикуват, говорим за предбрачен секс.


Семинар за секса

Няма коментари:

Публикуване на коментар