вторник, 18 ноември 2008 г.

ДО КОГА ДА ЧАКАМ? – СЕКСЪТ ПРЕДИ БРАКА . Девствеността


Какво значи да си девствен?

При момичетата е лесно да се каже – чисто физиологически, това означава да е здрава девствената ципа. При момчетата няма физически белег на девствеността. Можем да кажем, че едно момче е девствено, ако не е осъществявало сексуален контакт.

Но девствеността има и морален аспект. Както видяхме, физически девствеността може да се запази по един или друг начин, чрез алтернативен на коитуса полов акт. Но можем ли да кажем че при тези случаи момчето или момичето са девствени?

Още един въпрос:

Добре ли е да си девствен?

В някои примитивни култури, дефлорацията – разкъсване на девствената ципа е специален ритуал, на който се подлагат момичетата, когато навършат определена възраст. Този ритуал се извършва чрез полов акт, извършван от определена личност или чрез някакъв предмет, специален нож и други. Това е ритуал, който обявява момичето за жена.

В Египет дефлорацията е била посвещавана на боговете като жертва.

В юдео-християнските традиции девствеността е добродетел. Тя е една добра основа за бъдещия брак между двама души. В някои консервативни общества в България, липсата на девственост е достатъчно условие младоженецът да изостави булката. Има клиники, които извършват операция по възстановяване на девствената ципа.

Обикновено на девствеността в наше време сред младежите се гледа със съжаление и с насмешка. Който не е правил секс се смята за изостанал. Особено в средите на момчетата, където всеки разказва за своите сексуални подвизи, ако кажеш, че не си спал с момиче ще гледат на теб като на мухльо. Много момичета също се чувстват неудобно за това, че са девствени и че изостват от своите приятелки, които вече са водили полов живот.

Трябва да кажем, обаче, че девствеността е нещо, което засяга нас самите и другите нямат нищо общо с това. Секса, сексуалния живот и преживявания са нещо интимно. Дали си правил секс или – това нито намалява, нито увеличава твоята стойност като човек.

Това, че си девствен не значи също така, че си обратен. Това е едно лично решение и ние не трябва да позволяваме на другите да се месят в това наше решение, ако сме решили да бъдем девствени преди брака.

Освен това, след вълната на свободния секс през 60-70-те години, сега има едно дърпане назад към старите ценности, поне в средите на учените, сексолози, психолози.

В САЩ и Канада съществуват организации, които не са християнски, които получават пари от държавата да пропагандират въздържането от предбрачен секс, запазване на девственост.

Девствеността се връща на мода.

Dr Michel Robillard, Канада:

„Все повече чуваме да се говори за това. В САЩ 30% от младите са за девственост преди брака. Училищата получават пари да пропагандират тази възможност, по-скоро, отколкото идеята за безопасния секс. Моята практика ми е показала, че девствеността е най-добрия начин за предпазване от венерически болести и от нежелана бременност сред тийнейджърите. Това помага на младите също така да се чувстват принудени да водят сексуален живот през пубертета и да имат нещастни опитности в това”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар