вторник, 18 ноември 2008 г.

Освобождаване от порнографията


Ето няколко стъпки:

1. Признаване на проблема, зависимостта

Нищо няма да спечелим ако отричаме. Още повече ще се задълбочава проблемът ни.

2. Доверяване проблема на някой

Ако имате човек, на който да се доверите и който може да ви помогне със съвети и насърчение, ще е добре да споделите. Така по-силно се ангажирате да се освободите.

3. Осъзнаване вредата от порнографията

Това е важно на интелектуално ниво да се изгради една бариера. Много е важно да имаме правилна позиция спрямо порнографията.

Трябва да се знае обаче, че тази интелектуална бариера не е достатъчна. Човек може да е наясно с всички отрицателни страни на порнографията, да знае причините, поради които той самия прибягва към нея и въпреки всичко да е безсилен да се освободи. Това е така, защото порнографията действа на друго ниво, на емоционално по-скоро.

Ето защо ние трябва да водим тази борба на друго ниво.

4. Покаяние

Казахме, че консумацията на порнография води до грях – извършване на блудство, прелюбодейство в нашето въображение. Тогава освобождаването от нея минава през покаянието.

Това може да звучи като отживелица, но в покаянието има невероятна сила за промяна.

Покаяние означава – осъзнаване на греха, скръб, съжаление, че сме го извършили и желание да не го вършим. Покаянието протича на емоционално ниво и така то е една силна емоция, която изгражда емоционална бариера срещу порнографията.

5. Освобождаване от всички предпоставки

Списания, картинки, видеокасети и т.н. Най-трудно е при компютъра, но предполагам, че и там има програмки, които блокират достъпа до порносайтове.

6. Търпение при неуспех

Трябвало е много време да се изгради навика към мастурбацията. Ще трябва още повече, за да се изкорени. Неуспехите не трябва да ни отчайват, но да се започва отново.

7. Молитва

В молитвата има невероятна сила. Ако наистина искаме да се освободим ще се молим и ще търсим Божията помощ за това.


Семинар за секса

Няма коментари:

Публикуване на коментар