вторник, 18 ноември 2008 г.

Вредата от мастурбацията

Вредна ли е мастурбацията, каква може да е вредата от нея?

Първо, нека да кажем, че никоя от онези ужасни последици, които лекарите от средновековието са приписвали на мастурбацията не е доказана.

От същите болести трябваше да страдат и всички хора, които имат редовен сексуален живот.

Все пак има последици, които бихме могли да наречем вреда от мастурбацията, те са преди всичко в духовната и психическата област. Те се наблюдават тогава, когато мастурбацията продължава дълго, когато се е превърнала в зависимост и е станала манталитет, когато е придружена от неврози.

Ето някои от тях:

нарцисизъм – едно съсредоточаване на сексуалността върху себе си. Въпреки, картините във въображението, мастурбацията е един вид затваряне в себе си, вместо отваряне към другата личност. Това е осакатяване на сексуалността. Нейното предназначение е да бъде споделена с другия пол. Тя носи удоволствие, пълно едва когато се инвестира в хетеросексуален контакт. Мастурбацията създава една непълна представа сексуалността.

Бягство във въображението, в един нереален свят. Това може да доведе до затрудняване на реалните контакти с другите. При мастурбацията всичко е лесно – представяш си човека, с когото искаш да бъдеш, правиш го достъпен и го оформяш по свое желание. В реалния свят нещата не стоят така. Реалния свят е по-труден. Когато човек срещне трудност при мастурбацията, това го кара още повече да се затваря в себе си и да бяга от реалните контакти

Мастурбацията е почти винаги симптом на самота, тревога, несигурност, липса на себевладеене, на живот без център на интересл

Чувството за вина, което мастурбацията произвежда не е само религиозно. То е свързано с разбирането за естеството на сексуалността и мастурбацията. Осъзнаването, че сексуалността е предназначена за другия води до чувство за непълнота. При вярващите, чувството за вина идва от факта, че си се оставил да бъдеш контролиран от страстта, която се е превърнала в порок.

Принизява сексуалността до чиста гениталност. Сека е отношение – изграждане на взаимоотношения с другия, мастурбацията фокусира вниманието върху гениталността – физическото удовлетворение. „Момчето, момичето, които мастурбират, търсят едно егоистично удоволствие. Удоволствието, с което Бог е съчетал сексуалността е едно споделено удоволствие. Навикът да се мастурбира може да има сериозни последици в смисъл такъв, че той отклонява сексуалността от нейната цел. Онези, които обикновено мастурбират, могат да срещнат сериозни затруднения в това да се почувстват достатъчно свободни физически и психически в отдаването на сексуалната взаимност. Удоволствието е станало за него най-важен обект вместо общуването и споделянето”. (Г. Вандевелд…)

Може да породи комплекси в бъдещите сексуални отношения – затварянето в себе си, навика на самовъзбуда и смущението от това друг да предизвиква възбудата.

Отслабване на характера – превръщането й в навик показва липсата на съпротива и желание за себевладеене. Тя става като отдушник за тревогите и проблемите. Вместо да се бори с трудностите, индивидът бяга и успокоява себе си чрез мастурбация.


Семинар за секса

Няма коментари:

Публикуване на коментар